prva strana

Petak, 19. April 2024.

Revija KOLUBARA - Januar 2006 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Zastave na pola koplja

Branko Vićentijević

Valjevo bez budžeta za 2006. godinu, vladajuća koalicija raspala se zbog ucena pojedinih stranaka ili nezavisnih odbornika * Opštinska menadžerka podnela ostavku * DSS odoleo pritiscima da spase „kuću bez temelja” * Zbog čega je Mika Jokić tužio partijskog druga iz SNS Peru Todorovića * Gde ko stoluje u partijskim enklavama solitera na Titovom trgu * Kad Dragče pobrka Bogčetove domaćinske lončiće

Čuvari
Dr Jovan Tomić je na već pominjanoj pres konferenciji opovrgao pretpostavke pojedinih novinara, ali i Selimira Manojlovića (SPS), da su radikali moguće dobili „mig odozgo”, iz Centralne otadžbinske uprave SRS, da ruše lokalnu vlast po Srbiji.

„Pre bi se to moglo reći za PSS jer radikali, kao i socijalisti, podržavaju Vladu Srbije”, ustvrdio je dr Tomić, koji je inače savezni poslanik u Skupštini Srbije i Crne Gore, te jedan od šest potpredsednika Nove Srbije. On takođe nije ni za otvaranje dosijea građana u BIA (ranije SDB) zbog toga, kako je precizirao, da se „ne bismo ponovo zavađali”.
Ni posle dva pokušaja, 28. i 30. dcembra 2005, odbornička većina u SO Valjevo nije uspela da se okupi, pa je Valjevska opština ostala bez usvojenog budžeta za 2006. godinu. „Klupicu” su izmakli radikali (SRS) tražeći više novca za Opštinsku stambenu agenciju (OSA), koja je na njihovoj kadrovskoj kvoti, te omogućavanje nastavka svojevremeno započetih pa prekinutih radova na zgradi njihovog Doma u Tešnjaru. Nije bilo ni odbornika PSS-a (Divne Novaković, koja se u međuvremenu povukla sa funkcije opštinskog menadžera, i Rodoljuba Jevtića), a ni nezavisnih odbornika dr Slobodana Gvozdenovića i Miloša Alimpijevića. Nije, po običaju, došao ni Lazar Nenadović (NS), a kasnila je i „Krušikova” štrajkačica glađu Snežana Stanićević (SPS) za koju je u skupštinskim kuloarima procurela priča da je prešla u Karićev PSS (Selimir Manojlović je priznao da prvi put za to čuje od novinara). Mnogo odsustva i za brojniju koaliciju od dosadašnje valjevske na vlasti sa 28 mandata.

Konferencije za novinare potom su održali predsednik lokalnog parlamenta Miroslav Vuković (NS), Selimir Manojlović (SPS) i gradonačelnik dr Jovan Tomić. Dok Vuković i Manojlović ostavljaju mogućnost da se „razvedri” do 12. januara 2006, za kada je već bila zakazana sednica SO Valjevo sa posve novim dnevnim redom u kojem su najzanimljivije tačke bila smenjivanja već postavljenih direktora u pojedinim javnim preduzećima i ustanovama, a na zahtev stranaka koje su ih i ustoličile, dr Tomić je bio gotovo decidiran da se mora ići na vanredne lokalne izbore ukoliko ni tada (12. januara) ne bude kvoruma od bar 26 odbornika. Dobri Doktor je rekao i to da je već bio pripremio ostavku i da nije imao kome da je podnese, ali, što je važnije, da još uvek nisu definisane sve stvari za dobijanje donacija od oko četiri miliona evra za buduću gradsku toplanu (taj novac bi navodno mogao otići u Suboticu), za početak izgradnje fabrike slovenačkog „Gorenja”, za sanaciju sadašnje deponije u Goriću i projektovanje nove, regionalne deponije za 11 opština tri okruga u Kaleniću kod Uba!