prva strana

Ponedeljak, 29. April 2024.

Revija KOLUBARA - Oktobar 2004 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Valjevska izborna dilema Tomić ili Andrić

Branko Vićentijević

U drugom krugu, 3. oktobra, za predsednika valjevske Opštine kandidati Nove Srbije i Demokratske stranke * Selimir Manojlović (SPS) ispred Vojislava Andrića (LS) * Više od pola predsedničkih kandidata osvojilo znatno manje glasova od broja potpisa neophodnih za kandidovanje * Opštinski odbor G-17 plus raspušten, čelnici GSS nudili ostavke * Devet stranaka ima odbornike u lokalnom parlamentu, neizvesno je kako će izgledati koaliciona većina * Na predizbornim konvencijama Ružica Đinđić (DS) i Andrija Era Ojdanić (SPS)

Najveća iznenađenja prvog kruga lokalnih izbora u Valjevu, održanih 19. septembra, su neuspeh Vojislava Andrića (LS) u trci za gradonačelnika i plasman na visoko treće mesto Selimira Manojlovića (SPS). Sve ostalo bilo je, manje-više, očekivano: uspeh dr Jovana Tomića, DS i NS, dalji pad popularnosti DSS, neuspeh SRS, solidan plasman SNS, nizak procenat izlaska građana na birališta od oko 41 odsto. U trci za gradonačelnika bilo je 14 kandidata, a za 51 odborničko mesto u novom sazivu SO Valjevo nadmetalo se 760 kandidata sa 27 lista stranaka, koalicija, pokreta i grupa građana. Pravo glasa imalo je 80.282 birača.

U drugom krugu izbora za predsednika valjevske Opštine našli su se dr Jovan Tomić (NS) i Nebojša Andrić (DS), dok su mandate osvojili: DS i NS po devet, SPS, SPO i DSS po šest, SRS pet, SNS četiri, LS i PSS po tri. Cenzus od tri odsto glasova po proporcionalnom sistemu, pored ostalih, nisu „preskočili” ni G-17 plus i GSS, zbog čega je raspušten valjevski odbor „eksperata” (ne zna se da li će poverenika dati „poražene snage” sa nedavno održane izborne skupštine), dok su u GSS-u ostavke nudili čelni ljudi Predrag Bleki Savić i Zoran Spasenić ali im one nisu usvojene.

Zanimljivo je i to da bezmalo devet od 14 kandidata za gradonačelnika nije uspelo da osvoji ni onoliko glasova koliko im je trebalo potpisa podrške sugrađana za kandidaturu (oko 2,5 hiljade), što se i očekivalo, kao što ni mnoge liste nisu dobile sve „svoje” glasove iz faze kandidovanja!

SVI ZADOVOLJNI, NIKO PREZADOVOLJAN – Iako se do zaključenja ovoga broja Revije „Kolubara”, dan ranije od uobičajenog roka zbog predizborne tišine pred drugi krug trke za gradonačelnika, sve stranke nisu postizborno oglasile, ovlaš testirano raspoloženje pokazuje da su svi „zadovoljni” izbornim rezultatima ali niko nije „prezadovoljan”. Izuzetak je jedino Nova Srbija, kojoj je lični rejting dr Jovana Tomića doneo više odborničkih mandata no što su i najveći stranački optimisti očekivali.

DS ima predsedničkog kandidata u drugom krugu ali ne i „najviše odborničkih mandata” kako je pre izbora najavljivano. DSS je dobio manje odbornika od očekivanog broja, a kandidat za gradonačelnika Zoran Gavrilović, odlukom biznismena sa odborničke liste koji su finansirali kampanju, bio je na pola kampanje „skinut” sa ekrana lokalnih TV stanica kako svojim „uverljivim nastupima” (pojedinca zalutalog u politiku) ne bi upropastio i ono malo što bi stranka mogla da osvoji.

Nudio ostavku: Predrag Bleki Savić (GSS) (Foto: Ljuba Rankovic)

SRS je po prvi put u lokalnom parlamentu, ako se ne računa jedan odbornik iz 1992. godine, koji je tada zalutao među čak 50 kolega iz SPS-a. Liberali Srbije (LS) su se izborili za tri odbornička mesta, a „osnovano sumnjaju” da će u naredne četiri godine biti „konstruktivna opozicija”, što je verovatna sudbina i trojice Karićevih obožavalaca iz PSS-a. SNS je „na svome”, SPS se konačno ovajdio na nekim od izbora posle 2000. godine, dok je SPO ponovo parlamentarna stranka…

U svim strankama, dakako, najavljuju i dodatne analize izbornih rezultata. Ovlaš gledano, Vojislavu Andriću nije pomogla ni najambicioznije (čak pretenciozno u pojedinim segmentima) rađena medijska kampanja. Nisu mu pomogli ni nastupi saboraca na VTV-u, „u minut do 12” uoči predizborne tišine pred prvi krug 19. septembra (valjda da druga strana ne bi mogla da odgovori), te naivno verovanje da će prgavi i blagoglagoljivi Vojislav Jovanović moći da „neverne (biračke) Tome” razuveri u optužbe bez pokrića dr Bobe Gvozdenovića (SPO) ili Milorada Belića (NS). Tu su, ali i u sličnim situacijama, bespotrebno izgubljeni glasovi, uz loš rezultat na seoskom području sa puno „nula” na tamošnjim biračkim mestima.

Socijalisti su na predizbornu konvenciju u Domu kulture doveli Andriju Eru Ojdanića, koji je „drmao sve u šesnaest”. Otpevao je tri pesme, bilo je i podrazumevajuće „Ajmo, ruke gore!”, pljeskalo se u ritmu „drmoguza”. Kada je najavio pesmicu mioničkog kantautora Dragiše Simića Runde „Kuće male krečene u belo”, iz leve lože Doma kulture partijski drug je doviknuo onima u desnoj: „Samo za Mucu i društvo!”, aludirajući, valjda, pritom na Mucićevo direktorovanje u „Zemljotresnoj direkciji”.

Kada je o kampanjama i konvencijama reč, treba zabeležiti da su demokrate dovele Ružicu Đinđić, Aleksandra Vlahovića, Božidara Đelića i Dušana Petrovića (dva puta), dok je Veljo Ilić svojoj Novoj Srbiji, sa sve „čarobnim štapićem” za rešavanje svih problema bio kad god je zatrebalo. Na Gradskom trgu, gostovali su Milanka i Bogoljub Karić, ali i pristalice Pokreta snaga Srbije diljem domovine.

Jedini nestranački kandidat: Predrag Spasojević (Foto: Ljuba Rankovic)

KOALICIJE – O postizbornim koalicijama malo je ko bio raspoložen da priča pre 3. oktobra i drugog kruga izbora za gradonačelnika, jer će, po logici stvari, mnogo toga zavisiti od „prve violine”. Opštinski odbor DSS je za koaliciju sa DS, NS i SPO, koja bi sa ukupno 30 mandata imala lagodnu odborničku većinu, dok Okružni odbor Koštuničine stranke smatra da je dr Jovan Tomić bolji kandidat od Nebojše Andrića, što je nova epizoda već viđenog serijala o višemesečnom raskolu u ovoj partiji.
DS neće u „neprirodnu koaliciju” sa socijalistima (SPS, SNS) i radikalima (SRS), a ima izgleda i razmišljanja da ni koaliciju sa ostalima ne treba praviti po svaku cenu, pa da se onda, u naredne četiri godine, međusobno bore za vlast i natežu „k’o pijan s gaćama”. Nova Srbija je flertovala sa biračima svih boja i opredeljenja, jer se, zaboga, sugrađani ne mogu deliti na „građane prvog i drugog reda”. Jedna struja im je za koaliciju sa socijalistima, bez demokrata i novodemokrata (LS), čak i za koncentracionu lokalnu vlast u kojoj bi participirale sve stranke u SO Valjevo, dok se druga struja zalaže za koaliciju sa DS, DSS i SPO.
SPS ne podržava DS i Nebojšu Andrića, SNS je dao podršku dr Jovanu Tomiću za koga predsednik lokalnog ogranka ove stranke Mihailo Jokić smatra da ga je trebalo postaviti za „prinudnog upravnika”, pa tek po sređivanju prilika u Valjevu raspisati lokalne izbore.

Sledbenici Vuka Draškovića nisu se izjašnjavali, čekaju boljeg mladoženju.

NOVI ODBORNICI – Poznata su imena novih odbornika, naravno ne svih, u SO Valjevo, što po zakonskoj obavezi o poštovanju prve trećine sa izbornih lista, što po rezultatima u svojim izbornim jedinicama, što po kriterijumu „ja tebi vojvodo, ti meni serdare…”. U DSS odbornici su dr Milan Nikolić Ćami, Zoran Matić, Slavoljub Perišić, dr Radoje Petrović, Milica Vojić-Marković i Milenko Bogićević. U SPS-u, predlog je bio da to budu Đorđe Milićević, Selimir Manojlović, Ljubomir Mucić, Snežana Stanićević, Mihailo Todorović i Radovan Maksimović. Liberali Srbije su se opredelili za dr Iliju Tripkovića, Božidara Milića i Vojislava Andrića.

Po „zakonskoj kvoti” to bi mogli biti i Milovan Marković, Slobodan Ilić i Aleksandar Mitrović iz DS-a, Mihailo Jokić i dr Milutin Ilić iz SNS-a, Divna Novaković iz PSS-a, Petar Dobrivojević, Veran Panić, Ostoja Stojanović, Natalija Gruber i dr Dobrivoje Grujičić iz SRS-a, Radivoje Pirgić, dr Slobodan Gvozdenović, Milanka Rafailović, Tomislav Ranković, Dragan Jovanović i Miloš Janković iz SPO-a, Milorad Belić, Miroslav Vuković i Dragan Vasiljević iz Nove Srbije. Sve ovo, naravno, treba uzeti sa izvesnom rezervom zbog odredbi važećeg Zakona o lokalnoj samoupravi Srbije, koji ne dozvoljava mogućnost da direktori javnih preduzeća i ustanova, čiji je osnivač SO Valjevo, budu odbornici, pa će do izvesnih pomeranja svakako doći.

Na kraju beležimo i to da je na sličan tekst, objavljen u prošlom broju Revije „Kolubara”, bilo dosta „naježenosti”. Od ljutnji i optužbi da će ih objavljeni podaci „sahraniti”, do opaske kako je vreme da potpisnik ovih redova ide u penziju. Sa prvima smo se nekako pojasnili, ovim drugima obećali smo povlačenje u mirovinu „čim pobede na izborima”. To se, srećom (ili nažalost), nije desilo.

U drugom krugu predsedničkih izbora u Lajkovcu našli su se Dragan Marković (SPS) i Vladan Čolović (DS). Mandate u SO osvojili su: DS 8; SPS 7; DSS 6; SRS 4; NS i SPO po tri; PSS i G 17 plus po dva.

Dragan Marković i Vladan Čolović (Foto: Ljuba Rankovic)


U Mionici, u drugom krugu nadmeću se Milan Matić - Šljapa (NS) i Zoran Milivojević - Čeda (SPO). U SO odbornike će imati: NS devet, SPO sedam, DS šest, SPS pet, SRS četiri, DHSS i DSS po tri i PSS dva.

Milan MAtić i Zoran Milivojević (Foto: Ljuba Rankovic)


U Ljigu, za predsednika opštine nadmeću se dr Miroslav Maksimović (GG „Najbolje za opštinu Ljig”) i Mihailo Zečević (DS - SPO). Mandati su pripali: GG „Najbolje za opštinu Ljig” devet, DS - SPO i DSS po pet, SRS četiri, GG „Sve za našu decu” Ljubodraga Lazića, PSS i NS po dva i GG Radiša Kovačević - Kepa po jedan.

Miroslav Maksimović i Mihailo Zečević (Foto: Ljuba Rankovic)


U Osečini, kandidati za predsednika opštine su Živorad Bojčić (SPS) i Milan Simić (SPO - DSS - NS). Mandate u SO podelili su: SPS i Koalicija, SPO - DSS - NS po osam, SRS šest, DS pet, G 17 plus tri, LS dva i PSS jedan.

Živorad Bojčić i Milan simić (Foto: Ljuba Rankovic)


Lokalni izbori u Opštini Ub, po važećem Zakonu o lokalnoj samoupravi Srbije, održani su krajem prošle i početkom ove godine, a gradonačelnik je Sava Sarić, GG „Za zavičaj”.