| Jun 2012

Evropska prestonica kultureKako da se to u Valjevu postigne?

Redakcija Revije Kolubara

Najnoviji boravak slikara Ljube Popovića među Valjevcima i njegova puna od ranije ispoljena zainteresovanost da se Valjevu, ber za izvesno vreme, doda i odrednica „evropska prestonica kulture”, za nas iz Revije „Kolubara” predstavljala je podsticaj za organizovanje još jedne debate o tom izazovu visoke važnosti.

(Foto: Ljuba Ranković)


Ljuba je prisutnima govorio o mnoštvu mogućih valjevskih kulturnoumetničkih poduhvata, po mnogo čemu ne samo neobičnih i zanimljivih već i od trajne vrednosti. Jednu od tih zamisli predstavljalo bi bogaćenje novim umetničkim delima unekoliko već oformljenog parka skulpture Vide Jocić koji ga podseća na Uskršnja ostrva. Rekao je, s tim u vezi, da je Vida, iako to malo ko od pripadnika Mediale ističe, svojim stvaralaštvom i te kako uticala na većinu njih.  

Njemu je i sada veoma stalo i do stvaranja u Valjevu muzeja slikarske fantastike, jedinstvenog ne samo u srpskim okvirima. Početna ali i sasvim solidna osnova za takvu instituciju već je oformljena zbirkom koja postoji u Modernoj galeriji a koja, i po broju i po vrednosti umetničkih dela koja su se tu sabrala, postaje sve znatnija.

Popović je ukazivao i na niz drugih i drugačijih programa pominjući, između ostaloga, i potrebu publikovanja velike i luksuszno opremljene monografije manastira Pustinje u čijem živopisu ima i slika najvišeg dometa. Oni bi se, inače, samo delimično naslanjali na Modernu galeriju a  poneki se, na primer, tiču i filma i fotografije, uz pridobijanje za predstavljanje u Valjevu i mnoštva aktuelnih a u svetu izuzetno cenjenih umetnika. Pri svemu insistira na tome da za ostvarenje zamisli koje on ima u vidu nije neophodan veliki novac, ali je zauzvrat potrebno mnogo predanosti takvom radu, mnogo ljubavi.

 Imamo velike šanse – ponovio je Ljuba Popović nekoliko puta.

U razgovoru što je potom vođen, a trajao je duže od dva sata, govorilo se ne samo o preduslovima za ostvarivanje Ljubinih vizija već i o mnoštvu drugih mogućnosti. Bivalo je reči o šansama da Valjevo trajno postane i znano i privlačno upravo po tome šta će se u kulturi, shvatanoj u najširem mogućem značenju, ovde postizati. Zajedničko je i osećanje da bi valjevski uspon u oblasti kulture snažno uticao i na postizanje visokih rezultata u drugim oblastima, od turizma do ekonomije. 

Zajedno sa Ljubom Popovićem učesnici razgovora, vođenog u nedelju 27. maja u Vojvodinom salonu „Grandhotela”, bili su: Dušan Arsenić, dizajner, slobodni umetnik; Radivoj Arsić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture; Slobodan Đukić, nekadašnji valjevski gradonačelnik; Zoran Jakovljević, gradonačelnik Valjeva; Dušan Jovanović, direktor Moderne galerije; Vladimir Krivošejev, direktor Narodnog muzeja; Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica; Vesna Matić, direktor Turističke organizacije Valjevo; Zdravko Ranković, urednik Revije „Kolubara”; Dragan Todorović, novinar „Vremena”; dr Ilija Tripković, direktor Zdravstvenog centra Valjevo; Vida Džagić, potpredsednica Republičke privredne komore.

Komentari

Evropska prestonica kulture | 20.06.2012 u 21:42

lepo drustvance kao i uvek

pesic | 20.06.2012 u 21:42

Upišite svoj komentar