prva strana

Subota, 20. April 2024.

Revija KOLUBARA - Mart 2003 > ljudi

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Globtroter, inovator i stvaralac

Valjevski fudbalski trener Dragoljub Milošević – Bebica

Zoran Tripković

Španski "Kadiz" i sin Marko

- Iz Valensije se vraća u Jugoslaviju. Preuzima "Olimpiju", prvoligaša iz Ljubljane. Po svom uzoru i praksi podmlađuje ekipu i osvaja šesto mesto. Ovde prvi put u lošim zimskim uslovima koristi za treninge šator-balon, dimenzija 50dž25 m, osvetljen, u kome je urađena "Holmerova staza". Sledeće odredište mu je Titograd, gde na zadovoljstvo domaćina, uspešno komponuje, za godinu dana potpuno novi mladi sastav "Budućnosti".

TROFEO KARANZA 1982. - SA PUBLIKOM (Foto: Ljuba Rankovic)

Trenersku karijeru u zemlji završava u Kruševcu. "Napredak", sa šest debitanta i novom igrom, zapažen je u Prvoj ligi. Stiže do Kupa UEFA, što je najveći uspeh u istoriji kluba, a Simović od rezervnog golmana u klubu postaje reprezentativac.

Ponovo je u Španiji, u gradu Kadizu, na obalama Atlantika. Trener je FK "Kadiz" koga u sezoni 1980/81. vraća u Prvu ligu. Zabeležio je pravi podvig. Na svom terenu pobedio je sedmoricu prvoplasiranih u ligi: "Real" iz Socijeda 2:1, "Real" (Madrid), "Barselona" i "Atletiko" (Madrid) sa po 1:0, "Valensija" i "Saragoza" sa po 2:0 i "Atletik" (Bilbao) 3:0. Gol razlika je 12:1! "Kadiz" su zbog ovih rezultata zvali "matagigantes" (ubica velikih). Iz lige su ispali zahvaljujući slabijoj gol-razlici, iako su imali isti broj bodova, kao još tri kluba. U Drugoj ligi su boravili samo godinu dana i 1982/83. su ponovo prvoligaši, što nije polazilo za rukom mnogo većim i jačim klubovima Španije. Sa istom ekipom dva leta osvaja "Trofeo Karanca", prve trofeje u istoriji kluba, u konkurenciji najboljih timova sveta.

Bebica je među najpopularnijim ličnostima u gradu. Na ulicama i stadionu pozdravljaju ga i skandiraju "Milo, Milo, Milo...". U godini slavlja 1982, kao Božji dar, još jedna radost - dobio je sina Marka.

Na kraju trenerske karijere, trajala je oko 20 godina, vodi 1984/86. FK "Tenerife", drugoligaša sa Kanarskih ostrva. Kada je "Kadiz" proslavljao 70 godina postojanja uručili su mu Srebrnu medalju i proglasili ga za najuspešnijeg trenera u istoriji kluba.

Sada penzionerske dane provodi u Pančevu sa sinom Markom i suprugom Ljiljanom. Ne može bez fudbala. Sina sprema za svog naslednika - golmana koji bi uskoro trebalo da zaigra u Španiji.

A Bebica? Savetnik je, koordinator za omladinske kategorije u "Čukaričkom" u Beogradu.