prva strana

Nedelja, 4. Decembar 2022.

Revija KOLUBARA - Jun 2003 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Majska suša i blokade

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Prva kiša tek od 22. maja * Srbijanka i Stefil 20 dana na putnoj i želzničkoj barikadi * Štrajk u Uzoru * Vladika Nikolaj proglašen svetiteljem * Veca najbolji glumac i među profesionalcima * Ivana Petronijević najbolji recitator Srbije * Ivan Radojević prvi matematičar u Budvi * Vujić voda i suše u bazenima * Valjevo hoće Beovoz...

1. Prekrasan prvi majski dan. Uranak na Gradcu * Zaključena epidemija trihineloze sa 43 obolela Valjevca.

3.
Novinari čistili i uređivali Pećinu i zasadili svoju lipu.

4.
Dan sećanja na pilota Milenka Pavlovića na četvrtu godišnjicu njegove pogibije.

5.
U Valjevu osnovana organizacija mladih roma „Korak” * Pozorište „Mala scena” gostovalo u beogradskom Pozorištu na Terazijama sa predstavom „Koreni” * Zbog nenajavljenog prskanja voća masovni pomor pčela u Gunjacima.

8. Valjevski džezeri i Žar bend iz Niša oglasili početak 19. džez festa u Valjevu * Dr Gerhard Petri iz Vestfalije (deseti put) doneo pomoć za valjevske škole u vrednosti od 50.000 evra.

9. Dan pobede, sada pretežno kao Dan Evrope, u Valjevu obeležili borci NOR-a i nevladine organizacije * Džez na otvorenom - pred Grand hotelom promenadni koncert Diksi benda Ljube Matijace, potom u Domu kulture zvanično otvaranje Festivala uz Big bend RTS, Sekstet Ivana Švagera i Kvinet „uvoznog” sjajnog veterana Valjevskog džez festa - Ratka Divjaka iz Ljubljane * Radoslav Bratić u Lajkovcu sa svojim romanom „Trg soli”.

10. Na Republičkoj smotri tehničkog stvaralaštva osnovaca u školi „Desanka Maksimović” u Valjevu prva nagrada za Aleksandra Tomića iz iste škole za njegov izum daske za čišćenje ribe * U Regionalnoj privrednoj komori savetovanje o voćarstvu i povrtarstvu. Upozoreno na nestručnu i nekontrolisanu upotrebu đubriva i pesticida * Na džez festivalu mladi džezeri škole „Stanković” iz Beograda, Kvintet Lale Tošića, bend Jove Maljokovića sa Anom Sofrenović.

11. Ovacije Pozorištu „Mala scena” na Festivalu profesionalnih pozorišta „Joakim Vujić” u Pirotu za predstavu „Koreni” * Povodom Dana Evrope Skupština opštine Valjevo darovala mladima koncert rok grupe „Darkvud dab”.

12. Radnici „Srbijanke” blokirali put ka Beogradu i prugu Beograd - Bar prozivajući „majčicu državu” da podmiri propalu firmu, izgubljene godine i zarade oko 700 radnika * Nezapamćena suša obezvredila prolećnu setvu. Kukuruz jedva niče i kraj reka.

13. Restrikcija vode na Ubu i u Lajkovcu * Malobrojna književna publika u Valjevskoj gimnaziji na večeri sa Miletom Prodanovićem i njegovom novom knjigom „Vrt u Veneciji”. Mnogi još nisu spremni da priznaju da smo 90-tih godina previše grešili i previše ćutali * U Lajkovačkoj galeriji ikone Perice Ivanovića iz Banjaluke.

14. Petosatna blokada puta i pruge - „Srbijanka” u centru pažnje javnosti, jer kad satima stoji voz pred Valjevom i putnici se „kuvaju” na žegi onda je to dobar način da se država prinudi na ustupke. Ipak, loš odjek razgovora u Beogradu, posebno na račun sopstvenog gradonačelnika * U Valjevu predstavljena prva ekološka enciklopedija Srbije * Uveče, najzad malo kiše...

15. Zahlađenje (12 stepeni), ali suvo * Među 125 srednjoškolskih pesnika na konkursu „Desanka Maksimović” u Valjevskoj gimnaziji najbolja Bojana Stojanović iz beogradske Filološke gimnazije. Predstavljena knjiga pesama „Reči” prošlogodišnjeg pobednika Aleksandra Tomića iz Valjeva.

16. Radnici „Srbijanke” sa kolektivom Stefila na Gradskom trgu i u Opštini * Na Desankinom vencu i u Brankovini učesnici Desankinih majskih razgovora. Velika Desankina nagrada Radmili Lazić * Inicijativi Nove Srbije za „Beovoz” do Valjeva potpisima se pridružilo skoro 4.500 Valjevaca * Škola „Sestre Ilić” opremljena sa 10 novih kompjutera, od kojih su pet dar Matematičke gimnazije iz Beograda.

17. Gimnazijalka Ivana Petronijević najbolja među 114 recitatora 35. republičke smotre „Pesniče naroda mog”, čiji je Valjevo od sada domaćin. Drugonagrađeni, takođe gimnazijalac, Milan Nešković * „Sinalko” (novi vlasnik hotela „Mamido”) uređuje rasvetu i obnavlja bazene u Vrujcima (oko milion i 800 hiljada evra). Priprema i za izgradnju banjske kanalizacije.

18. Za obnovu Doma Vojske u Valjevu nedostaje najmanje 20 miliona dinara. Do sad obavljena tek trećina radova. Sablasna i tužna građevina * Novinar i publicista Miloš Jevtić poklonio oko 400 knjiga mioničkoj biblioteci.

19. Vladika Nikolaj Velimirović proglašen svetiteljem * Predstavljena muzejska učionica u Protinoj školi u Brankovini o istorijatu školstva u našem kraju * CRDA u javnim radovima u Brankovini.

21. Najzad obilna kiša, ali i naglo zahlađenje (sa 31 na samo 13 stepeni) * „Srbijanka” prekinula blokadu puta i pruge „jer su otvorena vrata razgovorima na socijalno odgovoran način” * „Krušik” podržava radničke proteste, ali im se ne pridružuje, jer, srećom, ima posla (nagrade njegovim protivgradnim raketama i lamelnim baterijama) * Veroljub Veca Andrić najbolji glumac Festivala „Joakim Vujić” u Pirotu (Aćim Katić u „Korenima” Male scene) * Francuski ambasador Gabrijel Keler (dobrim Pulikinim i rotarijanskim tragom) u poseti Valjevu.

22. Ispitivanje Rudarsko-geološkog fakulteta potvrdilo da nova bušotina Fabrike vode u Petnici remeti izvorište bazena za kupanje! * Od matičarke Anice Pejić - najboljeg opštinskog službenika, podatak da se u Valjevu u aprilu koliko radilo toliko i umrlo Valjevaca (140) * Lajkovački folkloristi na festivalu u Skoplju * Kraj suše - palo 40-tak litara kiše...

23. Valjevski UNIP kupila Strela-osiguranje, ubske Kopove trgovac Branko Nešić, a konfekciju „Ubljanka” izvesni Milorad Jocić * Gradonačelnik Tomislav Milanović primio 11 najboljih stočara i predao im opštinski regres. Potom susret sa Vecom Andrićem i ansamblom Male scene povodom uspeha u Pirotu, prvog profesionalnog priznanja u istoriji valjevskog pozorišta * Na otvaranju novog JDP u Beogradu u predstavi „Rodoljupci” trojica Valjevaca - Dejan Mijač, Voja Brajović i Nenad Jezdić * Mioničani ispratili 19 svojih mladića u vojsku.

Vladika Nikolaj Velimirović (Foto: Ljuba Rankovic)

24. U Hramu Sv. Save u Beogradu kanonizovan vladnika Nikolaj * Mladen Radojević iz škole „Andra Savčić” najbolji matematičar na Saveznom takmičenju u Budvi. Gimnazijski maturanti - Milica Pavlović, Sanja Selaković i Dragan Đurić najbolji biolozi Srbije, a Slobodan Radović iz škole „Sveti Sava” u Popučkama - najbolji geograf.

27. Nezadovoljni pregovorima u Beogradu i u Opštini radnici Srbijanke ponovo blokiraju put i prugu * Dani dečje kulture u Valjevu počeli trodnevnom smotrom đačkih pozorišta (sedam školskih predstava) * Milutin Knežević (rođen u Mijačima) iguman manastira Kaone, novi episkop australijsko-novozelandski.

28. Zemljotres jačine 2,9 stepeni Rihtera noćas probudio Valjevo * Kolektiv „Srbijanke” traži smenu opštinskih rukovodilaca * Obustava rada u „Uzoru” - prva u privatnom preduzeću.

29. Iz valjevske skupštine „Srbijanki” odlučno otpisuju da nema više pregovora ni sa Vladom ni sa Opštinom dok se poslovodstvo ne lati svog posla i deblokiraju put i pruga * Štrajkom prete i gazdi u Mašinoservisu * U Internacionalnom umetničkom studiju izložba ukrajinskog slikara Aleksandra Žernoklueva * Zbog pogibije Valjevke Katarine Marić „pao” poljoprivredni ministar Dragan Veselinov...

Iz ciče zime uletesmo skoro pravo u žarko leto. Proleća nije ni bilo. Kiša je stigla dockan da bi stasali zamrli izdanci hlebnog žita. Srećnici koriste priliku da se već u maju iskupaju i isunčaju na moru. Otuda je netom stigao i gos’n Gile sa kesom punom dobre CD klasike. Velim, svi delimo iste muke i nezadovoljstva, ali, dok većina jadikuje i čeka da se nešto desi, drugi, pametniji i osetljiviji, prepoznaju i grabe pritajene lepote i izazove.