prva strana

Subota, 27. April 2024.

Revija KOLUBARA - Decembar 2006 > mediji

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

mediji

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Serijal, nervoza i studenti

Branko Vićentijević

Serijal
U programu Radio Patka, posle letnje pauze, nastavljen je serijal „Na moj način”, koji uređuje i vodi Darija Ranković. O Valjevu su, na svoj način, govorili Nada Planojević, Ljiljana Kecojević, Vladimir Lale Spasojević, Katarina Marinković, Miroslav Ćiša Trifunović, Predrag Spasojević – Peđa Mazgić, Jova Maljoković, Ivko Stojković... Gosti će biti i Mile Pecikoza, Branko Lukić, dr Desimir Šaja Đokić, Mladen Todorović, Desimir Maksimović...

Nervoza
Tokom novembra zapazili smo da su se, preko PR službe SO Valjevo, čelnici lokalne vlasti neoubičajeno često, čak i za sitnice, oglašavali demantijima pojedinih novinarskih tesktova ili istupa u javnosti političkih neistomišljenika. Kao da ih je, valjda pred izbore, uhvatila nervoza koja sluti kraj „srastanja sa foteljama” u zdanju na (nekadašnjem) Titovom trgu!

Studenti
Na valjevskom odeljenju privatnog Megatrend univerziteta, na smeru kultura i mediji, studiraju novinari Aleksandar Ranković (TVA), Kristina Paramentić i Miroslav Ristivojević (VTV), Miroslav Milovanović (Radio 014), te Marija Petrović, koja je trenutno v. d. direktor Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića”). Na Singidunumu je Ana Nastić (bila na VTV), Verica Milovanović (VTV) studira prava u Kragujevcu, a Peđa Đurđević je „pitomac” Više ekonomske škole „Prota Mateja Nenadović” u Valjevu.

Fotoreporteri
Insistiranje redakcija novina da svaki (ozbiljan) tekst mora biti opremljen i fotografijom rešen je pojavom digitalnih fotoaparata, koji su gotovo u drugi plan potpisnuli prestižno zanimanje fotoreporter. U tome prednjače reporteri i dopisnici beogradskih novina – Dragan Todorović (Vreme), Slobodan Raković (Pregled), Branko Puzović (Večernje novosti), Budo Novović (Politika), Dragan Ilić (Frankfurtske novosti), Branka Osmanović (Glas javnosti), Rajko Kovačević (Tanjug, Pres), Dragan Savić (Napred i Glas, iz Osečine), Dragana Nedeljković (Napred, sa Uba)...

Fotoaparatom služe se i novinari Napreda, Slobodan Ćirić najčešće. Od fotorepoprtera, Željko Emreković je neprikosnoven u Napredu, za Blic (sa dopisnikom Peđom Vujancem) radi Dragan Krunić, a Vuk Nenezić za Kurir (Glas) i Svedok (uz dopisnika Jovana D. Stojića).

Pregledi
Udarne informativne emisije u programu Radio Patka, Pregled u 10, 14 i 18 sati inovirani su tako da su lokalna događanja u središtu pažnje, što je pun pogodak. To, dakako, traži dodatno angažovanje nevelike redakcije, pa su, verovatno i zbog toga, „zumiranja” pojedinih gradskih problema iz posebnih emisija, dva puta nedeljno, sada „prekomandovana” u svakodnevne „preglede”.

Brljotina
U propagandnom materijalu za peti po redu atletski „Memorijal đenerala Đukića” i ove godine potkrale su se neverovatne brljotine. Datum održavanja „pešačke trke” na stazi Valjevo-Jovanja-Valjevo bio je tačan na prvoj strani, a od druge nadalje bio je prenet tekst pripreman za četvrti memorijal održan 2005. godine! Nedopustivo i neoprostivo, od organizatora do štampara!

Izložba
Nekoliko članova Foto-kino kluba „Valjevo” postiglo je zapažene rezultate na međunarodnoj izložbi fotografija u Luksemburgu, koja je održana pod pokroviteljstvom Svetske fotografske organizacije FIAP. Na izložbi su pravo učešća imali autori mlađi od 21 godinu, a bilo je 114 autora iz 14 zemalja (Mađarska, Iran, Slovenija, Meksiko, Italija, Finska, Rusija...) sa 467 fotografija.

U kategoriji do 16 godina Milica Tanasković dobila je pohvalu. U kategoriji do 21 godinu, Filip Tanasković osvojio je zlatnu medalju FIAP za crno-belu fotografiju „Senke 3” i pohvale za kolor fotografije „Gradac” i „Durmitor 3”. Marku Tanaskoviću pripala je zlatna medalja FIAP za kolor fotografiju „Waterfall 1” i srebrna medalja za kolor fotografiju „Prisoner”. Dimitrije Tanasković dobio je bronzane medalje, za crno-belu fotografiju „Fence” i kolor fotografiju „Luminous and shade”. Na izložbi je učestvovao i Siniša Jovanović. Detalji o izložbi mogu se naći na: www.gms.lu/pcp/

Sajtovi
Rutinskom proverom lako se da uočiti da su nekoliki valjevski veb sajtovi, koji kao „drže do sebe”, do te mere neažurni da je njihovo ovakvo izdanje potpuno besmisleno! I dalje prednjači zvanični sajt SO Valjevo (www.valjevo.org.yu), sajt TVA (www.rtvvaljevo.com) i dalje se „porađa” (dnevno se apdejtuju samo vremenska prognoza i poneka agencijska vest o Kosmetu), Napred još nema veb portal (!), Radio Patak (www.patak.co.yu) drži nivo (grafički i sadržajno), forum RTV Marš priča je za sebe (njima ni njihov „dr Miligram” ne može pomoći)...

Pristup
Privatna PR agencija „Pristup” (www.pristup.co.yu), čiji je osnivač i vlasnik Branko Petrović, bivši novinar Radio Patka i VTV-a, potom portparol SO Valjevo u vreme lokalne vlasti DOS-a (2000-2004) vodi komunikaciju sa medijima u ime Zdravstvenog centra u Valjevu i SO Lajkovac. Uz to, Petrović je angažovan i na privatnom univerzitetu Singidunum (u Valjevu), a povremeno organizuje seminare za buduće PR menadžere.

Sport
Sportski program od lokalnih TV stanica u Valjevu imaju VTV (Miroslav Ristivojević, Milan Milinović) i TV Cronic (Nebojša Bojanić), dok se „najvažnija sporedna stvar na svetu” ne upražnjava na TVA i RTV Marš (svojevremeno je bilo sporadičnih pokušaja i na ovim TV stanicama). Slično je i u programu lokalnih radio programa. Osim Radio Valjeva (Dragan Ilić) i Radija 014 (Dušan Selaković, Miroslav Milovanović) ostali se mnogo ne trude, eventualno preuzmu (važnije) agencijske vesti.