prva strana

Ponedeljak, 2. Avgust 2021.

Revija KOLUBARA - Januar 2003 > prošlost

prijava | registracija

revija

stav

prilike

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

album

Slava u Nedeljkovićima

Aleksandar M. Milovanović

(Foto: Ljuba Rankovic)


Na fotografiji, načinjenoj u Ljigu 20. januara 1934. godine, na Jovanjdan, ovekovečeni su gosti na slavi kod trgovca Milana P. Nedeljkovića, solunca i dugogodišnjeg predsednika Opštine. Sin mu Aca je kao veterinar penzionisan na Ubu, a unuk Milan je kardiolog, docent na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Milan Nedeljković je, kako i dolikuje, u sredini fotografije (stoji u gornjem redu). Sasvim levo, sa čašom u ruci, je trgovac ljiški Jerotije Pavlović, otac poznatog beogradskog pedijatra dr Žike (tvorca i danas priznate "Pavlovićeve masti"). Desno od Jerotija, pod krošnjom lijandera, stoji industrijalac Ronald Murge, vlasnik ljiškog mlina. Do Murgea (desno) je Vojin Nedeljković, trgovac, rodom iz Moravaca. U istom redu je pop Mića (sa brčićima), sveštenik iz Ljiga. Sasvim levo sedi majka domaćinova (krupna starija žena) baba Leposava, kako su je zvali, a odmah iza nje je domaćica Lena Nedeljković, rođena Mihailović iz Rakara, kćerka narodnog poslanika Svetolika. Desno od baba Leposave sedi Milinko M. Milovanović, kalfa kod gazda Milana. Desno od njega su dvoje dece, pa onda Stanimir Urošević, kalfa. Savim desno na fotografiji - dama sa pelcom je gđa Nata Murge.
Na kraju, da predstavim cigansku bandu (sede na zemlji, sleva): Mića "Đunovac", najpoznatiji violinista sa Milavca, pa Milan "Beša", Mića "Sramota" i Milić "Basista". Tako je to nekad bilo!