Projekat Valjevo u štampi 1914 u Srbiji i svetu

Stvaraoci i cenzori, slučaj Valjevo

piše Revija Kolubara 28.01.2019

Smrt proslavljenog reditelja Dušana Makavejeva, čiji je film „W.R. Misterije organizma“ iz 1971. nezvanično, ali faktički bio zabranjen do kraja osamdesetih, povod je da se setimo i stvaralaca čiji je život i rad imao veze sa Valjevom, a koji su u ovom gradu trpeli različite oblike cenzure, pa i sudske procese, i o čemu je kasnije pisano i u stranoj štampi i u memoarskim knjigama.

Dalje

Godine rasta uz Kolubaru

piše Revija Kolubara 21.01.2019 * 1 komentar

Nije postojala ni jedna staza dokonih lutanja koja je vodila na njene obale, nije bilo šaputanja na njenim kejovima ni nemarno oslonjenih laktova na ogradi mosta. Most je postojao u istoriji, rekao u geografiji, grad je živeo na njenim obalama.

Dalje

Kolubarin upitnik: Ivana Savić

piše Revija Kolubara 14.01.2019
U kabinetu premijera Estonije
U kabinetu premijera Estonije

Rođena i odrasla u Valjevu. Posle gimnazije upisala francuski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu. Živi u Beogradu i radi u Centru za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) gde prati izbore i broji preletače.

Dalje

In memoriam: Slobodan Đukić

piše Revija Kolubara 11.01.2019

Sloban Đukić, gradonačelnik Valjeva od 1989. do 1992. godine, preminuo je u 78. godini. Sećamo ga se kroz zapise o njemu i inicijative u kojima je učestvovao, a o kojima je Revija Kolubara pisala.

Dalje

Valjevske zime

piše Larisa Ranković 8.01.2019

Nekad je zimi lepo i u Valjevu: bar u godinama pre Velikog zagađenja. Ili kad se sećanja pomešaju sa zaboravom i oboje nostalgijom ili idealizovanjem.

Dalje

Nova godina

piše Revija Kolubara 4.01.2019

CC

Faktički, nova godina je samo brojka na kalendaru. Simbolički, ona može biti novi početak, ako ima volje i sreće. Želimo nam svima i jednog i drugog.

Dalje