| Jun 2011

Velikani

Branko Vićentiejvić

(Foto: Ljuba Ranković)

Na fotografiji Sretena Pantelića, koja je načinjena posle utakmice Metalac-OKK Beograd u ligaškom delu ovogodišnjeg takmičenja, nalaze se velikani valjevske košarke: Dragan Mrca Nikitović, Ivan Ćane Đorđević, Rajko Marković, Voja Cerović i Panta Kovačević (sleva).

Panta je igrao u ekipi Metalca, koja je 1966. učestvovala u Slavonskom Brodu na kvalifikacijama za popunu Prve savezne lige tadašnje Jugoslavije, a potom je završio psihologiju i bio prodekan. Ćane je bio kapiten ekipe, koja je 1972/73. izborila plasman u Prvu ligu SFRJ i u njoj igrala šest sezona. Završio je saobraćajni fakultet i godinama radio u JAT-u.

Mrca je bio trener Metalca u nekoliko navrata, kao i mlađuh klupskih selekcija, dok su Rajko i Cerkan bili angažovani na mestu „tehnika”. Rajko je bio „devojka za sve”, a Cerkan je vodio ekipu Metalca, koja je u prvoj prvoligaškoj sezoni 1973/74. u Valjevu pobedila Crvenu zvezdu sa prof. Acom Nikolićem na klupi i Mokom (Slavnićem), Kaponjom (Draganom Kapičićem), Ducijem (Simonovićem), Vuškom (Dragišom Vučinićem), Radivojem Živkovićem, Goranom Rakočevićem, Ivanom Sarjanovićem i Lazarevićem u timu. Metalčev trener Luka Stančić bio je tada u bolnici zbog hitne operacije slepog creva.

Komentari

Velikani | 30.12.2011 u 16:54

Upišite svoj komentar