prva strana

Ponedeljak, 20. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Januar 2004 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

mediji

izbor

kultura

pisma

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

astronomija

Trideset godina astronomije u Valjevu

Nikola Božić

(Foto: Ljuba Rankovic)

Sve je počelo 1973. godine, kada je Savan okupio svoje školske drugove iz odeljenja IV-6 Valjevske gimnazije i odlučio da u tada mladom Društvu istraživača pokrene grupu koja će kao glavnu svoju preokupaciju imati zvezdano nebo. Krenulo se sa posmatranjem zvezda padalica (meteora), posmatranjem pega na Suncu. Prvih nekoliko godina nije bilo opreme, ni teleskopa, nego se posmatralo uz pomoć „štapa i kanapa”. Godine koje su dolazile donele su istraživačke akcije širom tadašnje Jugoslavije i saradnju sa mnogim astronomskim organizacijama i astronomima amaterima iz cele zemlje. Od tada korene vuku prijateljstva sa astronomima iz Višnjana, Zagreba, Rijeke, Osijeka, Banjaluke, Sarajeva, Ljubljane, Skoplja... Posebno treba pomenuti saradnju sa Astronomskim društvom „Ruđer Bošković” iz Beograda, koje je bilo od velike pomoći u prvim godinama rada. Tokom godina kako se posmatračko astronomsko iskustvo uvećavalo, aktivnosti su se širile i na posmatranje promenljivih zvezda, galaksija, maglina, kometa, pomračenja Sunca i Meseca, kao i astrofotografiju. Nekoliko godina po formiranju Istraživačke stanice Petnica, Astronomska grupa svoje aktivnosti počinje da realizuje i u ovoj instituciji, a ta saradnja ostaje do danas.

Poslednjih desetak godina Astronomska grupa je svoju aktivnost proširila i na etnoastronomska istraživanja. Ovo podrazumeva prikpuljanje narodnih verovanja i običaja koji se odnose na astronomske fenomene i pojave na nebu. Do sada je kompletno obrađeno područje Valjeva, a završene su i oblasti Kopaonika i Zavojskog jezera kod Pirota.

Od posebno važnih uspeha astronoma iz Valjeva prethodnih godina treba istaći ekspediciju za posmatranje potpunog pomračenja Sunca, 11. avgusta 1999. godine. Ekspedicija je trajala tri dana u Kelebiji, a učestvovalo je 50 članova. Zahvaljujući srećnim okolnostima sa vremenom, naša ekipa je jedna od dve u celoj zemlji koja je imala mogućnosti da u potpunosti isprati ovaj redak fenomen. Samoj ekspediciji je prethodila velika medijska kampanja u kojoj smo pokušali da objasnimo fenomen, načine bezbednog posmatranja i besmislenost sklanjanja od pomračenja u stanove i podrume. Nažalost, svi smo svedoci da u ovome nismo baš uspeli, jer je suprotna kampanja bila mnogo agresivnija.

Rad članova Astronomske grupe je dostigao veoma ozbiljan naučni nivo, tako da se rezultati posmatranja i istraživanja u formi naučno-istraživačkih radova publikuju u mnogim domaćim i međunarodnim stručnim astronomskim publikacijama. Kao najnovije postignuće treba pomenuti da su u Zborniku radova sa 13. nacionalne astronomske konferencije objavljena tri rada sa rezultatima aktivnosti Grupe. Kao priznanje radu može se uzeti i činjenica da smo povodom jubileja dobili čestitke od naših najistaknutiji profesionalnih astronoma (dr Zoran Knežević, dr Milan Ćirković, dr Ištvan Vince...), kao i uglednih astronomskih organizacija (Nacionalni komitet za astronomiju, Društvo astronoma Srbije, Astronomska opservatorija Beograd...).

Astronomska grupa ni jednog momenta nije zanemarila ni svoju ulogu u popularizaciji astronomije i edukaciji građana Valjeva. Svake godine održi se preko pet predavanja, tribina, promocija astronomskog karaktera. Tako su građani uvek na vreme informisani o predstojećim zanimljivim astronomskim događajima. U tu svrhu je uveden i „astro-telefon”, pre osam godina, na kome građani mogu saznati sve što ih interesuje o astronomiji.
Treba istaći da su rad Grupe i njene aktivnosti usmeravale njene vođe (ili rukovodioci), među kojima ćemo pomenuti samo one iz poslednjih 15 godina (da ne bismo propustili nekoga od starijih). To su, hronološki, Vlada Lukić, Darko Đokić, Branko Burmaz, Dragan Radosavljević, Nikola Božić i Bojan Besednik.

Kelebija, 11. avgust 1999. godine (Foto: Ljuba Rankovic)

Ovaj značajan jubilej Društva predstavlja samo uvod u jedan još veći - 35 godina postojanja i rada Društva istraživača. To je prilika da svi pogledaju iza sebe i vide koliki je uticaj istraživačkog pokreta na naš grad, na mlade uopšte, na kulturu i nauku u gradu, kao i na pojedince koji su prošli kroz Istraživače. Takođe to treba da bude i povod da se vidi koliko ko pomaže i aktivno podržava rad Istraživača, na bilo koji način. Na rečima svi daju apsolutnu podršku, ali da li je tako i na delima? Lepa vest u tom kontekstu je što je Društvo, uz pomoć SO Valjevo, konačno rešilo problem vlasništva nad prostorijama koje koristi preko 30 godina, a koje su u veoma lošem stanju. Vlasništvom je omogućeno da se krene sa izgradnjom novog i za potrebe Istraživača prilagođenog objekta.

Kroz Astronomsku grupu Društva istraživača do sada je prošlo više stotina članova. Svi oni su bili zaljubljeni u zvezde, ili u nekog iz Kluba, ili im je samo bilo lepo da provode svoje slobodno vreme u prirodi. Najveći broj starih članova nije nastavio profesionalno da se bavi astronomijom, ali to i nije suština. Svoju mladost su proveli na jako zanimljiv i poseban način, a kasnije su postali ugledni i uspešni ljudi, sa mnogo prijatelja iz tog perioda. A to i jeste suština Istraživača.