prva strana

Nedelja, 24. Septembar 2023.

Revija KOLUBARA - Avgust 2003 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Julska upeka i tuča

Hroničar: Ljiljana Kecojević

1. Najveće zanimanje za upis u tehničke škole. U Valjevu odmah popunjeno 12 odeljenja * Ukinuti obroci za 17 izbeglica koji su odbili da napuste kolektivni smeštaj u Valjevu * Više od stotinu Roma otrovalo se na svadbi u Lajkovcu * Struja skuplja 5,25 odsto * Zato što nema više kome da predaje mleko – Nikola Molerović iz Stepanja prosuo 80 litara * Na vrućini od 34 stepena pola Mioničke opštine bez vode zbog urušavanja bunara u Paštriću.

2. Delegacija Mionice u poseti gradu Tomašu Mazovjeckom u Poljskoj * Petnaest mioničkih odlikaša na nagradnom putovanju u Sankt Peterburg i Moskvu dobrotom AR-tursa * Novi roman Radovana Belog Markovića „Valjevske astrise” u štampi kod „Filipa Višnjića” (biblioteka „Albatros”) * Događanje u bibliotečkom dvorištu sa Sretenom Ugričićem * U Ljiškom Internet klubu zanimljiva debata o kompjuterskoj drogi.

3. Strahovita šteta od grada u selima oko Brankovine. U Kotešici uništena čitava letina. Veliko stradanje i sela oko Pecke * U Lopatnju protivgradna raketa pogodila kuću osmočlane porodice Živorada Milića.

4. Popodnevno olujno nevreme u Valjevu. Pod udarom vetra (22 metra u sekundi) oborena dva stabla u sred grada * Meštani Skobalja po drugi put osujetili rušenje bespravno podignutih objekata na ugljenokopu.

5. Petnaestak mladih rotarijanaca iz osam evropskih zemalja desetak dana u poseti Valjevu i okolini * U Ljigu za vikend kultura na trgu.

8. Predstavnici ambasada sedam islamskih zemalja sa ministrom Rasimom Ljajićem u fabrici Vujić vode * Predstavljeni najđaci Valjevske gimnazije: đak generacije Milka Mirić, đak godine Bojana Petrović, najuspešniji na takmičenjima Ivan Milić, nagrada „Dragutin Mijanović” recitatorki Ivani Petronijević.

9. U jeku letnjih putovanja katastrofalno stanje na valjevskim putevima. Kasne popravke „udarnih rupa” na putu od Šapca i ka Divčibarama (preko Bukova) jer ne radi nova, pola miliona vredna fabrika asfalta u Duvaništu * Savet Direkcije za obnovu Kolubare nije se dogovorio o podeli ovogodišnjih 250 miliona dinara zbog neusaglašenih gledišta opština. Valjevci traže da se najpre izmire dugovi za obavljene radove * U kanjon Gradca i u valjevsko lovište pušteno 300 mladih prepelica kamenjarki.

10. Skandal zbog Zakona o Narodnoj banci i novog guvernera. Mlađan Dinkić pokrenuo lavinu optužbi za „pranje novca” iz krugova Vlade * Vladika Lavrentije u ime SPC darovao 39 mališana iz 14 siromašnih podgorskih porodica * Mladen Markov sa „Ukopom oca” u bibliotečkom dvorištu o literaturi verodostojnijoj od istoriografije * Mačak Gavrilo posle 20 dana spasen sa krova Valjevske kasarne.

11. Bespovratni IRD krediti za 26 programa ekonomske obnove vredni 250.000 dolara. Više od pola seoske zadruge u Tolisavcu, Dračiću, Sankoviću i Gunjacima * Najbolja arhitektonska rešenja za valjevsko priobalje sa novim trgom Miroslave Petrović Baludžić i Mihaila Timotijevića * Stotinak mladih istraživača na julskoj akciji u Tepcima * Trodnevna Likovna kolonija u Bogovađi.

12. Oglašavanje Mišićevih dana Petrovdanskim saborom u Ribnici. * Temelj mosta i preseljenja Čitakovića konaka. U Mionici izložbe o Arčibaldu Rajsu i skulptura Žike Stanisavljević iz Jabučja * Počele Ubske večeri: „Dva mirisa ruža” Pozorišta na Terazijama * U Tešnjaru promocija Galerije avangarde „Gama” slikama Milomira Romanovića, Milana Jakovljevića i Vojislava Damnjanovića.

13. Svečano otvaranje Mišićevih dana: Zlatne plakete kapetanu korvete Milanu Konjikovcu i general-majoru dr Slobodanu Mikiću. Scenski prikaz „Tragovi naših predaka” i modna revija Ivanke Jevtović * Najbolji kosci na Rajcu Dragoslav Mojsić iz Višegrada, Milord Gazdić iz Pljevalja i Milorad Sladojević iz Mrkonjićgrada.

14. Alarmirana najezda gubara po šumama Jautine i Bukovice * Junska bruto plata u Valjevu 12.332 dinara (75 odsto republičkog proseka) * Na Ubskim večerima „Koreni” Male scene * Letnje sportsko čudo – počela Sinalko basket liga u naselju „Milivoje Bjelica”.

15. Dečak iz Lajkovca ranio druga očevim pištoljem * Pomor ribe u Mionici * Folkloristi „Abraševića” na turneji u Francuskoj * Na Mišićevim danima koncert violiniste Jovana Kolundžije i dramski prikaz „Pohvala Knezu Lazaru” * Biljana Krstić sa „Bistrikom” na Ubu.

16. Bez posla ostala 72 radnika „Uzora” * Mišićev dukat dramskom piscu Dušanu Kovačeviću: „Osećam se kao da sam dobio orden za hrabrost!” * Miša Janketić kao Knez Miloš na Ubu.

17. Promovisana izgradnja vodovoda Kukalj, uz pomoć IRD, vrednog više od 60.000 dolara * U Mionici predstava „Noć đenerala”.

18. Šteta od grada u 10 valjevskih sela 33,3 miliona dinara, samo u Kotešici 12,5 miliona * U naselju Ostrvo 2,5 km vodovodne mreže za 40-tak kuća * Počelo rušenje bespravnih objekata na ugljenokoopu u Kaleniću * Varoški Mišićev dan – predstavljena peta knjiga Zdravka Rankovića „Godišnjak sela Sankovića” * U Lajkovcu susret oko 500 planinara Železničara * Na Ubu „Obično veče” Milana – Lana Gutovića.

19. U Petnici Prvenstvo centralne Srbije u plivanju. Mnoštvo darovitih mladih plivača iz Valjeva i nada u zatvoren bazen * Belef i Teatar Mimart na mioničkom šetalištu. Potom koncert Ortodoks keltsa i velika letnja žurka.

20. U završnici Mišićevih dana blagodarje varošice zaslužnim ljudima iz zemlje i sveta. Među njima je i najbolji mionički vojnik Darko Mišić. Ministar „od kase” Božidar Đelić reče: „Ubuduće pare samo za popravku zemljotresnih ruina”.

21. Lajkovačka mlekara rasprodajom imovine namirila dug prema 20 svojih seoskih kooperanata * U zamrloj trgovinskoj kući „Diva” skup gnevnih radnika. * U „Krušiku” 83 radnika (samo)proglašena tehnološkim viškom. Čekaju penzije * Na Gradskom trgu manifestacija: „I mi smo Evropa”.

22. U Tamnavu stiglo 16 montažnih kuća za stradale od zemljotresa * Užasna vrućina – 35 stepeni. Rekordnih 2.400 kupača na bazenima u Petnici.

Domaćica pokazuje mesto gde je pala protivgradna raketa (Foto: Ljuba Rankovic)

23. Hit leta u Valjevu - radnje u kojima je sve za samo 75 dinara * Od vrućine presahle reke – vodostaj Kolubare samo 10 cm, dva više od biološkog minimuma a temperatura vode 26 stepeni. S večeri drugo trgovanje ribe u Kolubari, potom nezapamćeno nevreme. Gradonosni oblak, dug 15 kilometara, tučen sa više od 600 raketa. Jedna raketa pala u dvorište kuće Kosića na periferiji Brđana a više drugih, srećom, po njivama. Oluja pokidala dalekovode, stradali povrtnjaci u Tamnavi.

24. Na Ubu oproštaj od učitelja, društvenog i kulturnog entuzijaste, glumca nadasve – Milutina Đoke Jovanovića * Književno veče u Dvorištu sa Ljubicom Arsić i romanom „Ikona” * Na Ubu tribina o blagodetima prirodne energije.

25. U drugom pokušaju izvesno da će „Podgorku” za 63 miliona dinara kupiti firma „Agrana”, jedan od vodećih otkupljivača maline * ASN sindikat traži poništenje kupoprodajnog ugovora sa vlasnicima „Uzora” i „Mašinoservisa” * Krov na Gradskoj kući u Lajkovcu.

26. Prinčevski par Karađorđević doneo Valjevskoj bolnici dragocen poklon za anesteziju * Četrnaestogodišnji ribolovac Marko Mitrović iz Valjeva reprezentativac na Svetskom prvenstvu u pecanju na plovak u Portugaliji.

29. U Mionici uređena Ulica Mite Rakića. Uz pomoć IRD uskoro i nova stočna pijaca * Valjevski borci upozorili na učestalo skrnavljenje spomenika borcima NOR-a, posebno u Parku Vide Jocić na Jadru.

30. SUP u Valjevu predstavio savremeni Monitoring centar alarmnih uređaja protiv provala i požara u bankama, galerijama, muzeju, čak i u stanovima * Treći dan kasne penzije preko pošte u Ljigu i drugim varošima zbog usporenih uplata iz Penzionog fonda * Ognjena Marija – slava Lajkovca. Koncert duhovne muzike.

31. Prodata Valjevska pivara * U dvorištu Biblioteke veče Slavena Radovanovića uz njegov roman „Povest o spisu Rajmonda Lila”.

Vruće, vruće... Nižu se skandali i afere sa kojima su izbori sve izvesniji. „Nije vreme, ali, čujem kako tutnji iz daljine!” - reče Dušan Kovačević u Mionici. I prostodušni i naivni su već razabrali šta znači „pranje novca” i računi na Sejšelima, dok njima kasni penzija i dok sa zebnjom iščekuju da ih otpuste sa posla. Klimaks leta, trpeljivosti i strpljenja. Šta to beše „Sablja”?