prva strana

Nedelja, 27. Novembar 2022.

Revija KOLUBARA - Jun 2003 > prošlost

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

ex libris

Preci i srodnici Živojina R. Mišića

Zdravko Ranković

Podstaknuti nedavno izašlom knjigom vojnog istoričara Petra Opačića „Vojvoda Živojin Mišić” pisali smo u prošlom broju Revije o precima slavnog Struganičanina po ocu i po majci. Izrazili smo pri tome i nadanje da će vremenom biti pronađeno još podataka o Mišićima iz Struganika (nekada su se prezivali Kaljević i Lučić), a takođe i o Damjanovićima iz Koštunića, rodu Živojinove majke Anđelije.

Tomislav Mišić (snimio Miroslav Jeremić) (Foto: Ljuba Rankovic)

Popis žitelja Koštunića iz 1863. godine pokazuje da su onda tamo postojala četiri domaćinstva Damjanovića i dva Damnjanovića ali se ni za jedno od njih samo na osnovu tog dokumenta ne može pouzdano reći da je bilo sa Anđelijom u bliskom srodstvu. Razjašnjenju te nedoumice doprinosi tzv. Tefter arački Kapetanije crnogorske u Rudničkoj nahiji iz 1832. godine. Objavljen je u knjizi dokumentarne građe „Rudnička nahija 1816-1839” (Gornji Milanovac 1995), koju je za štampu priredio Radoš Ljušić. Tim popisom poreskih obveznika obuhvaćena su tri domaćinstva Damjanovića. Najmnogoljudnijim od njih starešovao je Atanasko Damjanović, star „43 leta” i „sakat”. Od muških ukućana s njim su živeli: brat Damjan, sinovi Pantelija i Marko i sinovci Ilija i Petar.
Zna se odranije da je Anđelija rođena 1817. godine i da joj se otac zvao Atanasije Damjanović. Pretpostavku da bi Atanasko mogao biti istovetan sa Atanasijem učvršćuje okolnost da je on 1817. bio star 28 godina. Polazeći odatle vraćamo se popisu iz 1863. tražeći među tadašnjim Damjanovićima i Damnjanovićima dva Atanaskova sina i dva sinovca. Od te četvorice u ovom popisu nailazimo jedino na Iliju Damjanovića koji bi trebalo da je Anđelijin brat od strica.

Po izlasku u prošloj Reviji članka o precima Živojina R. Mišića umro je Živojinov srodnik Tomislav Toma Mišić, čuvar spomen-kuće u Struganiku koja neguje uspomenu na proslavljenog vojskovođu. Toma je praunuk Živojinovog najstarijeg brata Nikole (umro 1912). Unuk je Jankov, a sin Živoradov i Savin.

Kad je 1881. godine umrla Anđelija, njemu smrt su čituljom u „srpskim novinama” ožalila petorica sinova (Nikola, Ivko, Lazar, pešadijski kapetan, Vasilije, Teodor i Živojin, pešadijski poručnik) i dve kćeri (Teodora i Živka). Nadživela je petoro svoje dece.

Ostavljajući za neku drugu priliku bavljenje genealogijom svakog od ovih Mišića, sada pažnju jedino obraćamo na Teodoru, Anđelijinu i Radovanovu ćerku. Bila je udata u Gornji Mušić, za poslanika Živka Jeremića (1830-1907). S njim je imala sinove Mihaila i Tihomira i ćerku Nataliju.