Projekat Valjevo u štampi 1914 u Srbiji i svetu

Kolubarin upitnik: Aleksa Krajinović

piše Revija Kolubara 17.02.2017

On je neko ko nastupa i istupa, ujedno pod imenom i pseudonimom Aleksa Krajinović. To mu je i ego i alter ego i biografija i autobiografija... i testament.

Dalje

Most u Valjevu 1917.

piše Revija Kolubara 10.02.2017

CC

Most na Kolubari u Valjevu, iz septembra 1917. godine. Crtež olovkom Leopolda Forstnera. Izvor: Austrijski muzej narodnog života i umetnosti (link) i Europeana (link).

Dalje

Moje odrastanje u Valjevu (i okolini)

piše Vlada Arsić 7.02.2017 * 5 komentara
Ovce, Gornje Leskovice
Ovce, Gornje Leskovice(foto: Ljuba Ranković)

Nisam rođen u Valjevu, niti sam u njemu ikada živeo, pa bi neko mogao i da se začudi zašto se trpam tamo gde mi nije mesto. Međutim, uzrok ove svojevrsne mimikrije leži u nasušnoj potrebi većine Beograđana da se negde svrstaju, jer oni su, nesumnjivo, i jedini koji u njemu nemaju zemljake.

Dalje

Moje valjevsko odrastanje

piše Slavica Sabo Tripković 2.02.2017 * 2 komentara
Razglednica iz kolekcije Revije Kolubara
Razglednica iz kolekcije Revije Kolubara

U našoj novoj rubrici „Odrastanje u Valjevu“ otvaramo temu detinjstava i mladosti provedenih u Valjevu, i pokušavamo da sklopimo sliku sastavljenu od delića sentimentalnog vaspitanja, bespogovornih autoriteta, uvek izazovnih istorijskih momenata, drugara za ceo život i, svakako, još mnogo toga.

Dalje

Kolubarin upitnik: Dragana Jakovljević

piše Revija Kolubara 30.01.2017

Rođena 29. avgusta 1989.godine. Osnovnu školu završila u Osečini, gimnaziju u Valjevu, a Fakultet dramskih umetnosti, odsek dramaturgija, u Beogradu. Bila stipendista Mladi talenti grada Valjeva. Sarađivala na studentskim filmovima/predstavama, bila predavač na filmskim radionicama. U okviru Vakuma sa ostalim članovima organizuje Valjevske filmske susrete. Trenutno radi na jednom dokumentarnom filmu i priprema master rad na FDU na studijama ftv produkcije.

Dalje

Narodna Gostionica i Central

piše Revija Kolubara 25.01.2017
(foto: Valjevski portal)

Jedno mesto, dve kafane i dve prodavnice. Trenutno stanje – prodaja kozmetike. Ali mi ćemo o kafanama, nekadašnjim.

Dalje