prva strana

Subota, 20. April 2024.

Revija KOLUBARA - Mart 2003 > ljudi

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Globtroter, inovator i stvaralac

Valjevski fudbalski trener Dragoljub Milošević – Bebica

Zoran Tripković

Užički rudnik kvalitetnih fudbalera

- Iz Niša se seli u Titovo Užice, u "Slobodu", člana Druge svezne lige, gde je doživeo svoju drugu sportsku ljubav. U gradu na Đetinji primenjujući valjevski metod rada, uz još jednu novost - šuting boks u brdo iza gola za kompletiranje tehničke obuke, postigao je vrhunski koeficijent u stvaranju prvoligaških igrača. Tim koji je ponikao iz njegovih ruku bio je najbolji u istoriji užičkog fudbala. Većina je nastavila karijeru u "Crvenoj zvezdi" (Đorić, Pavlović, Krivokuća), "Partizanu" (Radomir Antić, Đura Marić), "Vojvodini" (Vukašinović), zeničkom "Čeliku" (Dogandžić), skopskom "Vardaru" (Živadinović, Muratović, Barjaktarević), austrijskom "Gracu" (Slović). Svi oni su potom igrali u inostranstvu, a sada su i vrhunski treneri. Među njima prednjači Antić koji je trenirao tri najveća kluba Španije - "Real", "Atletiko", "Barselona".
Prema anketi lokalnih novina "Vesti", Dragoljub Milošević Bebica proglašen je za najuspešnijeg trenera u istoriji užičkog fudbala.

Dragoljub Milošević postiže gol kao centarfor valjevskog FK Budućnost (Foto: Ljuba Rankovic)

Iz Bebicine valjevske generacije zvezdane visine trenera dostigao je Slobodan Santrač kao selektor reprezentacije Jugoslavije i rezultatima u Kini. Ne treba zaboraviti ni Ivana Ivanovića i Žoju Radojevića.
Trener golmana je u "Crvenoj zvezdi", posle rada u Užicu. Postaje trener - specijalista za čuvare mreže. Sa golmanima "crveno-belih" (Dujković, Racić, Olja Petrović i Kajganić), kao demonstratorima 1969. održava seminare u Beogradu za trenere saveznih liga. Bube Golović iz Klivlenda (SAD) odbranio je na DIF-u (odsek fudbal) diplomski rad "Metodologija fudbalske obuke igrača po Dragoljubu Miloševiću".

U Novom Sadu, kao trener prvoligaša "Vojvodine", zadržao se tri godine. U sezoni 1971/72. osvojeno je visoko - četvrto mesto. Godinu dana je u Zenici, gde sa "Čelikom" doseže sredinu tabele - šestu poziciju u Prvoj ligi.
Posle Svetskog prvenstva 1974, gde je u reprezentaciji Jugoslavije, u stručnom štabu selektora Miljanića, željan novih dokazivanja odlazi u Španiju, u "Valensiju", člana Prve lige. Najveći mu je uspeh tri pobednička trofeja na letnjim turnirima 1975. u Parizu, Badahozu i Valensiji. Protivnici su bili klubovi svetskog renomea u kojima su igrali Johan Krojf, naš Džajić i drugi, a treneri bili Miša Pavić, Boškov...