prva strana

Utorak, 19. Mart 2024.

Revija KOLUBARA - Decembar 2006 > ljudi

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

mediji

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Bravo Marijana

Ljiljana Ljiljak

v

v (Foto: Ljuba Ranković)

U Walt Disney koncert hali u Los Anđelosu, 7. novembra nastupila je Marijana Mijanović sa ansamblom Muzika Antiqua Koln. Poznavaoci klasične muzike mogu da pretpostave kakav je uspeh postigla gostujući sa tako renomiranim ansamblom, kojim i danas nakon tri decenije rukovodi Reinhard Goebel, u danas verovatno najčuvenijoj Koncertnoj dvorani ne samno u SAD-u. Koncert Baroque Variations naslovljen je kao Farewell tour – (oproštajna tura) na kojem se Marijana predstavila sa nekoliko interpretacija Bahovih arija i baroknih nepoznatih autora. Nažalost, „zakasnila” sam da prisustvujem koncertu u začuđujućem zdanju arhitekte Frenka Gerija, ali je posebno uzbudljivo, verujem za svakoga iz naših predela, da u bogatoj i preglednoj publikaciji o koncertima i izvođačima u sezoni 2006/2007 Los Angeles Philharmonic Concert Hall pored najvećih imena danas u klasičnoj muzici nađe i Marijana Mijanović.

Moguće je da je Marijana prvi umetnik sa naših prostora, koji je nastupao u ovom zdanju sa preko 2.000 mesta, ali sam sigurna da je prva Valjevka kojoj je to uspelo. Prenosim tekst koji je dat uz njenu fotografiju.

Kontra alt MARIJANA MIJANOVIĆ veoma brzo postaje jedan od vodećih evropskih solista baroknog repertoara. Rođena je u Valjevu, u nekadašnjoj Jugoslaviji. Posle studija klavira na Muzičkoj akademiji u Beogradu, 1994. odlazi u Holandiju, gde nastavlja da studira solo pevanje na Sweenlinck konzervatoriju u Amsterdamu kod holandskog mecosoprana Cora Canne Meier. Pobeđuje na mnogobrojnim takmičenjima 1997, uključujući i Jo Bollekamp i Erna Spoorenberg a osvaja i Prix Juenesse međunarodnog takmičenja operskog pevanja u Amsterdamu. Nastupala je sa brojnim evropskim ansamblima i dirigentima od kojih su najpoznatiji William Christie, Emmanuelle Haim, Marc Minkowski, Philippe Heereweghe, Paul MCCreesh i Rene Jacobs. Američki debi imala je 2002. godine gostujući sa Les Arts Florissant u ulozi Penelope u Monteverdijevom „Povratku Odiseja” na bruklinskoj akademiji muzike. U Americi ponovo gostuje 2004. sa Venecijanskim baroknim orkestrom, nastupima u Bostonu i Njujorku. Ovaj koncert je njen debi pred publikom u Los Anđelesu.

Saznajemo, Marijana Mijanović je imala uspešnu koncertnu sezonu u najpoznatijim koncertnim salama Evrope u Beču, Parizu, Salcsburgu, Drezdenu i naravno više koncerata u Cirihu, gde i danas živi. Iz pregleda komentara i kritika o njenim nastupima, izdatim CD , izdvajamo komentar objavljen u San Francisko Chronicle, prošle godine, nakon njenog koncerta, naravno sa baroknim repertoarom „Muzika pre 1850”: „Potpuna intelektualna predanost kombinovana sa stilizovanom svešću i tehnički zadivljujuće!”