prva strana

Petak, 24. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - April 2003 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Akcija "Sablja" u Kolubarskom okrugu

Branko Vićentijević

U ovoj situaciji u drugi plan pao je spor

pred Opštinskim sudom u Valjevu, čiji je predsednik Veljko Marić odbio zahtev pravnog zastupnika Stanka Subotića, ubskog advokata Radoslava Tadića, za izuzeće sudije Nade Živić, u sporu koji po privatnoj tužbi za klevetu vodi protiv Darka Glišića (32) iz Stublenice, predsednika Okružnog odbora SRS Kolubarskog okruga. Tadić se potom pismenim podneskom obratio Dušku Đukanoviću, predsedniku Okružnog suda. Subotić je tužio Glišića zbog toga što je na pres konferenciji u Valjevu, održanoj u novembru prošle godine, izjavio kako je Subotić „kriminalac odgovoran za smrt nekoliko ljudi u Srbiji, među njima i Radovana Stojičića Badže i njegovog kuma Dragiše Dimitrijevića Divljaka iz Uba”. Glišić je na glavnom pretresu ostao pri iznetim tvrdnjama navodeći da je do ovih podataka došao iz knjige dr Vojislava Šešelja „Stanko Subotić kralj duvanske mafije” ali i stenograma o radu Anketnog odbora Savezne skupštine SRJ, koji je ispitivao ubistvo Pavla Bulatovića, bivšeg saveznog ministra odbrane, po kojima je ove podatke navodno izneo Radomir Marković, nekadašnji šef RDB Srbije. Advokat Tadić smatra da sudinica Živić „nepotrebno odugovlači spor” zbog zahteva da zastupnik kontroverznog biznismena dostavi Subotićevu adresu u Švajcarskoj kako bi mu bio uručen sudski poziv, na čemu su insistirali Glišić i njegov advokat Slavko Jerković iz Zemuna. Tadić je na sudu izjavio da „ne zna adresu Stanka Subotića” i da je „neće pribaviti” u ostavljenom roku od sedam dana smatrajući pritom da „privatni tužilac nije dužan ni da se pojavi na sudu”. Sudija Nada Živić kaže da je u sporovima po privatnim tužbama za klevetu „teret dokazivanja na optuženom”, koji stoga ima pravo da se suoči sa tužiocem i postavi mu pitanja za koja smatra da će razjasniti spornu situaciju. Uz to, privatni tužilac je dužan da sudu dostavi svaku promenu adrese što Stanko Subotić i njegov advokat nisu učinili.

Zanimljivo je da se među stipendistima ubske opštine našao i Nemanja Morača (22), talentovani student vajarstva na beogradskoj Likovnoj akdemiji, autor murala sa likom Adolfa Hitlera, koji je 6. maja prošle godine osvanuo u pasažu kod zgrade Doma penzionera u centru grada. Morača je tada u policiji „priznao delo” i objasnio da je „hteo da ukaže na opasnost povratka ekstremne desnice”. On je pojasnio da je Hitlera nacrtao u paklu, u kazanu u kojem su kuva. To potvrđuje i autorova poruka „Zlo ne spava” ispisana na muralu, na srpskom i engleskom jeziku.
A da je u Srbiji „sve moguće”, dokaz više je podatak da se u Banji Vrujci, poznatoj po lekovitoj vodi za nerotkinje, može u besparici boraviti uz plaćanje kompenzacionim poslovima. Posle novinara pojedinih valjevskih elektronskih medija, čiji su direktori banjski odmor i rekreaciju zaposlenih godinama „prebijali” reklamom na radio i TV talasima, u Vrujcima se sada može boraviti i za namirnice. Doneti pasulj, krompir, meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi izmere se i obračunaju po tržišnim cenama. Šta više, PUP „Vrujci” su sklopili sporazum sa jednom firmom iz Koviljače da u kompenzaciju primaju i posmrtne kovčege! Mrtvačke sanduke, potom, za njihov račun prodaju pojedina privatna mionička preduzeća pogrebne opreme.