prva strana

Subota, 20. April 2024.

Revija KOLUBARA - Decembar 2005 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Novembarske nesanice

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Rezolutne konfuzije oko Kosova * Evropske donacije za toplanu * Ubski vodovod * „Vindija” u UNIP–u * „Srbijanka” izbegla stečaj * DNK u sudovima * „Tetovirane duše” * Jubilej moderne galerije * Romina meta–staza * novi povratak u bioskope * „Idi, idi nesanice...”
 
1. Na Sajmu prehrane u Kelnu „Agranela” iz Valjeva sa programom suvog voća ugovorila izvoz od 800.000 evra * Posle trogodišnjeg spora sa Dragišom Vasićem iz Miloraca najzad počela regulacija reke Tamnave koja je godišnje plavila oko 4.000 hektara oranica * Od 104 zdravstvena radnika u Lajkovcu polovina putuje što mesečno košta 35-53 hiljade dinara * Otvorene apoteke u Novom naselju i Kamenici * Na ubskom Memorijalu „Raša Plaović” knjiga prof. dr Vitomira Vuletića o Radovanu Belom Markoviću.

2.
U Nišu umro vojnik Bojan Stanojević iz Vukone kod Uba * Posle četvorogodišnjih muka sa vodom odobren rad novog ubskog vodovoda * Prvi rod na plantaži lincure na suvoborskom imanju Živanovića iz sela Ba * Škola u Đurđevcu (godinu kasnije) obeležila stojedanaestu godišnjicu * Lajkovac sa dva miliona dinara otkupio od „Pobede” zgradu Doma omladine.

3. Ubski Eko-fond obezbedio EKG aparate za Ub, Pambukovicu, Banjane, Radljevo i Kalenić i mašinu za reciklažu * Za obnovu Kolubare od zemljotresa Vlada Srbije u 2006. predložila samo 201 milion dinara.

4. Na ubskom memorijalu premijera AP „Raša Plaović” – predstava „Mrešćenje Šarana” u režiji Milenka Pavlova * Na sceni zemunskog „Madlenijanuma” valjevsko AP „Abrašević” sa „Seobama”.

5. Međunarodni seminar u Valjevu o primeni genetike u pravosuđu * U uličnim nemirima u Parizu izgoreo autobus „Evropa-busa” * Na Ubu naučni skup o akademiku Svetomiru Nikolajeviću.

6. Na međunarodnom konkursu EFIAP-a za mlade fotografe prva nagrada Marku Tanaskoviću a treća njegovom bratu Filipu * Valjevo u oblacima dima čija je koncentracija i četiri puta veća od dozvoljene.

7. Trgovinski sud odbacio zahtev za pokretanje stečajnog postupka za „Srbijanku” * Vlada Srbije odobrila 19 miliona dinara za izgradnju filterske stanice ljiškog vodovoda u Bau * Direkcija za robne rezerve u Valjevu stočarima dodelila 106 grla rasnih ovaca (pramenke i virtenberg).

8. Učestali jutarnji mrazevi i magla * U Mionici osnovano Udruženje ratnika i potomaka oslobodilačkih ratova 1912-1920 * Okružna tržišna inspekcija do novembra izbacila iz prometa lošu robu u vrednosti od 154 miliona dinara.

9. Evropska agencija za rekonstrukciju ozvaničila donaciju od 3,8 miliona evra za valjevsku toplanu. Umalo da je izgubimo zbog sujete novog direktora JKP na kojeg se javno žalio i gradonačelnik Jovan Tomić * Juče i danas tri saobraćajne pogibije u Valjevu i Ubu. Za 10 dana 30 udesa.

10. Za razvoj preduzetništva u Podgorini donacija IRD od 15.000 evra * Zbog tehničke neispravnosti sa puteva u lajkovačkoj opštini ove godine isključeno 150 mahom putničkih vozila. Besplatan tehnički pregled u Valjevu iskoristili vlasnici tek 50-tak od više desetina hiljada vozila * Na Ubu izložba skulptura Jova Petijevića.

11. U Lajkovcu voćari preuzeli 20.000 besplatnih sadnica šljive * Poništena privatizacija zanatske radnje „Brđani” u Valjevu.

12. Uz izložbu slike Vase Dolovačkog obeležena 20. godišnjica Moderne galerije. Fenomen „kućice” koja je visoko nadmašila neke, ne samo valjevske palate * Lajkovački mališani među najboljima na dečjem etno festivalu u Vranju.

14. Fabriku stočne hrane „Unip” u Valjevu za račun varaždinske „Vindije” kupio beogradski „Karnak” * Vladika Lavrentije obišao nalazište dve stare crkve u Gunjacima * Beogradski komunalci poklonili Mioničanima kamion za pročišćavanje kanalizacije * Valjevac Nenad Jezdić glumac godine na Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru za ulogu Dula motoriste u „Smrtonosnoj motoristici”.

15. Skupština Srbije odbila kandidate za predsednike opštinskih sudova u Valjevu, Ljigu i Osečini * Zanatskoj radnji „Zlatarstvo” iz Valjeva četiri zlatne medalje i veliki pehar na Novosadskom sajmu.

16. Poljoprivrednu školu u Valjevu posetila grupa đaka i profesora iz Mušjoena u Norveškoj * Stručnjaci Ekološke unije rade katalog eksploatacijom ruda i nemetala uništenog zemljišta u Tamnavi, koje niko i ne pomišlja da rekultiviše.

17. Ljiška opština nabavila kompjutere za poslednje dve seoske škole koje ih nisu imale – u Živkovcima sa 18 i Kalanjevcima sa 14 đaka * Privredna komora u Valjevu ocenila da je dobro što se povećava izvoz a smanjuje uvoz, ali sve je više neaktivnih preduzeća, još više nazaposlenih i premalo stranih investicija * U Valjevu se predstavila nova izdavačka kuća „Impresum”.

18. U „Grandu” dvodnevni seminar o ravnopravnosti žena u medijima. Kad nas ima bar dva puta više od kolega, ko nam uskraćuje ravnopravnost? Ili je prosto u pitanju opšta medijska sirotinja–beda. * Dobra vest iz „Interkontinentala”: poslovno udruživanje „Si end Si” i nemačkog „Sinalka” obezbeđuje izgradnju nove fabrike u Vrujcima i još 100 radnika * U galeriji „Bukva” lepa izložba fotografija Branka Matića posvećena urbanim pejzažima Valjeva * Novi veliki povratak u valjevski bioskop – posle 15 dana i 6.000 gledalaca svečana projekcija filma „Ivkova slava”.

20. U „Podgorina-fruhtu” svečanost povodom okončanja ovogodišnje sezone sa oko 17 tona izvezenog voća.

21. Aranđelovdan hladan i snežan * Skupština donela Rezoluciju o pregovorima za Kosovo * Kupus za zimu očas trostruko poskupeo, sa 10 na 25 i 30 dinara.

22. Jutrošnja pretnja sindikalista KRO „Valjevo” da će štrajkovati ako im ne odobre poskupljenje grejanja * Predstavljenje Udruženja Valjevaca u Beogradu sa petom knjigom „Valjevskog almanaha” * Za 135 godina Valjevske gimnazije zasluženi spektakl uz monografiju slikara Milomira Romanovića „Meta–staza” * Ubski predsednik Sava Sarić u Narodnom pozorištu glumcu Vladanu Gajoviću uručio nagradu „Raša Plaović”.

23. Veje, veje sneg * Devojčica iz valjevskog vrtića obolela od meningitisa * Privredna komora o programu Norveške vlade za podsticaj preduzetništvu * U SANU nagrada „Branko Ćopić” uručena Petru Pajiću za knjigu njegovih najlepših pesama.

24. Radnici „Ubljanke” protestvovali u sudu što im bivši vlasnik Branko Nešić ni posle pet meseci pravosnažne odluke ne vraća preduzeće * U valjevskoj službi zapošljavanja odlučili da dodele još 39 donacija za samozapošljavanje, ukupno 78 budućih vlasnika porodičnih preduzeća * Na Trećem mjuzik festu u Valjevu pevačka nada godine gimnazijalka Marija Milovanović * Lep koncert klasike bivših đaka Valjevske gimnazije: Slobodanke Vasiljević, Tanje, Vanje i Ivana Veljkovića, Ivana Rabasovića i Vladimira Andrića * Đački pesnički maraton u ljiškoj biblioteci sa gostom Mošom Odalovićem.

25. Valjevsko opštinsko veće insistira na objedinjavanju Doma kulture, Omladinskog centra i KPZ, iako njihovi upravni odbori tvrde da je to neizvodljivo * Lajkovačka skupština usvojila dopunski budžet od 24 miliona. Nikad bolja budžetska godina zahvaljujući, naročito, REIK-ovom Fondu rente * Istorijski arhiv predstavio drugu knjigu Mirka Bojanića „Preci ponovo govore” (Kolubarska knežina) * U Valjevskoj gimnaziji portret pesnika Petra Pajića * Plivači „Valisa” na Međunarodnom „Špelin memorijalu” u Kranju.

26. Svečanost povodom 135. godišnjice Valjevske gimnazije i premijera Dramskog studija – „Tetovirane duše” u režiji Miroslava Trifunovića.

27. Komemoracije na 64. godišnjicu streljanih na Petom puku.

28. Uz pomoć IRD na Međunarodnom sajmu u Moskvi predstavljaju se valjevska preduzeća „Urban”, „Tehniks”, „Una”, „Todorović”, „Stanojević” i „Slap-ino” * Uz jubilej Valjevske gimnazije veče pesnika Matije Bećkovića...

Uoči pregovora o Kosovu vlada zlosutna konfuzija i nesloga. Zaglušeni smo beživotnim, nadmenim i bezobzirnim političkim nadmetanjima i razmetanjima, kao da „onamo–namo” živih ljudi i svetinja više nema. Cinično je što izvesnost kosovske kobi bolje i životnije od nas ume da oslika omraženi „šatl–posrednik” Marti Ahistari koji pred patrijarhom pavlom jednostavno i živopisno reče: „Čini mi se da su jedino Dečani na Kosovu preživeli”.