| Februar 2011

Postavljeno liceNije da bez da nije moglo biti, da je Dinkić kao kompenzaciju za odvođenje „Gorenja” u Zaječar, u Valjevo posl'o Loto Sedmicu od 35 miliona.

Piše: Dragan Todorović, novinar nedeljnika „Vreme”

(Foto: Ljuba Ranković)

Javljaju o nemirima u Tunisu, Albaniji, Egiptu, čak ima i mrtvih, digla se kuka i motika, jerbo vele dogorelo sirotinji do nokata, od gladi, korupcije, privilegija privilegovanih... Može se reći da je to, u neku ruku, njihova stvar, i šta to ima veze sa nama, jer kod nas vlada demokratija, najbolji od postojećih sistema. Narod bira, pa što mu je, to mu je.

Dakle, šta mi imamo sa tim i tamo nedemokratskim sistemima, gde je neka klika uzrpirala vlast i sve čini samo na svoju korist. Ovde drugačije, svi na vlasti vele da vladaju u interesu naroda. I u nas sve po ti papiri i zakoni, svaka odluka pokrivena, uostalom gde bi bilo drugačije u pravnoj državi. I kad se pogreši, uvidi se greška, pa se ispravi, kao kod ovih akciza na gorivo, doneta odluka da uvozno gorivo ima veću cenu, a ovo naše što je ustvari rusko, nižu, ovi iz Evrope rekli ne može to tako, i naši će sad isprave. Kako će isprave, tako što neće smanjiti akcize na strano gorivo, pa da bude jevtinije, jok, povećaće akcize i na naše rusko gorivo, pa će i ono biti skuplje. Demokratski, i po svaki zakon. Kao što je demokratski i po svaki zakon što se preti onima koji ne plaćaju komunalije, struju i ostalo što se plaća, ako ne plate ima da ih se tuži i pleni imovina. Jer kako će da funkcioniše ova naša demokratska vlast ako se ne plaćaju obaveze i porezi, gde je bre taj PDV, jer neće državni službenici, kojih ima malo više od mnogo, o svom trošku brinu o državi i narodu, i o tome da narod ima posla, pa da od te zarađene pare plaća obaveze. Jeste da narod nema posla, ali treba li i državni službenici da ostanu bez posla. Uostalom, gde ima da svi imaju posla. Nigde.

Ali, da se pređe na te pojedinosti i ostale uspehe najbolje demokratske vlasti. Iz Zavoda za statistiku javljeno da je Valjevo jedan od gradova gde se najlošije, što će reći najteže živi. Razlika između prosečne plate i mesečne potrošačke korpe nekih Deset hiljada dinara. Toliko fali da se ima za sapun, deterdžent i tri obroka. Opština, što uzela da se zove grad – čak imaju i logo na kome piše Siti, neku Mušemu koju razapinju kod tije manifestacija (fotografija priložena uz tekst) – nije našla za potrebno da se javlja na tu Okolnost. Imaju oni Druge programe i planove.

Ondak se dogodilo da se čulo da „Gorenje” fabriku veš i drugih mašina otvara u Zaječaru, a jok u Valjevu, gde su kupili plac za tu rabotu, i obećali zaposle radnike. Valjevački predsednik koga predstavljaju sa Gradonačelnik se promptno javio i zatražio hitan sastanak sa Premijerom, „jer to predstavlja težak udarac našem gradu”. Gradonačelnik brzojavio Premijeru da Zaječar, u odnosu na Valjevo, ima veći prosek zarada i manje nezaposlenih, i objasnio da Valjevo ima ugovor sa „Gorenjem” kojim su im prodali 4,81 hektar za 180  miliona dinara, a ovi se obavezali da će otvoriti proizvodni pogon i zaposliti 500 radnika, sa subvencijom države od 3000 evra po zaposlenom radniku. Međutim, Dinkić ponudio „Gorenju” preko 10.000 evra po zaposlenom radniku, i „Gorenje” otišlo u Zaječar. Gradonačelnik još rek’o da će od Predsednika i članova Vlade tražiti da ne daju saglasnost na Dinkićevu akciju davanja tolikih subvencija „Gorenju”, i da će predložiti da Slovenci pod istim uslovima otvore fabriku u Valjevu.

Na sve ovo dod’o se i državni sekretar u Ministarstvu finansija, ko ne zna Valjevac dr Slobodan Ilić, po kome Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, kojim upravlja Dinkić, iz političkih razloga narušava tržišnu konkurenciju, jer prema različitim kriterijumima dodeljuje stimulacije za ulaganja stranih investitora. Prema njemu, većim stimulacijama za otvaranje fabrike „Gorenja” u Zaječaru, kao i premeštanjem planirane investicije kompanije „Golden lejdi” iz Valjeva u Loznicu, Dinkić koristi budžetska sredstva za razvijanje i jačanje njegove političke grupacije Ujedinjeni regioni Srbije, jer su u Zaječaru i Loznici gradonačelnici iz te partije.

I šta je bilo, bilo da je u Zaječaru Dinkić potpisao ugovor o otvaranju fabrike „Gorenja”, sa one subvencije od preko 10 000 evra po zaposlenom radniku, Vlada, na čelu sa Premijer, to na Telefonskoj sednici odobrila, a iz Dinkićeve partije poručili da „ne žele da ruše Vladu već da budu konstruktivan partner”, i otpisali Državnom sekretaru dr Iliću, koji je Valjevac koji se viđa u Valjevu, šta on ima da se javlja kad je Postavljeno lice. Dakle, svi mogu da odahnu, svi su dali svoj maksimum, Dinkić je obavio svoje, Gradonačelnik se hitno brzojavio, Državni sekretar je razotkrio Dinkićeve mahinacije sa državnim parama, a, što je najvažnije, Koalicija na vlasti je ostala neuzdrmana. Jer da je bojim, pukla tikva, pala Vlada, gde bi gradonačelnik Valjeva bio gradonačelnik, i ko bi zašta pit’o ovog što Državni sekretar.

Interesantno da se, bar javno, po ovim krucijalnim pitanjima nije javlj’o prvi valjevački demokrata Milovan Mića Marković, što sa mesta generalnog direktora upravlja Srpskim železnicama. Čudi kad se zna koji je to stručnjak za železnice, koji je to grande stručnjak, čovek je član Predsedništva DS, neki, vele mnogi, su čuli da javno rek’o da je na direktnoj telefonskoj liniji sa predsednik Tadić. Što bre sa svoj autoritet, sa ti svoji stranački i državni kapaciteti, nije zaustavio, ili predupredio, Dinkićevu ujdurmu sa „Gorenjem”. Mora da je im’o preča i svoja posla, kao što su ga, bojim, imali i ostali Valjevski kadrovi u Beogradu: Ilić Mića što obnaša mesto pomoćnika ministra kod Mrkonjića, Onaj SPS Đorđe što kod Dačića portparol, ima li još toga, Državni sekretar da se ne dira.

Ali ne bilo baš sve tako lošo po Valjevo, javili da je dobitnik Sedmice na lotou, koja vredi 35 miliona dinara, iz Valjeva. Ako se zna da sa Lutriju upravlja Dinkić, odnosno da je to na njegovoj kvoti, more bidne da je u pitanju neka kompenzacija za Zaječar. Nije teško zamisliti, na tom najvišem nivou, taj sastanak Tadića, Dačića i Dinkića, gde ova dvojica pitaju Dinkića, šta to bre radiš, daješ Slovencima narodne pare, ugrožavaš Koaliciju, a ovaj izvlači keca iz rukava i kaže – Neka ide sedmica u Valjevo. Svi mirni i na broju, zajedno sa tom demokratijom.

Komentari

Postavljeno lice | 25.02.2011 u 20:06

Odlican tekst. Da nije nasa realnost katastrofalna, ovaj bi tekst bio smesan a ne strasan. Svaka ti cast.

milka | 25.02.2011 u 20:06

Upišite svoj komentar