prva strana

Utorak, 28. Jun 2022.

Revija KOLUBARA - Januar 2003 > prošlost

prijava | registracija

revija

stav

prilike

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Najčešće primat bokserima

Najbolji sportisti i sportski klubovi Valjeva 1954 - 2002.

Zoran Tripković

Proglašenje najboljih i najuspešnijih sportista i klubova godine u našoj zemlji postalo je tradicija prvih godina posle Drugog svetskog rata. To su najpre činili pojedini sportski savezi. Tako je za 1949. godinu Atletski savez Jugoslavije za najbolju atletičarku u državi proglasio našu Valjevku Mariju Radosavljević, višestruku prvakinju i rekorderku Srbije, Jugoslavije i Balkana u kugli, koplju i disku. Ubrzo su najbolje birali sportski i drugi listovi za područja koja oni pokrivaju, a i šire. Među prvima bio je „Narodni sport” (sada „Sportske novosti”) iz Zagreba, koji je u prvoj godini svoga izlaženja - 1952. za najbolju sportistkinju Jugoslavije izabrao Mariju Radosavljević.
Valjevski „Napred” je počeo da izlazi 15. februara 1945. Sportskom životu je posvećivao onoliko prostora koliko ga je bilo. Kada je u sportu pojedinačni i ekipni kvalitet dostigao određeni nivo, a to je bilo od 1954, Redakcija se odlučila da i ona bira najbolje:

Ješko Vidić, najbolji 1954. god. (Foto: Ljuba Rankovic)

1954 - Jevrem Ješko Vidić, načelnik i trener DTV „Partizan”. Svestran sportista, najbolji vežbač u gradu, odbojkaš i atletičar. U Kragujevcu, pod njegovim rukovodstvom, na spravaškom višeboju ekipa II razreda bila je treća u Srbiji. Osvajač je tri zlatne značke fiskulturnika (1947, 1948. i 1949).
1955 - Nije biran sportista godine, iako je to mogao biti neko od šahista VŠK-a ili fudbalera FK „Budućnost”.
1956 - Aleksandar Gračanin, uspešan prednjak u STV „Partizan”, gimnastičar i atletičar. U 1956. je prvak Srbije II razreda u vežbama na spravama, takođe i prvak Jugoslavije u ovoj disciplini, i u narodnom višeboju.
Prvi put je biran i najuspešniji kolektiv. Ta čast je pripala DTV „Partizan” Valjevo I, čija je ekipa u vežbama na spravama i narodnom višeboju bila treća u Srbiji i Jugoslaviji.
1957 - Luka Stančić, rukometaš RK „Radničkog” i košarkaš KK Omladinca”, kasnije trener koji je košarkaše „Metalca” uveo u saveznu ligu.
RK „Radnički”, prvak Srbije u velikom rukometu, kvalifikovao se u Prvu saveznu ligu. I ekipa Radničkog” u malom rukometu bila je na domaku Prve lige.
1958 - Nije bilo izbora.
1959 - Božana Matić, najbolja u pionirskom višeboju u ekipi Valjevki koje su ubedljivo pobedile na Saveznom sletu u Beogradu.
1960 - Slaba konkurencija, nisu birani najbolji?
1961 - Jakov Bencun, bokser „Metalca”, najuspešniji u ekipi: od 21 meča imao 16 pobeda, četiri poraza i jedan nerešen rezultat. Reprezentativac Jugoslavije protiv Ukrajine. Šampion države na prvenstvu u Novom Sadu.
BK „Metalac”, član Kvlitetne lige Srbije, po rangu Savezna liga.
1962 - Bokser Dragiša Gračanin, u muva kategoriji jedan od najboljih u zemlji. Na Reviji „Izazivači protiv izazvanih” osvaja „zlatan pojas”. Reprezentativac je Jugoslavije protiv Mađarske.
BK „Metalac” prvi u prolećnom delu prvenstva Kvalitetne lige, a u završnici bili četvrti. Ovaj plasman je obezbedio direktan ulazak u Prvu saveznu ligu Jugoslavije.
1963 - Jakov Bencun. Od 12 prvenstvenih mečeva 11 dobio, a jednom boksovao nerešeno. Vice-šampion države. Reprezentativac Jugoslavije protiv DR Nemačke. Na rang-listi „Sporta” u pero-kategoriji tri godine uzastopce je drugi.
BK „Metalac”. U prvom delu takmičenja jesenji prvaci Savezne lige.
1964 - Dragiša Gračanin. “Sport” ga proglasio za najboljeg muvaša u zemlji. Zabeležio dve pobede u „plavom” dresu protiv ČSR.
BK „Metalac”, predvođen trenerom Milomirom Vasićem, osvojio drugo mesto u Jugoslaviji, najveći domet Valjeva u ovom sportu.
1965 - Dragiša Gračanin, po oceni stručnjaka, najkompletniji bokser Valjeva. Sve susrete dobio.
* Kandidata za izbor kluba godine nije bilo.
1966 - Najbolji sportista nije izabran.
KK „Metalac” - trener Luka Stančić okitio mladu ekipu košarkaša krunom prvaka SR Srbije.
1967 - Dušan Kunovac, pionir - altetičar (OŠ „Miša Dudić”). U trci na 60 metara u Sarajevu osvojio titulu prvaka Jugoslavije. Taj uspeh ostvario je kao član ekipe škole u štafeti 4dž60 m.
Sportsko društvo OŠ “Miša Dudić” (atletika) - prvo mesto na prvenstvu osnovnih škola Jugoslavije u Sarajevu u atletici. Na prvenstvu Srbije drugi.
1968 - Košarkaši Velimir Savić i Ilija Ilić, stubovi ekipe KK „Metalac”. Savić sa 302 poena bio najbolji strelac.
KK „Metalac”, član Druge savezne lige, borio se za drugo mesto, koje je obezbeđivalo plasman u Prvu ligu.
1969 - Sreten Đurica, fudbaler van serije, među najzaslužnijim za ulazak u FK „Metalac” u Drugu saveznu ligu. Pet puta je igrao za amatersku reprezentaciju Jugoslavije.
Aero-klub Valjevo - prvak Jugoslavije i četiri puta Srbije u kategoriji raketnih letećih modela. Nosilac je svih prvih mesta na prvenstvu Srbije u pojedinačnoj konkurenciji. Janko Puhalac je prvak Jugoslavije u kategoriji letećih modela. Na državnom prvenstvu u Vršcu Valjevci su bili bolji od 23 ekipe iz cele zemlje.