prva strana

Petak, 19. April 2024.

Revija KOLUBARA - April 2003 > dodatak

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Vlast mladih penzionera

Milan R. Smiljanović, „Polimlje”, Prijepolje

KONTRASTI JEDNE SLIKE

– Medijska slika Prijepolja boji se različitim tonovima: vladajuća SPS smatra da su novinari uporno i tendenciozno protiv nje a u službi opozicije, da su štrajkom 1997. želeli smenu opštinskog rukovodstva a ne uređivačkog tima „Polimlja”. Ne želi lokalna vlast da se odrekne osnivačkih prava a istovremeno sprovodi restriktivnu ekonomsku politiku prema JIP „Polimlje”. Lideri opozicionih stranaka smatraju pak da je „Polimlje” sve do petooktobarskih događaja bilo „bilten SPS-a” i da mu je „njihovom” revolucionarnom pobedom nad režimom Slobodana Miloševića data šansa da napokon postane „demokratsko glasilo”. Sudeći po odnosu lidera lokalne opozicije tu šansu „Polimlje” nije iskoristilo. Tako ovi kontra stavovi daju jasnu sliku o odnosu lokalnih političara i novinara. Vidi se šta traže političari, a šta hoće novinari.

Ako je sukob na relaciji lokalni političari – novinari zaoštren 1994. godine tekstom „Penzioneri su kao vino”, onda je u Prijepolju, devet godina kasnije, to vino- mlado. Na vlasti u opštini su mladi penzioneri. Predsednik SO-e Stevan Purić koji troši svoj treći predsednički mandat, i predsednik opštinske vlade Milutin Drobnjak otišli su u penziju. Ali su ostali u predsedničkim foteljama. Politička penzija će još da pričeka. Dok sa svojim saradnicima iz SPS-a i „lojalnom opozicijom” ne dovrše započete poslove „u interesu svih građana opštine Prijepolje”.

Bard novinarstva Predrag Milojević je u razgovoru za „Polimlje” još 1985. godine rekao:

- Ima političara koji smatraju da ako lepo pišete o narodu, ružno mislite o njima. I često ne greše. Svaka vlast je alergična na slobodu štampe. Ukoliko je nesigurnija, utoliko više. A kad štampa nema zube svi je ujedaju.

I kad pokaže da ima zube, štampu u Prijepolju ujedaju.