prva strana

Nedelja, 23. Jun 2024.

Revija KOLUBARA - Mart 2003 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Februarsko snegovanje

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Kraj Jugoslavije * Mioničani u Sloveniji * Odlazak humanitaraca * Šta sa đubretom? * Štrajk škola * Požari * Kladionica u Domu Brđanaca * Belog Markovićev "Knez Miškin u Belom Valjevu” - kulturni događaj godine * Prvakinje Srbije iz petničkog bazena

1. U Istraživačkoj stanici u Petnici počeli zimski seminari za 650 srednjoškolaca iz cele zemlje i Makedonije * Sinoć u Ljigu predstavljena monografija Radivoja Radisavljevića o selu Veliševcu.

3. Iz "Narodne knjige" najzad se pojavio roman Slavena Radovanovića "Povest o spisu Rajmonda Lila" * I fudbal čini varoš: Lajkovačka skupština prihvatila se pokroviteljstva nad FK "Železničarom".

4. Savezna skupština ozvaničila gašenje Jugoslavije, ubuduće zajednice Srbije i Crne Gore * U Republičkoj vladi teški pregovori o sudbini "Srbijanke" i "Stefila". Našlo bi se i stranih kupaca, ali oni hoće "mladu" bez dužničkog miraza * Izgorela kuća u Tešnjaru. Požari svakodnevni, 29 ih je bilo u januaru.

5. Snežno jutro. Divčibare prepuno skijaša a ski-lif Crni vrh ne radi! * Ispražnjena i elitna robna kuća "Beko" na Gradskom trgu * Za smirivanje živaca Apoteka "Centar" umesto sedativa pacijentima nudi CD muzičku klasiku.

6. Biro za humanitarnu pomoć EU u Valjevu oglasio povlačenje iz naše zemlje. Ostaje samo katolički Karitas koji i ovih dana deli drva sirotinji * Izložba slika Ilje Antonića u kafeu "Kaleidoskop" u Valjevu.

7. Sneg veje skoro 48 sati, u Valjevu ga ima 30-tak, na Divčibarama, gde žičara još ne radi, 60-tak cm. * Privatni vlasnici "Angrosirovine" (sa slovenačkim "Konfinkom") objavili ulaganja od 500.000 evra * U Valjevu dvodnevna ekološka konferencija CRDA o regionalnim deponijama.

10. Proglašena zaraza zbog pojave sinjske kuge u Goriću * U Domu Brđanaca useljena sportska kladionica * Nagrada ikonopiscu Milutinu Rankoviću iz Lajkovca na izložbi "Vizantija u delima savremenih srpskih umetnika" u Beogradu * Odlazak jednog od dragih valjevskih čudaka Milana Filipovića - Fiks-Niksa.

11. U Brankovini i Beogradu obeležena desetogodišnjica smrti Desanke Maksimović * Ubski konfekcionari bez kupca na prvoj aukciji * Lajkovačka "Obnova" za treću rasprodaju rado bi u svoj "miraz" upisala i svoju nekadašnju čatmaru, u međuvremenu skupim "zemljotresnim" novcem preuređenu u Dom omladine * U kanjonu Trešnjice (samo)usmrćen jedan od retkih preostalih beloglavnih supova.

12. Na svedočenju u Hagu general Aleksandar Vasiljević spominjao valjevske teritorijalce u Lovasu * Izbeglici Dragoslavu Mitroviću u Valjevu dosuđena odšteta od 100.000 dinara zato što je nasilno mobilisan 1992. godine * Mraz minus 10 i sneži.

13. Crveni krst traga za domaćim donatorima narodne kuhinje u kojoj se hrani više od 1200 Valjevaca, jer će se od 1. aprila ugasiti odlaskom stranih dobročinitelja * U Lajkovačkom sudu samo tri sudije a predmeta 40 posto više * Kombinat "Sveta Popović" sa Uba "pridavljen" presudom o vraćanju zemlje seljacima i nagomilanim porezima * Veče lajkovačkog Kulturnog centra u Galeriji NU "Braća Stamenković" u Beogradu.

14. U Mesecu zaštite od požara u Valjevu se okupili vatrogasci iz više gradova Srbije i stotinak njih dalo krv * U programu "Raspustimo raspust" najbolje sveznalice đaci škole "Andra Savčić" * Valjevci na Trifundan ne mare mnogo za Dan zaljubljenih...

17. Zbrka u školama: većina valjevskih škola kreće u štrajk, na radost đaka zbog produženog raspusta.

18. "Isterinženjering" po početnoj ceni od 282.000 dinara otkupio direktor Milomir Branković * U Galeriji na Andrićevom vencu u Beogradu peta izložba slika dipl. inž. Ratka Mamule iz Valjeva. Još jedna opomena da Valjevo nema gradsku galeriju.

20. Konfekciju "Mladost" iz Mionice kupila Jelena Stanimirović iz Obrenovca za 35,1 milion dinara, desetostruko skuplje od početne cene * U Kulturnom centru "Hadži Ruvim" u Lajkovcu upis u Školu umetničkih zanata, u duhu vizantijske tradicije.

21. Okončan štrajk u školama, pošto su prosvetari izborili povećanje plata ove godine 3,5 - 4,5 odsto * Bivši radnici "Krušika" traže poništenje ugovora o poljoprivrednim kreditima (koje su uzeli) i o raskidu radnog odnosa * Opštinsko-kulturna delegacija Mionce otputovala u zvaničnu posetu Sloveniji * U Ljigu počele pripreme za proglašenje Rajca nacionalnim parkom * Savetovanje u Valjevu o obnovi šljivika i vraćanju svetskog ugleda valjevske šljive * U Lajkovcu policija presekla jedan lanac šverca cigareta i, igrom slučaja, razobličila dvojicu rasturača droge * Mladen Markov sa romanom godine "Ukop oca" gost Ubljana.

22. Na svečanosti lista "Napred" priznanje za Kulturni događaj godine dodeljeno Radovanu Belom Markoviću za roman "Knez Miškin u Belom Valjevu" * Zlatni vikend mladih valjevskih sportista: Tamara Marković prvakinja države u krosu, Ivana Ćebić reprezentativka na 3.000 metara. Plivačice "Valisa" otkrovenje na Prvenstvu u Požarevcu: medalje Katarine Jovanović, Tijane Jakovljević, Anđelke Petrović i Isidore Čarnojević. A Valjevo još nema zatvoreni bazen!

24. Trećeg dana boravka u Ljubljani - Mioničani gosti Univerziteta. Dve predstave "Don Kihota" teatra "Homo ludens" * Najboljom idejom za uređenje stare valjevske pijace proglašen projekat arhitekata Ivana Đukića, Vladimira Todorovića i Biljane Bajić. Trećenagrađeni su Valjevci Milorad i Ivan Obradović * Zbog duga od osam miliona dinara Vodovod "zavrće" slavine po Valjevu. Slične pretnje i iz Elektrodistribucije i „Vidraka * Posle silnih mraznih dana, najzad sunčano, ali "zubato".

25. Mioničani u slovenačkom gradiću Laškom dočekani kao najrođeniji. Dogovorena obnova saradnje još iz 1976. * Obeleženo pola veka Doma zdravlja u Valjevu * Sa vladikama Lavrentijem i Irinejem u Valjevskoj gimnaziji veče uz knjigu "Starac Porfirije - podvižnik ljubavi". Razložna rasprava između Vladike Irineja i buntovnog monaha Antonija o ekumenizmu u SPC i iseljavanju crkve Gračanice * Belo Valjevo i Beli Marković u kafani "Obnica" na izložbi kopaoničkih fotografija Miroslava Jeremića * Oko 200 valjevskih recitatora na smotri u spomen na Desanku Maksimović * Danas u Valjevu izmereno tri puta više otrova u vazduhu nego što je dozvoljeno. Pošto su merenja tek počela, Valjevci bi se mogli kladiti da je bilo i gorih dana za disanje * Izložba Ilje Antonića u Šapcu.

26. Ugasila se još jedna znamenita trgovina - "Merkur", gde se nekad išlo i kod (mesara) Pašića, kupila Jubanka za 15 miliona dinara * Na Ubu veče humora i satire.

27. Potpisan protokol o obnovi saradnje mioničkog Mikroliva sa njegovim osnivačem - Kompanijom PMI iz Klivlenda * U Valjevskoj gimnaziji koncert solo-pesama Zorana Jovanovića na stihove Desanke Maksimović * U Kosovskoj Mitrovici koncert "Nevernih beba".

28. Protest 300 „krušikovaca” na Gradskom trgu * Pred Svetski dan Civilne zaštite pokazna vežba u Valjevskom vodovodu * Na Ubu Savetovanje o visokorodnim sortama kukuruza.

Februar nikad duži. Odužila se, zapravo, ljuta zima. Svima ponestaje ogreva, a on ljuto skup. Mnogi se prisećaju pouke cvrčka i mrava, ali slaba vajda kad još živuckamo od danas do sutra. Zato, slabo ko mari i kako nam se sada imenuje država i državljanstvo, a kamo li hoće li biti intervencije nad Irakom. Avioni svakodnevno lete u Hag, gde je Biljana Plavšić osuđena na 11 godina zatvora. Otišao je tamo čak i Vojislav Šešelj, pa sada ciničnim dosetkama zaluđuje delioce svetske pravde. Samo su se deca nauživala snega i produženog raspusta, koji, srećom, neće odrađivati. Pa i to je dosta za ovo malo duže.