prva strana

Četvrtak, 25. April 2024.

Revija KOLUBARA - Decembar 2006 > prošlost

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

mediji

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

album

Ljiški gimnazijalci

Aleksandar M. Milovanović

Image 1393

(Foto: Ljuba Ranković)


Polovinom juna, u kafani kod Uče u Ljigu, sastala se prva generacija „Titovih pionira” obeležavajući tako 60 godina od početka svog školovanja (1946) i 50 godina od odlaska iz Ljiške gimnazije (1956) na dalje školovanje u Valjevo, Gornji Milanovac, Beograd, Lazarevac i druga mesta. Bilo je pesme, muziciranja, ali i oživljavanja „davnih simpatija” (nikad nije kasno da se ljubi strasno). Svi su u penziji (po sili zakona), nekad su bili mladi i lepi, sad su samo lepi. Od profesora nije bio niko, uglavnom iz „opravdanih razloga”.

U to vreme u Ljigu je bila Viša nepotpuna gimnazija, bez dva završna razreda. Direktor je bio čuveni profesor srpskog Milutin Pajić, koji je kasnije prešao na Višu pedagošku u Niš. Srpski i ruski jezik predavao je Srećko Jovanović, kasnije osnivač „Dečjih novina” u Gornjem Milanovcu.

Mnogi iz Ljiga nisu imali vremena da svrate, a punački gospodin u sredini fotografije dr Zoran Đorđević „zapucao” je iz Sremske Kamenice na poluvekovno viđenje. Dogovoreno je češće viđanje odsad – najmanje jedanput godišnje. Neka je sa srećom!