prva strana

Subota, 20. April 2024.

Revija KOLUBARA - Decembar 2006 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

mediji

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Novembarsko kolariću–paniću

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Tender za gradsku toplanu * Je li kasnio Valjevski gasovod? * „Otkriće” vojnog skladišta u Pričeviću * Početak privatizacije „Krušika” * Rezervacija Divčibara * Raspodela sedmoro malih Milića * Klinička provala u biblioteku * „Ko je ko u Valjevskom kraju” * „Kal”

1. Posle dvonedeljne blokade, juče otvorena valjevska privremena deponija. I tako privremena, skupo košta, tim više što su stručnjaci potvrdili da se na njenom napuštenom delu pojavio opasan gas – metan * Konstituisana nova Ubska skupština, većinu čini koalicija 23 odbornika SRS, GG „Sava Sarić”, SPS i G 17 plus. Za predsednika Skupštine izabran Sava Sarić, dojučerašnji gradonačelnik.

2. Jutarnji mraz (minus 5 stepeni) iznenadio tamnavske povrtare. Markovićima iz Gunjevca izmrzlo povrće u 18 plastenika * U Bogovađi nekoliko dana slobode i razonode za 150 dece sa Kosmeta * Lajkovački Savet za borbu protiv narkomanije predlaže Valjevskoj eparhiji da u jednom od manastira osnuje stacionar za odvikavanje mladih narkomana.

3. Pre svih valjevskih novinara reporter TV B92 napravio reportažu o vojnom skladištu u Pričeviću, koje od 1999. godine niko i ne obezbeđuje!? * Na Okruglom stolu u Valjevu o privatizaciji elektronskih medija suočavanje radijskih i televizijskih novinara sa izvesnošću posvemošnje komerijalizacije programa. Opštine mogu (ali ne moraju) da raspisuju tender za minimum informacije od javnog značaja * Na tenderu Nacionalnog investicionog plana za gasovod ima Užica, ima i Loznice, ali nema Valjeva!? * U Valjevskoj gimnaziji obeležena stogodišnjica najlepše valjevske kuće. Povod za razmišljanje može li početkom novog veka tako da se gradi i Valjevska biblioteka?

4. U Modernoj galeriji izložba Koste Bunuševca – slike u boji kosmičkog leda * Novo trovanje ribe u Vrujcima.

6. Izdavačka kuća „Kolubara” predstavila knjigu „Ko je ko u Valjevskom kraju 2006” i uručila priznanje fotografu Miroslavu Jeremiću – Valjevcu 2005.

7. Fond za talente u Valjevu dodelio novih 150 stipendija uspešnim đacima i studentima (105). * Čekajući godinama da počne utvrđivanje obala Tamnave, ratari se sami snalaze u borbi protiv poplava. Dušan Živković iz Sovljaka napravio je ribnjak da primi plavnu vodu, a usput i ćar od šarana * Kako se i očekivalo, vojni sudija Vuk Tufegdžić se nije pojavio na suđenju u Mionici za proletošnje „nestašluke” u pijanstvu sa policijom.

8. Od igara na sreću Ubskoj opštini dodeljeno više od 3,000.000 dinara za otpremnine onima koji ostaju bez posla, Gradski vodovod i modernizaciju uprave * U Valjevskom muzeju izložba o 4.000 godina starog kineskog novca.

9. Psi lutalice u ljiškim selima zaklali 20-tak ovaca * U Valjevskoj biblioteci scenski prikaz životne drame pesnikinje Silvije Plat.

10. Završen prvi deo sanacije valjevskog jaza donacijom Češke vlade od pola miliona evra * Valjevska gimnazijalka Tamara Jakovljević najbolja na Limskim večerima poezije u Priboju. Među finalistima i Bojana Tadić iz Ekonomske škole.

13. Lajkovačkoj opštini odobrena tri programa javnih radova koji će uposliti 58 novih radnika * Pozorišni praznik u Valjevu uz predstavu JDP „Skup” Jagoša Markovića * Na Divčibarama ozvaničen početak izgradnje novog skijališta * Ministar Velja Ilić najavio da će Vlada odobriti 4.000.000 evra obeštećenja „Slobodi” i „Krušiku” zbog sprečenog izvoza u Gruziju i Jermeniju.

14. U Valjevskoj gimnaziji razgovor sa Branimirom Jovanovićem o duhovnim osnovama Teslinog dela * Neki klinci noćas provalili u Lajkovačku biblioteku, „očistili” frižider, naigrali se kompjuterskih igrica i nisu odneli ni jednu knjigu!

16. Krušikovu fabriku lovačke municije za 24 miliona dinara kupio beogradski „Agroprogres” Slobodana Dobričanina.

17. Valjevski kraj među retkim u Srbiji sa još zdravom pijaćom vodom. Problemi samo na Divčibarama (gde je zabranjena) i u Ljigu gde je često zamućena – potvrđuje glavna sanitarna inspektorka Branka Miholjčić * U Beogradu Crkveni hor „Hadži Ruvim” među vrlim muzikolozima i kompozitorima predstavio svoja dva CD „Tebe pojem” i „Naše himne” * U Ljiškoj biblioteci pijanistički koncert zemljakinje Ane Nedeljković.

18. Na Memorijalnoj trci generala Svetomira Đukića u Valjevu najuspešniji altetičari Goran Stoiljković iz Leskovca i Ana Subotić, Valjevka u Ivanjici.

20. U jeku pobune zatvorenika zbog odlaganja Zakona o amnestiji štićenici KPZ za maloletnike odbijaju da rade * Valjevac Miroslav Perišić odbranio doktorsku disertaciju iz istorije o „Jugoslovenskim intelektualcima na studijama u inostranstvu 1945-1958”.

21. Valjevci voze šklopocije a besplatan tehnički pregled iskoristilo samo 176 vlasnika automobila i jednog autobusa.

22. Na veliko negodovanje Valjevaca, iz „Srbija gasa” konačno stigao elaborat o opravdanosti gradnje gasovoda vrednog 16 miliona evra * Budžet Osečine rebalansom skoro udvostručen (na 155 miliona dinara).

23. Evropska agencija za rekonstrukciju raspisala tender za toplifikaciju Valjeva koja bi mogla početi u martu sledeće godine. Do tada se očekuje ugovor o donaciji od skoro 4.000.000 evra * U Osečini otvorena novoizgrađena zelena pijaca sa donacijom IRD od 70.000 dolara * Rotari klub u Valjevu obeležava desetogodišnjicu * Među 20 stanova u Srbiji za nezbrinutu decu koja se osamostaljuju jedan je u Valjevu za troje štićenika doma „Mihailo Stupar” * Draganu Jevtiću iz Donjeg Lajkovca uručena prva nagrada od 100.000 dinara za najlepše seosko domaćinstvo * U Valjevu po dva nova stana i kuće za porodice stradale od klizišta: Mitriće iz Pauna, Pavloviće iz G. Bukovice, Idrijeve u G. Grabovici i Banoviće u Kotešici * „Laguna” u knjižari „Plato” predstavila svoje vrsne pisce – Igora Marojevića, Miomira Petrovića, Zvonka Karanovića i Zorana Živkovića.

26. Za 136. godišnjicu Valjevske gimnazije Dramski studio premijerno izveo pozorišni omnibus „Četiri godišnja doba” u adaptaciji i režiji Miroslava Trifunovića * Matiji Bećkoviću nagrada „Lenkin prsten” za najlepšu ljubavnu pesmu – „Parusija za Veru Pavladoljsku”.

27. U Valjevu prvi zvaničan susret vladike Milutina i čelnika Kolubarskog okruga i pet namesničkih opština Valjevske eparhije * Na Ubu najzad počeo Osmi pozorišni memorijal „Raša Plaović” gostovanjem JDP sa predstavom „Hadersfild” * Na Petom puku održan 65-togodišnji pomen 261 streljanom partizanu i rodoljubu.

28. Dok se cela Srbija što štreca što zabavlja senzacionalnim svedočenjem zaštićenog svedoka Bagzija, na suđenju za ubistvo Zorana Đinđića, u Valjevu tužioci treniraju primenu novog Zakonika o krivičnom postupku * U Tamnavi niko osim Jele Krstić iz Vrela neće da se prihvati hraniteljstva dece bez roditeljskog staranja. Ubski centar do sad „razdelio” kojekuda 16-toro takve dece, a danas u znamenito selo Miloševac otputovalo sedmoro malih Milića iz Čučuga.

29. Ubska skupština konačno usvojila rebalans budžeta. Valjevski opštinari imaju, kažu, pouzdane najave da će Vlada Srbije sutra najzad uvesti privremene mere...

Posle Ustava, do Jovanjdana smo zaokupljeni parlamentarnim izborima i svakojakim pratećim ujdurmama. Samo se život kotrlja u beskrajnom iščekivanju da barem udahnemo malo čistog vazduha. Ovako, vrtimo se u krug, saplićemo i zaplićemo. Za to vreme, kroz mrak i maglu šunjaju se gradom neke spodobe što na zidovima Gimnazije ispisuju zlokobne grafite u ime avetinjskog „Ekstremnog centra” i probuđenog „Gospodara rata”.