prva strana

Petak, 19. April 2024.

Revija KOLUBARA - Mart 2005 > kultura

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

naše knjige

O knjigama IP „Kolubara”

Redakcija Revije KOLUBARA

Petnaestog februara u podne Izdavačko preduzeće „Kolubara” predstavilo je novinarima, u beogradskom Poslovnom klubu „Maksimilijan” Milijana Vasića iz Oglađenovca, Kalendar „Kolubara” za 2005. godinu, primarijusa dr Iliju Tripkovića (Valjevac ličnost 2004. u izboru Revije „Kolubara”) i plan „Kolubarinih” izdanja za desetu godinu njenog postojanja. Interesovanje novinara za to predstavljanje nadmašilo je naša očekivanja. Prenosimo novinske izveštaje sa tog razgovora o kome su javnost takođe informisali Radio Beograd i Tanjug a Televizija Beograd je radu IP „Kolubara” poklonila pažnju u jednoj od svojih najgledanijih emisija.


Duh Valjeva u Beogradu

U poslovnom klubu „Maksimilijan“ juče je održana promocija 15. broja kalendara „Kolubara“, za 2005. godinu, i 130. broja revije Kolubara, koje objavljuje Izdavačko preduzeće „Kolubara“ iz Valjeva.

Kako je objašnjeno, koncepcija Kalendara je da izveštava o važnim ustanovama, ljudima i događajima u Valjevskom okrugu, a ovaj broj je tematski posvećen arhitekturi Valjevskog kraja od 1905. godine do danas. Primarna ideja Revije „Kolubara” je da stigne do najudaljenijih krajeva u svetu u kojima žive Valjevci i oni koji se tako osećaju, jer kako je istaknuto, Valjevac se ne postaje samo rođenjem. Već ustaljena praksa je i izbor ličnosti koja je najviše obeležila proteklu godinu u Valjevu, koju biraju valjevski novinari. Između ostalih ovu nagradu su već poneli Jasmina Avramović, glumica u JDP, Bogoljub Arsenijević Maki, ikonopisac i organizator građanskog protesta u Valjevu, Dragan Todorović, reporter lista „Vreme”, Aleksandar Loma, univerzitetski profesor klasične filologije i dopisni član SANU. Ove godine za ličnost godine izabran je dr Ilija Tripković, hirurg i direktor Zdravstvenog centra Valjevo, čija preduzimljivost je, po rečima glavnog i odgovornog urednika Zdravka Rankovića, doprinela tome da valjevska bolnica stoji bolje od mnogih bolnica u Beogradu.
(Danas)

Znameniti Valjevci

Izdavačka kuća „Kolubara” iz Valjeva predstavila je juče Kalendar „Kolubara” za 2005. godinu i 130. broj istoimenog mesečnika. O knjizi su govorili dr Miodrag Maticki, direktor Instituta za književnost, i urednici Radoš Glišić i Zdravko Ranković.

Revija „Kolubara” tradicionalno bira znamenitog Valjevaca, ličnost godine. Ta titula je ovom prilikom dodeljena primarijusu dr Iliji Tripkoviću, direktoru Zdravstvenog centra u Valjevu.

– Kalendar i Revija „Kolubara” objavljuju vredne naučne priloge, ali i članke o znamenitim ljudima i događajima. Revitalizuju prošlost na jedan poseban način – rekao nam je dr Maticki.

U 2006. godini pojaviće se i knjiga „Valjevski kraj u 19. veku”, a u planu je i delo o vodama Valjevskog kraja, dodao je Ranković.

Večernje Novosti


Sve o Valjevu na jednom mestu

Znamenitosti iz života Valjevaca, među kojima su najzanimljiviji graditeljski poduhvati u proteklih sto godina, nalaze se u velikom narodnom kalendaru za 2005. godinu „Kolubara“, koji je juče predstavljen u klubu „Maksimilijan“, u Ulici majke Jevrosime.

– Na jednom mestu hronološki su poređane informacije o ritmu Valjeva i novim opštinskim projektima, svakodnevnim čaršijskim dogodovštinama i večnom zafrkavanju sa Šapčanima, poput anegdote da je Šabac sasvim lepo mesto, samo što je šezdeset kilometara od grada – Valjeva – rekao je urednik „Kolubare“ Radoš Glišić i dodao da je u proteklih petnaest godina, koliko „Kolubara“ izlazi, najefektniji deo kalendara bio izbor za ličnost godine.

– Najlepše je biti Valjevac jer automatski u sebi imate specifičan ponos koji vas tera na plemenita dela i blagost prema ljudima – rekao je dr Ilija Tripković, direktor Zdravstvenog centra u Valjevu, ličnost 2004. godine. Titulu Valjevca godine dr Tripković osvojio je jer je valjevsku bolnicu pretvorio u evropski moderni zdravstveni centar.

Glas Javnosti


Predstavljena knjiga Kalendar „Kolubara“ za 2005. godinu

Izdavačko preduzeće „Kolubara“ iz Valjeva juče je u Poslovnom klubu „Maksimilijan“ u Beogradu predstavilo knjigu Kalendar „Kolubara“ za 2005. (izlazi od 1991), 130. broj mesečnika Revija „Kolubara“ kao i Valjevca ličnosti 2004. godine (izbor revije „Kolubara“).

Kako je tom prilikom istakao Miodrag Maticki, direktor Instituta za književnost, ovo je 15. izdanje Kalendara „Kolubara“, najčitanije valjevske knjige i u mnogome osobene u srpskom izdavaštvu.

U dosadašnjih 15 knjiga Kalendara, na oko 5000 strana, sadržano je mnogo priloga o svakoj od šest opština Valjevskog kraja.

U ovogodišnjem kalendaru naročita pažnja je posvećena nekadašnjem i sadašnjem graditeljstvu u Valjevu i njegovoj okolini.

Govoreći o 130. broju Revije „Kolubara“ Zdravko Ranković, direktor i glavni i odgovorni urednika je rekao da ova revija izlazi od 1994. godine i to svakog prvog u mesecu.

U ovom broju Revija „Kolubara“, kaže Ranković, donosi nekoliko tekstova naših saradnika koji pokušavaju da sumiraju najzančajnije događaje, pojave i fenomene u protekloj godini vezane za Valjevo i Valjevski kraj.
U njemu pišu: Dragan Todorović (Žute trake), Slobodan Raković (Grinfild investicije, dolazak Hrvata, rodna godina...), Radoš Glišić (Gde ste, kad u Valjevu niste?), Ljiljana Ljiljak („Plato“ i „Kavez“), Ljiljana Kecojević (Sirotinjska kultura) i Branko Vićentijević (Ni bazen, ni balon...).

Za ličnost godine u izboru novinara Revije „Kolubara“ za 2004. godinu proglašen je Valjevac primarijus dr Ilija Tripković, direktor Zdravstvenog centra u Valjevu.

Pregled


Letopis kulture kolubarskog kraja

Juče, tačno u podne, na srpski nacionalni praznik Sretenje, u Poslovnom klubu „Maksimilijan” u Beogradu, Izdavačko preduzeće „Kolubara” iz Valjeva predstavilo je svoja izdanja, čija je kruna Veliki narodni kalendar „Kolubara” za tekuću godinu, njegova petnaesta knjiga. Ne samo ovaj kalendar, već i druga izdanja pomenutog izdavača, koja je pokrenuo i osmislio Zdravko Ranković, potvrđuju prepoznatljivost Valjeva i Valjevskog kraja, kome su neizbrisive pečate, stvaralačke i duhovne, podarili ne samo čuveni Nenadovići i Desanka Maksimović, već i mnogi drugi viđeni ljudi, iz prošlosti i danas.

O tome svedoči i godišnji kalendar „Kolubara”, koji je predstavio dr Miodrag Maticki, najbolji poznavalac srpskih narodnih kalendara i urednik kalendara „Danica”, čiji je izdavač Vukova zadužbina u Beogradu. On je pohvalio koncepciju i sadržaj Kalendara, u čijem je ovogodišnjem broju osnovna tema graditeljstvo i graditelji, odnosno arhitektura u prošlosti i savremenosti, neimari, ali i rušioci.

Kalendar „Kolubara” je letopis kulture, prosvete, privrede i svih drugih vidova stvaranja i delanja u ovome kraju, dodaje Maticki; u njemu se ogleda prošlost kao na dlanu. On je komplementaran kalendaru „Danica”, zasnovanom na vukovskoj tradiciji.

I ovaj, kao i prethodni brojevi valjevskog kalendara, rekonstruiše prošlost, donosi vredne istraživačke radove o viđenim ljudima i uglednim porodicama, priloge iz oblasti jezika i književnosti, o dućanima i mehanama, o onome što je dah prošlosti i savremenosti, o valjevskim prvacima iz doba ustanka itd.

Predstavljena je i revija „Kolubara”, mesečnik koji izlazi već celu deceniju i beleži „valjevska važne stvari”, kaže publicista i novinar Radoš Glišić, koji ističe da je „Valjevac određeno osećanje duha”.
Ova revija u novom broju predstavlja ličnost godine, koju biraju domaći novinari, a za ovu godinu to priznanje pripalo je poznatom valjevskom hirurgu dr Iliji Tripkoviću.

Agilni Zdravko Ranković, vlasnik izdavačkog preduzeća „Kolubara”, koje takođe beleži deceniju rada, naveo je juče samo neke važnije projekte ove izdavačke kuće. Kao krupan izdvački projekat izdvaja Biografski leksikon valjevskog kraja, rad na knjizi Valjevski kraj u DžIDž veku, knjigu o vodama ovoga područja, te ažuriranje rada na izdanju knjige Književna topografija Valjeva, za koju se zalaže i dr Miodrag Maticki. A što se tiče kalendara „Kolubara”, to je najčitanija knjiga valjevskog kraja, naglašava Ranković.

Mićo Cvijetić, Borba

Izdavački plan za 2005.
Deseta godina postojanja IP „Kolubara”

1.
Ko je ko u Valjevskom kraju 2005.
Biografije 333 ličnosti, naših savremenika, nastanjenih u šest opština Kolubarskog okruga
Izlazi u proleće 2005.

2.
Mionica
Od kuće do kuće uoči Drugog svetskog rata
Autor – Ljubomir Nedeljković

3.
Ključ
Knjiga o selu u Mioničkoj opštini

4.
Radovan Beli Marković
Stilske i jezičke igre
Autor – Vitomir Vuletić, univerzitetski profesor

5.
Godišnjak „Selo Sanković”
Knjiga sedma
Urednik Zdravko Ranković
Izlazi u julu 2005.

6.
Biografski leksikon Valjevskog kraja
Knjiga treća, sveska 11. i 12.
Biografije novih 230 ličnosti
čija prezimena počinju sa „M”

7.
„Kolubara”
Veliki narodni kalendar za 2006.
Knjiga 16, posvećena 70. godišnjici Kalendara „Kolubara” iz 1936. i 10. godišnjici IP „Kolubara”