prva strana

Ponedeljak, 4. Mart 2024.

Revija KOLUBARA - Novembar 2003 > dodatak

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

pisma

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

istraživanja

Valjevski izvori, česme i fontane

Ljiljana Ljiljak

Penzionerska česma

- Jedna od najmlađih, iz 2000. godine, sastavni je deo uređenog prostora pred Domom penzionera, po zamisli inž. Nebojše Lole Anića. Pred ulazom u zdanje, naglašava vezu sa platoom na keju Kolubare, blago ukošenim zidom-nišom. Ozidana je belim pločama struganičkog kamena. Voda izlazi iz obične slavine, što verujemo nije bila zamisao autora.

Apotekarska fontana - Podignuta je u čast stogodišnjice prve valjevske apoteke, na mestu gde se ona nalazila, sada na Desankinom vencu. Mali višeugaoni bazen krunisan je bronzanim peharom koji obavija zmija, iz čijih otvorenih usta izbija voda, simbol lekarstva još od antičkih vremena. Ko je autor skulpture nije ostalo zabeleženo. Postoji samo ploča na kojoj je podatak da je podignuta 1970, povodom jednog veka od prve valjevske apoteke. Klaudije Prikelmajer, osnivač se ne pominje. U to vreme gradonačelnik Valjeva bio je Desimir Maksimović a fontana je prvi primer odavanja priznanja značajnom događaju iz civilne istorije grada.

Fontana - Prostor između skupštinskog zdanja i robne kuće bio je mali ali dragoceni parkovski pasaž u čijem središtu je bila i stilizovana fontana bez većih pretenzija. Odlikovale su je keramičke mozaičke pločice tirkizne boje i jednostavni mlaz vode koja se rasprskavala i pravila prijatnu atmosveru onima koji su sedeli na okolnim klupama. Na žalost, taj prostor je, i pored protivljenja javnosti izgrađen 1994/5. Ime restorana „Fontana”, podignutom na tom mestu, svedoči o njenom nekadašnjem postojanju.

Potok na Gradskom trgu - Sastavni deo amfitearskog prostora Gradskog trga autora Milana Lojanice, Cagića i Krkovića iz 1982. godine, bio je potok koji se slivao sa manjeg vodoskoka izvora ispod staklene dvorane, sve do aneksa hotela Narcis. Potok, kroz lepo oblikovano korito od mermernih ploča, tekao je povremeno, u vreme većih praznika. Svi pokušaji da se redovno održava bili su, zbog poslovične lenjosti javnih službi, uzaludni. Upućeni kažu da bi i danas mogao besprekorno da radi i „izvor” i potok.

Fontana Poslovni centar - Na uglu ulica Sinđelićeve i Karađorđeve, vlasnik Poslovnog centra, pokojni Aca Milovanović, podigao je fontanu. Posao je poverio Miodragu Kići Laloviću. Mali bazen sa vodoskokom uglavnom radi a dodatnu vrednost daje i mali park koji okružuje fontanu.

Fontana u Kolubari dva - U sklopu uređenja prostora oko pijace u ovom valjevskom naselju, postavljen je 2002. godine vodoskok koji raspršuje vodu preko piramidalno naslaganih struganičkih ploča, slobodno lomljenog kamena i belih oblutaka. Rađena je po zamisli inženjera vodoprivrede Dragana Micoskog.

Televizijska fontana - Malo veštačko jezero, okruženo retkim i lepim drvećem i drugim rastinjem, na prostranoj livadi uokvirenoj borovima, krasi i vodoskok u dvorištu televizijskog centra na Promaji (Pećini). Prostor je uređen 1994. godine a ideja je fotografa i snimatelja Miroslava Jeremića.

Fontana vodovod - Jednostavan mlaz vode koja se raspršuje krasi prostor parka pred zdanjem fabrike za proizvodnju pitke vode na Pećini. Proradila je u septembru 1996. kada i fabrika. Autor je Miodrag Kića Lalović.