prva strana

Petak, 26. April 2024.

Revija KOLUBARA - Februar 2006 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

pisma

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Naša akcija

Valjevac ličnost 2005. godine

Miroslav Jeremić

Redakcija Revije Kolubara

Fotografski umetnik Miroslav Jeremić dvanaesti je nosilac zvanja Valjevac – ličnost godine koje dodeljuje Revija „Kolubara”. Odluka je doneta većinom glasova članova žirija koji je, pored novinara, sačinjavalo i nekoliko ranijih dobitnika tog priznanja.

Miroslav Jeremić u društvu Đorđa Bukilice

Miroslav Jeremić u društvu Đorđa Bukilice (Foto: Ljuba Rankovic)

Zasedanje žirija je bilo, prema već ustaljenoj praksi, u hotelu „Narcis”, 11. februara uveče, na dan kad je pre deset godina osnovano Izdavačko preduzeće „Kolubara”.

Sednica je počela odavanjem pošte brankovinskom proti Vladanu Kovačeviću koji je prvi proglašen za Valjevca ličnost godine, a umro je u junu 2005, utvrđena je zatim lista kandidata na kojoj su se ovoga puta našli: Branko Antonić, novinar, urednik Radio Patka i glumac; Veroljub Andrić, glumac, osnivač pozorišta Mala scena; Čedomir Nikolić, direktor preduzeća „Podgorina fruht” iz Osečine; Miroslav Jeremić, fotograf; dr Voja Milutinović, lekar i muzičar, član KUD „Abrašević”; Dragan Lukić, glumac, član Amaterskog pozorišta „Abrašević” i Teatra Mala scena; Nenad Jezdić, dramski umetnik, član Jugoslovenskog dramskog pozorišta; Vojislav Andrić, profesor matematike, dugogodišnji direktor Valjevske gimnazije, sada na Megatrend univerzitetu; Olivera Nikolić, profesor matematike, direktor Univerziteta „Singidunum” u Valjevu; Radovan Beli Marković, književnik; Dragan Vasiljević, muzički pedagog, dirigent hora KUD „Abrašević”.

U užem izboru su se potom našli B. Antonić, Č. Nikolić, M. Jeremić, N. Jezdić i R. B. Marković. Tajnim izjašnjavanjem između dvojice sa najviše glasova – Branka Antonića i Miroslava Jeremića – desetoro se opredelilo za Jeremića, šestoro za Antonića.

Ovogodišnji žiri su sačinjavali: Predrag Vujanac, Branko Vićentijević, Predrag Lučić, Radmila Novaković, Aleksandar Mitrović, Dušan Arsenić, Darija Ranković, Miroslav Trifunović, Dušan Jovanović, Ljiljana Ljiljak, dr Ilija Tripković, Tatjana Manojlović, Zoran Joksimović, Budo Novović, Slobodan Raković i Zdravko Ranković.

Plaketa „Ljubomir P. Nenadović”, rad keramičara Milovana Blažića, koja se uručuje svim Valjevcima koji budu proglašeni za ličnosti godine, dodeljuje se na posebnim svečanostima.

Fotografski umetnik

Miroslav Jeremić je rođen 1953. godine u Beogradu gde su mu se u to doba nalazili roditelji (majka Radojka iz Radobića, otac Vojko iz Gornjeg Mušića). U detinjstvu je živeo u Ljigu, gimnaziju učio u Valjevu, filmsku kameru studirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

foto: Miroslav Jeremić

foto: Miroslav Jeremić (Foto: Ljuba Ranković)

Fotografijom se bavi od prvih gimnazijskih dana. Prvu izložbu je imao u Valjevu, 1972. godine. Učestvovao je na mnogobrojnim izložbama i više puta bio nagrađivan. Od 1978. do 1994. radio je kao filmski snimatelj u Televiziji Beograd (Studio Valjevo) i u to doba snimao i mnoge važne događaje širom zemlje.Zatim je fotograf i fotoreporter u Agenciji „Valjevac”. Jeremićeve fotografije iz ovog vremena uzbudljivo su i trajno svedočanstvo o stavrnosti Valjeva i okoline krajem 20. i početkom 21. veka. Ogledao se i u radu na filmu, dokumentarnom i animiranom. Njegova podrška bila je od presudnog značaja za niz mladih Valjevaca da se i profesionalno vežu za fotografiju.

Jeremić je od 1997. godine član Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije. Stalni je saradnik u izdanjima IP „Kolubara”.

Dosadašnji dobitnici

Pre Miroslava Jeremića zvanje „Valjevac ličnost godine” su poneli: Vladan Kovačević, prota iz Brankovine; Viktor Rozgić, maturant Valjevske gimnazije iz 1995. godine, sada na magistarskim studijama u SAD; Dušan Arsenić, arhitekta po obrazovanju, karikaturista i dizajner po poslovima kojima se najpredanije bavi; Miroslav Ćiša Trifunović, pozorišni reditelj iz Mionice; Jasmina Avramović Ranković, glumi u beogradskim pozorištima, živi u Valjevu; Bogoljub Arsenijević Maki, ikonopisac, predvodnik građanskih protesta u Valjevu 1999; Dragan Todorović, reporter beogradskog lista „Vreme”; Aleksandar Urošević, osnivač škole stranih jezika „Kontekst”, takođe i knjižare; Aleksandar Loma, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, u međuvremenu izabran za dopisnog člana SANU; Aleksandar Mitrović, diplomirani inženjer građevine, vlasnik i direktor preduzeća GATE; primarijus dr Ilija Tripković, hirurg, direktor Zdravstvenog centra Valjevo.