prva strana

Petak, 19. Jul 2024.

Revija KOLUBARA - Januar 2007 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Talasanje Srbije

Redakcija

U Klubu „Abrašević”, 16. decembra, promovisana je knjiga novinara Dušana Mašića „Talasanje Srbije”. Organizatori su bili Radio Patak i Revija „Kolubara”. Mašićevu knjigu izdao je „Samizdat” RTV B-92, a o njoj je, uz autora, nekedašnjeg novinara i urednika Informativnog programa Radija B-92, govorio i recenzent, novinar Nebojša Spaić.

masic-spaic

Dušan Mašić i Nebojša Spaić (Foto: Ljuba Ranković)

„Talasanje Srbije” je slika stanja duha, a istina je da je B-92 u mnogim godinama, koje su iza nas, bio jedina institucija u koju je čovek mogao zaista da ima poverenja. Prkos, inat, cinizam, naivnost, nevinost, principijelnost, poštenje, humanost, pravednost – čitav jedan sistem vrednosti svakako je ono što je povezivalo ljude i događaje u ono što je, u nedostatku preciznije definicije, moguće nazvati jedino – fenomenom B-92. Taj sistem bio je suprotstavljen sistemu koji ga je okruživao. Taj sistem vrednosti, emitovan preko radio talasa, obuhvatao je u sebe i sve slušaoce B-92, koji su postali njegov deo, svakako i sve čitaoce ove knjige”, rekao je Spaić.

„Ovo je delo u kome ćete saznati mnoge mučne i strašne stvari koje su novinari preživljavali u vreme režima socijalista, julovaca i radikala. Saznaćete o jednom bahatom vlastodržačkom, gotovo mučiteljskom odnosu, o strahovitim pritiscima, ucenama, zabranama, hapšenjima... Takođe i o tome kako su neki časni i hrabri novinari uspevali da sve to prežive. Dušan Mašić iskazuje sve to na jednom mestu, na fini i zanimljiv način. On daje tekstu emotivnu, nostalgičnu boju, boju svojevrsne herojske topline, onu boju koju su imale, recimo, serije „Više od igre'' i „Grlom u jagode'' – dodao je Spaić.

Ovo je moja prva promocija u životu, dakle predstavljanje knjige „Talasanje Srbije” u Valjevu je i „svetska promocija”. Takođe, želim da ponovim ono što sam u knjizi napisao „ovo su tri knjige u jednoj – moja prva, poslednja i jedina knjiga” jer ja nisam pisac, već čovek radija. Jako mi je bilo drago kada me je Branko Antonić, glavni urednik Radio Patka, našao krajem leta u Londonu, gde sada živim, i rekao da u Valjevu postoji neko, a to je Zdravko Ranković iz „Kolubare”, ko je moju knjigu pročitao i da mu se do te mere dopala da je strašno zainteresovan da se upravo ovde, i onda kada ja to budem mogao, upriliči promocija – rekao je Dušan Mašić.

„Želeo sam da ispričam tu životnu storiju u kojoj je radio B-92 bilo ostrvo zahvaljujući kome smo mi ostali normalni. U stvari, iskreno se nadam, da smo ostali normalni. Znate, postoji onaj grafit koji glasi „Ko ovde ne poludi – taj sigurno nije normalan!”, kaže autor „Talasanja Srbije”.

„Knjiga je dobrim delom namenjena i onima koji se bilo gde i u bilo kom mediju u Srbiji bave žurnalistikom ili bar misle da taj posao znaju da rade. Tvrdim da je novinarstvo u nas spalo, nažalost, na najniže grane. Možda će neko od novinara, bilo mlađih, bilo onih malo starijih, doći do ove knjige i pročitati je, pa mu ovi redovi pomognu da se na drugačiji, ispravniji način bavi svojim poslom. To i jeste zapravo moja najveća želja, da nam novinarstvo bude progresivnije, savesnije, pametnije, profesionalnije, bolje! Ako ova knjiga bar malo tom napretku pripomogne, onda mi nije žao što sam toliko vremena i truda izdvojio da bi se ona pojavila – rekao je Dušan Mašić na promociji u Klubu „Abrašević”.