prva strana

Petak, 19. April 2024.

Revija KOLUBARA - Mart 2003 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

arhitektura

Novo lice Zelene pijace

Ljubinko Ranković

    podnaslovi

    }
  • Novo lice Zelene pijace

  • Nagrade

Nagrade


Najteže je bilo rangirati radove kada su se izdvojila najbolja tri. Na kraju, po odluci žirija, pobedio je autorski tim koga čine arhitekti Ivan Đukić, Vladimir Todorović i Biljana Bajić iz Beograda. Pored nagrade od 50.000 dinara, ovaj tim biće u prilici da uradi izvođački projekat prve faze rekonstrukcije pijace i da, verovatno već do kraja ove godine, vidi svoje delo završeno i pušteno u funkciju. To je za mlade arhitekte mnogo veća nagrada od bilo kakvih para.

Drugu nagradu u vrednosti od 30.000 dinara osvojili su apsolventi beogradskog Arhitektonskog fakulteta Oliver i Sofija Stamatović. Trećenagrađeni rad, kome pripada 20.000 dinara, potpisali su Valjevac arh. Milorad Obradović i apsolventi Mina Stanković, Danilo Nedeljković i Ivan Obradović.

Žiri je doneo odluku i da se dodele dva ravnopravna otkupa u vrednosti od po 10.000 dinara, koji su pripali Olji Maksimović (takođe Valjevka), odnosno grupi re:ACT (koju čine Grozdana Šišović - još jedna Valjevka, Srđan Tadić i Dejan Milanović).

Šta sledi?

Druga nagrada (Foto: Ljuba Rankovic)

Tokom prve nedelje marta biće upriličena izložba radova sa tribinom na kojoj će njihovi autori i članovi žirija diskutovati sa javnošću o konkursnim rešenjima. Biće to i prilika da se sasvim objektivno vidi koje su prednosti a koje mane traženja rešenja za određene probleme putem javnog nadmetanja. Ovo će svakako biti i zanimljiva prilika da se još jednom prodiskutuje o problemu pijace u gradu, njenoj ulozi u svakodnevnom životu, te perspektivama njenog daljeg razvoja.
U konkretnom slučaju, tema pijace i pijačnog trga ispred pravoslavnog hrama, a sve to još na obali reke i u centru grada, sigurno je jako inspirativna tema i za obične građane, i za ljude koji se bave urbanističkim i arhitektonskim problemima.