Kolubarin upitnik - Revija Kolubara

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Aleksandar Ristić

Rođen u Valjevu 1977. godine. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu i završio Diplomatsku akademiju. Zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova, Odeljenje za Afriku i Bliski istok. U prethodnih desetak godina radio u našim diplomatskim predstavništvima u Etiopiji, Siriji i Libanu.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: David Maksimović
Divčibare. U podnožju staze Crni vrh

Rođen u Valjevu, u julu 1982. godine. Učio Valjevsku gimnaziju i diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Zaposlen u Građevinskom privrednom društvu KEJ iz Valjeva kao izvšni direktor. Kao student aktivan u Društvu istraživača. Trenutno se interesuje i radi na unapređenju i promociji Divčibara i Petnice i njihovih turističkih, prostornih i ekonomskih potencijala. 

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Aleksandar Milijašević

Aleksandar Milijašević, rođen 1972, pravnik, od 1999. Aktivan u nevladinom sektoru, prvo u Odboru za ljudska prava Valjevo, zatim Dijalogu.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Željko Vitorović
Željko Vitorović

Rođen u Valjevu, 1983. godine. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na slikarskom odseku, 2008. godine. Završio specijalizaciju iz oblasti slikarstva na Visokoj školi lepih umetnosti u Atini.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Branka Jevtić
Gradac

Novinar. U TV Valjevo Plus od februara 2014 - direktor, novinar, voditelj, administrativac ...

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Željko Obrenović

Željko Obrenović je rođen 1982. godine u Valjevu. Diplomirao je na katedri za srpsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio je romane Srpski psiho (Laguna, 2007), Talog (Booking, 2012) i Kameno jezero (Kontrast, 2016), kao i strip Karton siti (Modesty stripovi, 2016).

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Aleksa Krajinović

On je neko ko nastupa i istupa, ujedno pod imenom i pseudonimom Aleksa Krajinović. To mu je i ego i alter ego i biografija i autobiografija... i testament.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Dragana Jakovljević

Rođena 29. avgusta 1989.godine. Osnovnu školu završila u Osečini, gimnaziju u Valjevu, a Fakultet dramskih umetnosti, odsek dramaturgija, u Beogradu. Bila stipendista Mladi talenti grada Valjeva. Sarađivala na studentskim filmovima/predstavama, bila predavač na filmskim radionicama. U okviru Vakuma sa ostalim članovima organizuje Valjevske filmske susrete. Trenutno radi na jednom dokumentarnom filmu i priprema master rad na FDU na studijama ftv produkcije.

Revija br 246 - Revija #246

Šta vam najviše smeta u Valjevu
Kolaž

Govoreći i o onome što im se ne dopada u Valjevu, reklo bi se da učesnicima Kolubarinog upitnika, više od konkretnih gradskih problema (osim smoga), smeta odnos građana prema svom okruženju - prvenstveno apatija i kritizerski odnos.

Revija br 246 - Revija #246

Budućnost Doma vojske?

Sa željom da se barem javna debata i iznošenje ideja nastavi, tokom 2016. pitali smo učesnike Kolubarinog upitnika šta bi Dom vojske trebalo da postane. Prenosimo neke od odgovora.

Revija br 246 - Revija #246

O Spomeniku i Valjevu

Pregledajući ono što smo objavili u protekloj godini i malo pre toga, motiv koji se najčešće ponavlja je -spomenik Stevanu Filipoviću na Vidraku.

Revija br 246 - Revija #246

Najdraže valjevske ulice

Kraj je 2016, vreme da se, kao i prošle godine, podsetimo neki valjevskih tema i šta su nam o njima rekli učesnici ovogodišnjeg Kolubarinog upitnika..

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Nemanja Mirković

Nemanja Mirković je filmski, TV i VEB reditelj. Rođen je 24. aprila 1979. godine u Valjevu [tada SFRJ – sada Republika Srbija]. Osnivač je PARADOKS grupe. Oženjen Jovanom, sa kojom ima sina Mihaila.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Violeta Milošević

Diplomirani ekonomista, rođena 1965.god. u Valjevu, direktor Matične biblioteke "Ljubomir Nenadović" u Valjevu. Smatra da se efikasni rezultati u kulturi ne mogu ostvariti bez spoja umetnosti i dobre organizacije, entuzijazma i predanog rada.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Sandra Sofronić

Sandra Sofronić (1977), profesor srpskog jezika. U slobodno vreme istražuje zaboravljeni jezik, koji ceo svet zna - govor analognih treptaja. U svako doba dana i noći majka.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Suzana Marjanović

Po struci diplomirani ekonomista, ali je život odveo na drugu stranu. Od 2006. godine u fitnesu. Radi kao fitnes instruktor grupnih programa. Od oktobra 2015. god ima svoju grupu koja se zove “Vežbam sa Suzy”.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Đurđa Damnjanović

Po rođenju i opredeljenju Valjevka. Kako je u Valjevu od deteta bila na sceni kroz folklor, takmičenja u recitovanju, predstave dramskog studija, inficirala se poslom koji uključuje javnost. Sada radi na portalu Djurdjevak.com i u saradnji sa "ASmedia" realizuje intervjue koji imaju za cilj afirmaciju talentovanih i kulturnih ljudi. 

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Marko Tomić

Marko Tomić, rođen 1984. godine u Valjevu. Solo pevač.  Ljubitelj prirode i dobre zabave...

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Dušan Perić

Trenutno na radu u pečalbi, na Petom Puku, u organizaciji Caritas Valjevo na poziciji asistenta za humanitarna pitanja i menadžera projekta. U slobodno vreme, kog je jako malo, urednik web portala www.ugradu.info, privatni preduzetnik i predsednik udruzenja Dobri ljudi.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Mateja Manojlović

Rođen 1998. godine u Valjevu. Učenik je prve generacije bilingvalnog odeljenja društvenog smera Valjevske gimnazije. Član Astronomske grupe Društva istraživača, polaznik seminara psihologije u Istraživačkoj stanici Petnica, i vođa Grupe za društvene nauke u Istraživačima.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Uroš Spasojević

Rođen 1985. godine u Valjevu, sa  devet godina počeo da svira violinu u Muzičkoj školi “Živorad Grbić” a od 15. godine svira kontrabas i bas gitaru. Nakon studija na Pravnom fakultetu u Beogradu i daljeg bavljenja muzikom vraća se u Valjevo kako bi se bavio advokaturom. Sa valjevskim jazz muzičarima formira akustični jazz trio i kvartet, a 2014.godine nastaje Uros Spasojevic Project, projekat autorske fusion contemporary jazz muzike. 

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Seka Maksimović
Samit valjevskih VTO beba

Seka Maksimović, djak Valjevske gimnazije, psihologiju završila na Filozofskom, specijalizaciju na Medicinskom fakultetu. Tri decenije rada u Valjevskoj bolnici… Dve decenije angažovanja u nevladinim organizacijama. Volonter u mnogim gradjanskim akcijama… Jedne godine zamalo dobila priznanje „Valjevac ličnost godine“ Revije Kolubara.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Tamara Jakovljević

Tamara Jakovljević (rođena 1989. u Valjevu), završila je Valjevsku gimnaziju. Novinarstvom je počela da se bavi na drugoj godini studija, kao stipendista Grada Beograda i produkcijske kuće „Mreža“ u okviru „TV Akademije“ (2010). Nagrađivana za poeziju, autorka tri knjige pesama. Dobitnica nagrade za kratki dokumentarni film „Dobrila“ (Andrićgrad, 2014.) Magistrirala na Fakultetu organizacionih nauka 2014. i stipendista Moskovkse škole novog filma (Moskva, 2014/2016).

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Vladimir Ružičić Kebac
Hotel Divčibare

Rođen 1978. u Valjevu. Počeo da se bavi muzikom od ranog detinjstva. Bio je član grupe Ognjen i prijatelji koja je, uz brojne festivale, imala i zapažen nastup na Olimpijadi u Atini 2004. godine. Svirao je i sa bendom Sanja Ilić i Balkanika. Od 2004. je sa Nevernim bebama.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Nikola Zdravković
Nadmetanje ribara, Petničko jezero

Nikola Zdravković rođen je 1990. godine u Valjevu gde je završio osnovnu i srednju muzičku školu “Živorad Grbić” u klasi profesora Dimitrija Tomića. Sa nepunih sedamnaest godina upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Aleksandra Serdara, u čijoj klasi je i diplomirao i završio master studije sa najvišom ocenom. Trenutno je student treće godine doktorskih studija u istoj klasi. Radi kao klavirski saradnik na duvačkom odseku u MŠ „Kosta Manojlović“ u Zemunu.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Filip Stanković
Snimanje

Filip Stanković rođen je u Valjevu 1992. godine, gde je završio Gimnaziju. Od jula 2014. godine u gradu vodi „Valjevsku radionicu stripa i animacije“, uz podršku Udruženja dramskih, muzičkih i audio-vizuelnih stvaralaca „Milovan Glišić“.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Marija Tešanović
Pogled sa Debelog Brda

Marija Tešanović, rođena u Valjevu 12. marta 1990. Tokom studija je bila saradnik Narodnog muzeja i Muzeja afričke umetnosti u Beogradu, kao i stipendista opštine Osečina. Dve ljubavi - prema arhitekturi i Valjevu je spojila u završni rad gde se bavila transformacijom Valjeva iz kasabe u evropski grad. 

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: David Kecojević

David Kecojević je rođen 1990. u Valjevu. Učio u osnovnoj školi „Sestre Ilić“, a posle završio društveno-jezički smer u Valjevskoj gimnaziji. Posle srednje škole, upisao je filmsku režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milutina Petrovića. Tokom studiranja, uspeo je da intenzivira svoj hobi prema istoriji filma i animacije.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Predrag Milovanović

Predrag Milovanović je student Arhitektonskog fakulteta i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i učenik muzičke škole "Mokranjac" u Beogradu, na odseku za solo pevanje.

Revija br 246 - Revija #246

Valjevska dobra vila

Nove godine - nove i stare želje, lične i društvene. Tokom 2015. godine sagovornike “Kolubarinog upitnika” pitali smo šta bi dobra vila donela Valjevu. Evo njihovih odgovora. 

Revija br 246 - Revija #246

Valjevske kafane

Sagovornike „Kolubarinog“ upitnika tokom 2015. pitali smo koji bi restoran ili kafanu izabrali za slavlje. Evo njihovih odgovora. Zaključak: Koliko karaktera, toliko kafana.

Revija br 246 - Revija #246

Na šta bi Valjevo trebalo da bude ponosno?

Završavajući 2015. godinu, nastavljamo podsećanje na neke od tema iz našeg “Kolubarinog upitnika”.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Svetlana Janković Beljanski

Rođena 1968. godine u Valjevu gde je završila оsnovnu školu "Žikica Jovanović Španac" i Valjevsku gimnaziju. Diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu. Od 1996. volonterski radila i bila aktivna u Društvu za cerebralnu paralizu Valjevo. Od 2009. koordinatorка Kluba osoba sa invaliditetom "Korak napred", a od 2014. godine na mestu pomoćnice gradonačelnika za socijalna pitanja.

Revija br 246 - Revija #246

Šta vam najviše smeta u Valjevu?

Kroz našu rubriku „Kolubarin upitnik“, Valjevke i Valjevci različitih profila dali su odgovore o stvarima koje vole ili ne vole u Valjevu, o uspomenama, razočarenjima, nadama i očekivanjima vezanim za grad. Pošto je kraj godine blizu, u nekoliko nastavaka napravićemo pregled onoga što su naši sagovornici rekli. Pozivamo vas da kroz komentare date i svoje odgovore.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Luka Tripković
Luka Tripković

Rođen 9. maja 1989. godine u Valjevu. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti 2014. godine, u klasi red. prof. Milete Prodanovića. Trenutno student doktorskih studija na istom fakultetu.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Tamara Jokić
Koncert Tamare Jokić 18. septembra u Valjevu

Rođena 1990. u Valjevu. Završila osnovne i master studije na Filološkom fakultetu u Beogradu španskog i portugalskog jezika u okviru obrazovnih sistema bivših kolonija. Bavi se pevanjem, ali, iako je muzika zvanično hobi, za nju je mnogo više od toga. Muzika je spolja i iznutra, iznad i ispod. 

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Dragan Todorović
Valjevo noću

Dragan Todorović, rođen u Valjevu, 1956. Iz Valjeva nije mrd'o. Novinar nedeljnika „Vreme“. Član NUNS-a i Srpskog književnog društva. Ima četiri knjige izabranih tekstova. Izdvaja poslednju, karakternog naslova, „Nije narod sapun da se potroši“. Dobitnik priznanja „Valjevac ličnost godine“ Revije Kolubara za 2000. godinu.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Đorđe Đoković

Rođen 1981. u Valjevu. Fotograf, nekad herpetolog. Urednik fotografije u Kolubarske.rs. Imao dve samostalne izložbe fotografija: izložbu makro fotografije "Izazovi prirode" i izložbu džez fotografija na Valjevskom džez festu; učestvovao na više grupnih izložbi.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Vojislav Andrić
Vojislav Andrić

U karijeri je bio profesor, dekan, ministar sporta, organizator matematičkih škola i takmičenja. Istaknuti direktor Valjevske gimnazije u više navrata. Aktivan igrač valjevskog „Metalca“ i šabačke „Metaloplastike“ od 1966. do 1988. Vezan za rukomet do danas.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Ana Bosiljčić

Rođena 1983. godine u Valjevu. Autorka društvene igre Valjevopolis, valjevske verzije Monopola. Radi u porodičnoj firmi kao elektro inženjer, a donedavno i kao nastavnik praktične nastave u Tehničkoj školi Valjevo.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Aleksandar Ilić
Zalazak nad Kolubarom

Aleksandar Ilić (1981, Valjevo), prozni pisac. Koautor je romana "Srpski psiho" (2007) i autor romana "PR" (2014). Romani i priče su mu prevođene na poljski, grčki i makedonski jezik. Knjiga "PR" u središtu pažnje ima internet i društvene mreže, odnosno, kako izdavač kaže, to je "roman o ljubavnom trouglu koji istražuje granice ljubavi i beskonačnost interneta."

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Barbara Milovanović
Barbara Milovanović

Koordinatorka projekta "101 problem Valjeva" Društvo istraživača "Vladimir Mandić Manda". Glavna urednica "Društvenog magazina", Grupe za društvene nauke Društva istraživača, čiji je prvi broj pripremljen ovog juna. Studentkinja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Rođena 1993. u Valjevu.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Dušan Arsenić

Dizajner, arhitekta, scenograf, karikaturista. Rođen 1961. u Valjevu. Završio Valjevsku gimnaziju 1980, diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Član ULUPUDS-a od 1990, status slobodnog umetnika stekao 1991.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Darija Ranković

Darija Ranković, Novinarka Radio Valjeva (1989-94), potom Radio Patka (od 2005. glavna i odgovorna urednica). Dobitnica priznanja „Valjevac ličnost godine“ Revije Kolubara za 2013. U maju 2014. osnovala Kolubarske.rs – Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga, koje su za kratko vreme postale značajan i popularan medij. Prvu godinu opisuje kao „tešku, ali slatku“.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Ivan Nastić

Ivan Nastić je vlasnik agencije Wild Serbia, organizator tura, manifestacija i skupova za građenje timskog duha. Speleologijom je počeo da se bavi 2000. godine. Spustio se u najdublju Zemljinu jamu, znanu imenom Krubera Voronja u Gruziji 2010. godine.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Šta je valjevski?

"Šta je valjevski?" je nastao iz želje mladih ljudi da prokomentarišu ono što se dešava u Valjevu. Želeli smo da imamo svoj megafon, koga do sada nije bilo.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Branko Antonić

Šteta je što Valjevo više nema...? Valjevaca starog kova i specifičnog gradskog duha, na kome su nam nekada jako zavideli. Nema više te vedrine, duhovitosti, dobrodušnosti, a ni šarma po kome ovaj grad dugo beše prepoznatljiv.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Bojana Andrić

Bojana je rođena 1983. godine u Valjevu. Diplomirala Filmsku i TV kameru na Akademiji umetnosti. Stipendista opštine Valjevo za nadarene studente. Dobitnica nagrade-stipendije Evropskog pokreta u Srbiji kroz program Putujemo u Evropu 2007. Članica Foto Kino Saveza Srbije i Nezavisnog Udruženje Novinara Srbije. Predsednica UO VAKUM-a (Valjevska Kulturna Mreža). Jedan od osnivača produkcije Kinematografska Kuća.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Irena Blagojević
Novembar 2011

Irena Blagojević je diplomirala flautu na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu i do 2000. ozbiljno gradila karijeru flautistikinje radeći istovremeno i kao profesor flaute. Tokom ličnog i muzičkog sazrevanja, postepeno se pevanje nameće kao prvi izbor i najprirodniji put da se lično izrazi.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Dragan Ristić
Dragan Ristić

Dragan Ristić je osnivač benda KAL prepoznatljivog po originalnom muzičkom stilu Rock’n’Roma u kojem se pojavljuje kao glavni vokal i gitarista. Angažovan je na filmu i u pozorištu kao producent, glumac ili kompozitor. Direktor je Romskog kulturnog centra Beograd.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Katarina Marinković
Katarina Marinković

Kolubarin upitnik je nova, kratka forma koja kroz nekoliko konkretnih pitanja otkriva šta je to što Valjevce čini Valjevcima - njihove uspomene, omiljena mesta u gradu i okolini, želje i nadanja za bolji grad i život u njemu. Sklapamo novu sliku Valjeva

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Jelena Obućina
Valjevska gimnazija

Kolubarin upitnik je nova, kratka forma koja kroz nekoliko konkretnih pitanja otkriva šta je to što Valjevce čini Valjevcima - njihove uspomene, omiljena mesta u gradu i okolini, želje i nadanja za bolji grad i život u njemu. Sklapamo novu sliku Valjeva