prva strana

Petak, 26. April 2024.

Revija KOLUBARA - Mart 2006 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Listanje kalendara

Februarski stresovi

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Fama o hapšenju Mladića * Kosovska agonija * Samo nas ptičiji grip obilazi * Dolazi „Gorenje” * Oživljavanje „Krušika” * Đaci na obuci u „Audiju” * Samoubistva * Jagma za agrarnim kreditima i subvencijama * Prvak Tešnjara

1. Obznanjena prva veća epidemija trihineloze u jednom domaćinstvu u Vrhovinama kod Uba * Za socijalne stanove konkurisala 151 porodica izbeglica i socijalno ugroženih Valjevaca. Prvih stotinak biće zbrinuto u stanovima programa UN „Habitat” iz donacije Italijanske vlade * Iz fabrike „Gradac” izlio se mazut u Kolubaru * Vrhovni sud poništio rešenje valjevske građevinske inspekcije po kojem je PP „Vujić” bilo dužno da staru vodenicu i prilaz Petničkoj pećini vrati u prvobitan izgled.

2. Na Ubu 740 radnika traži povezivanje „izgubljenog staža”, najviše njih iz propale fabrike obuće „Boston” * REIK „Kolubara” ove godine sa 243 miliona dinara pomaže kapitalna ulaganja Ubske opštine * „Mont-komerc” u Valjevu, nekadašnja veletrgovina, počela probnu proizvodnju kartonske ambalaže * Klanicu „Srbokoopa” u Belanovici kupio „Lido” Aleksandra Arsića iz Beograda za 24 miliona dinara. Arsić nameran da otkupi i belanovičko odmaralište konfekcije „Beko” * Više od 400 meštana Oglađenovca traži da im se od „Srbijašuma” vrate seoske šume, nekadašnje seosko dobro.

3. Vlada Srbije odlučila da se nastavi izgradnja Termoelektrane u Kaleniću „jer, bez nje 2010. Srbija neće imati dovoljno struje * Ministar pravde Zoran Stojković posetio KPZ za maloletnike i Istražni zatvor ocenivši da su uslovi u njima po evropskim standardima * Kalendari i čestitke iz Agencije „Valjevac” među najboljim na izložbi u Novom Sadu * U Galeriji „34” izložba povodom 70 godina nedeljnika NIN.

6. Posle prošlonedeljne posete delegacija Valjeva Sloveniji sa „Gorenjem” dogovoreno da se izgradnja fabrike u Valjevu poveri našim građevinarima * Mionička skupština utvrdila Detaljan urbanistički plan Banje Vrujci i Prostorni plan Opštine Mionica * U Ljigu pripreme za izgradnju ekološke pijace * Valjevski ribolovci se žale da im kormorani kao nezvani gosti potamaniše ribu * Mladi Valjeva se žale da za provod imaju samo kafiće. Dobro bi im došla dobra diskoteka i bazen, ako može pokriven.

7. Ponovo mraz (jutros minus 11 stepeni) * U PP „Samedi” formaldehidom trovano desetak radnika tapetarnice * U pripremi programa za primenu evropskih standarda u zbrinjavanju i korišćenju otpada u Valjevu bio dr Hans Hofman. Čovek se zaprepastio videvši gde i kako odlažemo smeće, pogotovo na Divčibarama.

8. Tek na osnovu priloga B 92 zgražavanje na to što Sava Milovanović iz Tulara po ciči zimi stoku drži u polju. U međuvremenu stradali jedna krava i konj * U Osečini nastavljena obuka mladih voćara. Njih 44 se izjasnilo da bi rado zasadili 118 hektara novih voćnjaka * U ime Društva prijateljstva sa Valjevom Bernd Dušner deci Doma „Mihailo Stupar” poklonio 3.000 evra.

9. U Valjevskoj bolnici stručni skup i demonstracija endoskopskih operacija u ginekologiji sa stručnjakom iz Klermon Ferana dr Mišelom Kanisom. Tim povodom u Valjevu ambasador Francuske Ig Perne, koji je potom u Petnici otvorio ovogodišnju obrazovnu sezonu Istraživačke stanice * „Filmsko” hapšenje – dilera Aleksandra Aleksića na Ubu * Opštinski sud odbacio zahtev „Napreda” za izuzeće 34 sudije ovdašnjih i Vrhovnog suda u slučaju sedmomesečnog štrajka.

10. Velika opomena: u dvorištu škole u Novom naselju mladić izgoreo poliven benzinom * U Lajkovcu donacijom Švedske počeo program za privlačenje mladih sportu i drugih zdravim stilovima života i zabave * U anketi Radio Valjeva kome najviše veruju Valjevci i dalje više veruju novinarima nego političarima, a sve više se uzdaju u sopstvenu pamet i razboritost.

11. Petnaestogodišnji gitarista Momčilo Aleksandrić iz Lajkovca treći na „Inter gitar artu” u Beogradu.

12. Anđelka Petrović i ostali plivači „Valisa” među rekorderima i pobednicima Mimoza mitinga u Herceg Novom.

14. Saopšteno da je u našem kraju 17.400 nezaposlenih, u Valjevu oko 10.000. Stopa zapošljavanja uvećana je 20 odsto i to mahom na određeno vreme. Ne valja što najviše posla ima za nekvalifikovane pa takav prihvataju i obrazovani nevoljnici * U Osečini podmiruju pola troška prevoza svojim putujućim srednjoškolcima čiji roditelji ne rade.

15. Na Sretenje Turistički info-centar dodelio nagrade svog likovnog i književnog konkursa. Najlepšim suvenirom proglašena figura Kule Nenadovića – rad Vladana Blagojevića. Najbolja valjevska priča Velibora Berka Savića, potom Bore Vujića * Sretenjski planinarski marš od Ljiga do Rajca * U Ljiškoj biblioteci cetinjsko guslarsko veče.

16. Ljiška skupština nastavila nedoglednu „osmu” sednicu jalovim stranačkim sporenjima dok čeka lista prioriteta obnove od zemljotresa * U Valjevskoj bolnici stručno savetovanje o sprečavanju samoubilaštva. Depresije među najčešćim ubicama kod nas * Valjevci u anketi o tome ko danas najbolje živi i kako to postiže misle da su to mutikaše i krizni profiteri. „Najbolja je ulična škola” – kažu neki * Veče u Valjevskoj biblioteci uz novu knjigu francuskih prepeva naše epike, ovog puta „Ženidbi kraljeva i kneževa srpskih”.

17. U Tešnjaru promotivna izložba 40-tak autora obnovljenog Foto-kino kluba * Ubljanin Bata Mušicki na kolektivnoj slikarskoj izložbi u Njujorku.

19. U poteri za „Zlatnom rajačkom lisicom” bezmalo 700 lovaca. Odstreljeno njih sedam, a najlepšom proglašena lija Gorana Palavestrića iz Paštrića. Dokle god su u divljini i ne zalaze u sela i varoši, neka nama i lija i vukova * Čitave sedmice skoro proleće sa temperaturom od 17 stepeni.

20. Navala za registrovanje poljoprivrednih domaćinstava zbog prilike da se dobiju republički krediti ili subvencije za staračke okućnice od 40.000 dinara * U lajkovačkom agrarnom budžetu ove godine najmanje sedam miliona dinara * Milojko Marjanović objavio knjigu sećanja na valjevsko detinjstvo i mladost – „Prameni sećanja”.

21. Stigli računi za rekordnu potrošnju struje tokom mraznih dana. Samo domaćinstva duguju (opet rekordnih) 200 miliona dinara * Odjeci jučerašnjeg masovnog zbora stanara naselja „Kolubara dva”: grejanje najskuplje u Srbiji posle poskupljenja od 50 odsto i pride računa za lanjsku sezonu * REIK-ov otkup zemlje i okućnica u Kaleniću „zaobišao” 120 (da li slučajno?) romskih porodica.

22. Dobre vesti za Dane Krušika: izvoz od skoro četiri miliona dolara a za ovu godinu ugovoreno 8,5 miliona dolara. Uskoro odvajanje i privatizacija Mikroliva, Plastike i drugih tržišnih preduzeća * Valjevo ispratilo 150 martovskih vojnika. Njih 80 neće u kasarnu.

23. Dan kulture: na Ubu Miro Vuksanović sa „Semolj zemljom”, u Valjevskoj biblioteci pohvale 20-togodišnjem književnom radu Janka Levnaića, u Domu kulture premijera dokumentarnog filma Vukašina Nikitovića „Prvak Tešnjara” o večitom zanesenjaku i gubitniku Andriji Grujičiću Belom * Prodat čitav paket državnih akcija Klanice u Divcima, vredan 15,3 miliona dinara.

24. Novi komandant Valjevske kasarne pukovnik Milan Nedeljković * Na snežnim i pustim Divčibarama ministar kapitalni Velja Ilić reče da bez vode, kanalizacije i puteva nema razvoja turizma.

25. I po kiši prepuna groblja za zimske Zadušnice * Posredstvom Pfafenhofena na praksu u fabriku automobila „Audi” u Iglštat otputovali učenici Tehničke škole Živojin Milošević i Saša Ilić. * Umro Aca Vojinović, nastavnik, uspešan fotograf.

26. Uspešno Dobrotvorno veče za crkvu u Vrujcima, prikupljeno je oko četiri miliona dinara.

28. Valjevska Fabrika vijaka „Gradac” prodata Dušanu Sekuliću iz Moskve.

I dalje cupkamo u predvorju normalnog života gde smo odavno bili. I dalje senzacionalno „hapsimo” Mladića a osumnjičeni, poput Bogoljuba Karića, nam „jednostavno nestaju”. Kosovska perspektiva je obeshrabrujuća, uz nove ratničke prizive „nebeskog naroda”. Samo nas ptičji grip obilazi u ime neke kosmičke pravde da ne mora baš sve odjednom da nas strefi.