prva strana

Četvrtak, 25. April 2024.

Revija KOLUBARA - Januar 2007 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Decembarske bajalice

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Život u svetlu predizbornih obećanja * Prinudna uprava u Valjevu * Kongresni centar na Divčibarama * Širenje „Gorenja” * Sirotinjski i „ugljeni” budžeti i plate * Nikoljdanski obračun * „Odumiranje”

1. U Valjevskom muzeju izvanredna izložba starih kućnih pozorišta od kartona iz zbirke Muzeja grada Novog Sada.

2. Za Dan Ljiga otkrivena spomen-ploča prvom dobrovoljnom davaocu krvi na Balkanu – soluncu Budimiru Gajiću, zemljoradniku i trgovcu rakijom iz Ivanovaca. Najviše opštinsko priznanje, Plaketa „Đak kaplar”, pripalo penzionisanoj učiteljici Julijani Gajić i Udruženju žena „Zlatne ruke”.

3. U Galeriji „Dar-mar” u Beogradu izložba slikara Josifa Vidojkovića „Spiritualni prozori” * Hor „Hadži Ruvim” sa dirigentom Draganom Vasiljevićem sa koncerta u Valjevskoj crkvi direktno u emisiji RTS „Nedeljom uveče”.

4. U Valjevu boravi holandska delegacija koja se stara o programu unapređenja opštinske uprave * Povodom Dana invalida neprijatno saznanje da smo za njih samo uklonili prepreke u centru grada i obezbedili tek pet kredita sa samozapošljavanje.

5. Najlepše uređena podgorska domaćinstva su u Lopatnju. Prvonagrađeno je domaćinstvo Milana Jančića, potom Adama Dragićevića i Živorada Tešića * U jeku svinjokolja izgorelo desetak pušnica za meso kod Lajkovca, Uba, Ljiga... * Na Pozorišnom memorijalu „Raša Plaović” na Ubu gostovao Zaječarski teatar „Zoran Radmilović” sa Sterijinom „Ženidbom i udadbom”.

7. U Osečini svečano otvorena nova zelena pijaca. IRD najavio više kredita za proizvođače zdrave hrane, naročito zadruge * Na Petoj naučnoj konferenciji u Istraživačkoj stanici u Petnici stotinak najuspešnijih polaznika sa 67 odabranih radova * U Ateljeu 212 premijera dramskog prvenca mladog Valjevca Dušana Spasojevića „Odumiranje”, u režiji Egona Savina * Na Ubskom memorijalu izložba slika iz Galerije Matice srpske.

8. U Valjevu Skupština zajednice matičnih biblioteka Srbije posvećena digitalizaciji knjižnog fonda. Delegacija srpskih bibliotekara upozorila valjevske opštinare da bi gubitkom prostora Dečjeg odeljenja Matična biblioteka mogla ostati bez licence! * Povodom Dana ljudskih prava Valjevci bogato okitili „drvo života” podsećanjima na obična, a važna, prava, poput plate, letovanja, prava na dete, na igračku... * Među ubskim đacima pesnik Vladimir Andrić sa svojom mnogo hvaljenom knjigom „Daj mi krila jedan krug” * U valjevskoj knjižari „Plato” Teofil Pančić sa knjigom svoje književne kritike „Na hartijskom zadatku”.

9. Decembar nesvakidašnje sunčan i topao * U Valjevu završena Škola porodiljstva „Akademik Vojin Šulović”, koju je pohađalo deset specijalista i specijalizanata ginekologije i akušerstva * Valjevski vatrogasci ne znaju šta će od posla: za 15-tak dana 40-tak požara. Još veći problem im pričinjavaju lažne dojave, i više od 200 dnevno.

11. Zahuktavanje predizborne kampanje. U ime Vlade, ali i koalicije DSS-Nova Srbija, ministar Velimir Ilić u Osečini najavio nastavak izgradnje famozne pruge Valjevo-Loznica * Zbog dugotrajne suše presahli seoski bunari i zamrla kasno zasejana pšenica.

12. Rukovodstvo „Gorenja” posle dva meseca više nego zadovoljno učinkom fabrike u Valjevu * U Valjevskoj gimnaziji predstavljena „Biblijska enciklopedija”, delo dr Radomira Rakića * Na Ubskom memorijalu veče Vladimira Gajića, dobitnika nagrade „Raša Plaović”.

13. Vlada Srbije isplatila „Krušiku” nadoknadu od 870,5 hiljada dolara za štetu koju je pretrpeo sprečenim izvozom u Gruziju * Andrijevdan – slava Valjevske biblioteke u znaku još jednog apela za prostor najstarijoj i najvažnijoj kući kulture * Grafički dizajner Dušan Arsenić pobedio na konkursu za nacionalni simbol proizvodnje organske hrane.

14. Vlada, najzad, raspustila Valjevsku skupštinu * Nacionalna služba zapošljavanja nagradila „Gorenje” za 400 radnika i pripremu prijema još 100-tinak * Nagrada Republičke privredne komore Ratomiru Tomiću iz „Agranele” i „Areks-marcipanu” (sa pogonom u Osečini).

15. Ljiška skupština donela budžet za 2007. od 214 miliona dinara, za petinu veći od ovogodišnjeg. Najviše para za Dom kulture, puteve i vodovode * Ubska skupština traži da se ispita kako je, tokom priprema lokalnih izbora, Opštinska direkcija potrošila dva i po puta više od odobrenih para * Borci ratova 90-tih godina prošlog veka, na svojoj skupštini u Valjevu, ukazali na nebrigu i zaborav, čak i za invalide i porodice palih ratnika * O uzaludnosti stradanja i poniženja poslednjih 15-tak godina svedočili su u Valjevu i pripadnici 205. lovačko-avijacijskog puka, uz monografiju o jedinici čiji je pilot Milenko Pavlović pao u Valjevu 4. maja ‘99. * Na Ubskom memorijalu premijera „Čaruge” pozorišta „Raša Plaović” u režiji Miroslava Trifunovića.

16. Na Ubu veče sa pesnikom Miroslavom Tešićem * U Valjevu razgovor o knjizi Dušana Mašića „Talasanje Srbije”.

17. Pri pokušaju krađe bakarnih provodnika na trafou u krugu „Stefila” poginuo A. C. iz Slatine. Opomena za neretke kradljivce bakra čak i sa pruge * Dvojica lopova noćas uhvaćena dok su iznosila kasu sportske kladionice u „Centralu”.

18. Baš danas ubska „Zimpa” predstavila novi program svoje sigurnosne i trezorske opreme za koju je očito zainteresovan i guverner Radovan Jelašić * Na konkursu stripa i karikature u Kruševcu „Zlatna kaciga” za stripovanu bajku „Tri praseta”, kolektivno delo lajkovačkih osnovaca * Najzad pala dobra kiša, čak 40 litara.

19. Na Nikoljdan pada prvi sneg * Vujićeva „Sloga” najavila da će do nove 2009. godine na mestu Krušikovog odmarališta na Divčibarama podići Kongresni centar sa kreditom Investicionog fonda od 30,5 miliona dinara * Ekolozi „Gradca” uz svoju slavu obeležili 20-tu godišnjicu Društva * Zbog bučnog slavljenja u Naselju zbratimljenih gradova kasno noćas izbila tuča i pucnjava u kojoj su teško povređena dvojica mladih slavara.

20. Novembarske zarade u Valjevskom kraju i dalje ispod republičkog proseka, osim u Lajkovcu gde su 31.000. Sedam-osam hiljada niže od republičkih su plate u Osečini (15), Mionici (15,5) i Valjevu (16,6 hiljada dinara), dok su nešto bolje u Ljigu i Ubu (oko 19 hiljada) * Okružna tržišna inspekcija upozorava da su zanatske usluge uglavnom u zoni sive ekonomije. Svaki drugi auto-servis podvaljuje, čak i ugrađivanjem polovnih delova * U Ubskoj biblioteci predstavljena knjiga istoričara mr Miloja Nikolića „Izvori sa kamena o Tamnavi”.

21. Sneg oborio i pokidao silne dalekovode i seosku mrežu, pa su mnogi treći dan bez struje * U Lajkovcu pripremljena odluka o budžetu za 2007. od 560 miliona, ali u Opštinskom veću veruju da bi mogli domašiti milijardu dinara * U Galeriji „BukVA” završen Mesec valjevske fotografije sa 19 vrsnih autora.

22. Osečinska skupština rebalansom zaokružila budžet od 167 miliona dinara, dva i po puta veći od prvobitnog, ali i pet puta manji od lajkovačkog „ugljenog” * Valjevska premijera monodrame glumice Angeline Lukić „Ja i dalje vidim svoje oči”.

25. Zbog sumnje da su ozračeni, četvoro radnika „Krušika” podvrgnuto pregledu u Institutu za medicinu rada i radiološku zaštitu Srbije * Novogodišnji koncert Gudačkog kvarteta „MISS” iz Valjeva i pijaniste Bojana Marjanovića.

26. Povodom mogućeg ozračenja radnika, ministar odbrane Zoran Stanković potvrdio da je u „Krušiku” na remontu sedam ruskih raketa sa uranijumskim punjenjem!? * Izložba povodom 55-to godišnjice etnološke zbirke Valjevskog muzeja.

Tutnje predizborni karavani, pljušte bajkovita obećanja: dinar je načisto ojačao, a bolji život samo što nije. Progledava svetlo na kraju tunela u Brđanima i pruga do Tuzle i beskamatni krediti mladima za stan i seljačka banka i zimsko kupanje u Petnici... Valjda će utihnuti oko Nove godine i Božića da uživamo u porodičnom okupljanju i radosti darivanja. A onda će sve, kako-tako, doći na svoje mesto. U svakom slučaju ne mnogo bolje nego što je sada, a i to je nešto.