prva strana

Utorak, 19. Mart 2024.

Revija KOLUBARA - Februar 2007 > ljudi

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

prošlost

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Romanopisac Radovan Beli Marković

Valjevac ličnost 2006. godine

Redakcija

Književnik Radovan Beli Marković, pisac pripovedaka i romana, trinaesti je nosilac počasnog zvanja Valjevac – ličnost 2006. godine. Oduku je doneo trinaestočlani Žiri Revije „Kolubara” u četvrtak, 11. januara 2007, na dan kada je pre jedanaest godina osnovano Izdavačko preduzeće „Kolubara”. Za to priznanje je ovoga puta bilo kandidovano trinaest Vljevki i Valjevaca, a između dvojice u najužem izboru članovi Žirija su se opredeljivali tajnim izjašnjavanjem.

Uz osvedočeno uspešan književni rad R. B. Markovića, uvećan prošle godine visokotiražnim romanom „Kavaleri Starog premera”, Žiri je, prilikom donošenja ovakve odluke, imao u vidu i njegovu svestranu privrženost zavičaju. Isticana je i činjenica da su se 2006. navršile tri decenije od objavljivanja njegove prve knjige („Palikuća i Tereza milosti puna”) i da će u jesen 2007. on slaviti 60. rođendan.
Plaketa sa likom Ljubomira P. Nenadovića, rad keramičara Milovana Blažića, biće kao trajan spomen na priznanje Valjevac ličnost godine, uručena Radovanu Belom Markoviću na posebnoj svečanosti.

BIOGRAFIJA
Radovan Beli Marković je rođen u Ćelijama, 10. oktobra 1947. godine. Školovao se u Ćelijama, Lajkovcu, Lazarevcu i Beogradu. Radio je ispočetka kao točilac goriva na benzinskoj pumpi, docnije novinar valjevskog „Napreda” (1978-94), politički funkcioner u Lajkovcu i upravnik lajkovačke Gradske biblioteke.

Književne radove – kratke priče, novele i romane – objavljuje od 1969. Bio je član redakcija „Književne reči” i „Književnih novina”. Zastupljen je u nekoliko antologija pripovedačke proze, objavljenih na srpskom, nemačkom, engleskom i makedonskom jeziku.

Nagrade: „Ivo Andić” – za knjigu pripovedaka „Setembrini u Kolubari”; „Branko Ćopić” i „Nolit” – za roman „Lajkovačka pruga”; „Bora Stanković” i „Biblios” – za knjigu „Male priče”; „Račanska povelja” i „Meša Selimović” – za roman „Limunacija u Ćelijama”; „Žak Konfino” – za „Poslednju ružu „Kolubare”; „Stevan Sremac” – za „Orkestar na pedale”.

U Valjevu je dobio nagradu „Zdravko Lazić” za novinarski rad, nagradu Kulturno-prosvetne zajednice za „Švapsku kosu” kao najviši domet u kulturi grada 1989. godine, nagradu valjevskog studija RTS za najznačajniji događaj u kulturi Valjevskog kraja 1997. i nagradu lista „Napred” za roman „Knez Miškin u Belom Valjevu” za najviši domet u kulturi Valjeva 2002.

O stvaralaštvu Radovana Belog Markovića objavljene su knjige Vitomira Vuletića „Radovan Beli Marković. Stilske i jezičke igre” (Valjevo, 2005) i Stojana Đorđića „Pesničko pripovedanje” (Beograd, 2006).

Član je Matice srpske, Srpskog književnog društva i Srpskog PEN centra.

Živi u Lajkovcu.

KANDIDATI

Image 1427

(Foto: Ljuba Ranković)

Žiri je na početku zasedanja utvrdio listu kandidata za zvanje Valjevac – ličnost 2006. godine. Na njoj su se nalazili: Anđelka Petrović, sportista plivač; Ivan Nastić, planinar; Čedomir Nikolić, direktor fabrike Podgorina Fruht u Osečini; David Maksimović i Ognjen Jović, rukovodioci Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda” i projektanti društvenog doma u izgradnji; Dragan Vasiljević, horovođa; Dušan Spasojević, dramski pisac; Olivera Nikolić, direktor Univerziteta „Singidunum”, Stojadin Čitaković, poljoprivrednik iz Gornjeg Mušića; Vidosava Džagić, predsednik Regionalne privredne komore Valjevo; Nikola Vujović, glumac Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu; dr Boško Đukanović, hirurg, direktor KBC „Dedinje” u Beogradu; Branko Antonić, novinar i glumac; Radovan Beli Marković, književnik.

Svaki od članova Žirija opredeljivao se zatim za po dva kandidata sa te liste, pri čemu su se sa najvećim brojem glasova izdvojili: B. Đukanović, R. B. Marković, D. Maksimović i O. Jović, Č. Nikolić i D. Spasojević. U tajnom izjašnjavanju između dvojice sa najviše tadašnjih pristalica, Radovan Beli Marković je dobio sedam glasova, a Boško Đukanović pet, dok je jedan listić bio nevažeći.

ŽIRI

Prema već ustaljenoj praksi, odluku o dodeli priznanja Valjevac ličnost godine donosi višečlani Žiri koji sačinjavaju: novinari i saradnici Revije „Kolubara”, novinari valjevskih informativnih glasila i dosadašnji dobitnici tog priznanja. Ovogodišnji Žiri su sačinjavali: Miroslav Jeremić, Miroslav Trifunović, Ljiljana Ljiljak, Darija Ranković, Branko Vićentijević, Dragan Todorović, Predrag Vujanac, Radmila Novaković, Aleksandar Mitrović, Dušan Arsenić, Ljubomir Mihajlović, Slobodan Raković i Zdravko Ranković.

PUBLICITET

Informacije o tome da je književnik Radovan Beli Marković najnoviji dobitnik priznanja Valjevac ličnost godine objavili su: agencija „Beta”, Radio Valjevo, Radio Patak, Večernje Novosti, Blic, Politika, program RTS „Srbija danas”, Vujić TV...

DOSADAŠNJI DOBITNICI

Pre Radovana Belog Markovića zvanje „Valjevac ličnost godine” su poneli:
Vladan Kovačević, prota iz Brankovine; Viktor Rozgić, maturant Valjevske gimnazije iz 1995. godine, sada na magistarskim studijama u SAD; Dušan Arsenić, arhitekta po obrazovanju, karikaturista i dizajner po poslovima kojima se najpredanije bavi; Miroslav Ćiša Trifunović, pozorišni reditelj iz Mionice; Jasmina Avramović Ranković, glumi u beogradskim pozorištima, živi u Valjevu; Bogoljub Arsenijević Maki, ikonopisac, predvodnik građanskih protesta u Valjevu 1999; Dragan Todorović, reporter beogradskog lista „Vreme”; Aleksandar Urošević, osnivač škole stranih jezika „Kontekst”, takođe i knjižare; Aleksandar Loma, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, u međuvremenu izabran za dopisnog člana SANU; Aleksandar Mitrović, diplomirani inženjer građevine, vlasnik i direktor preduzeća GATE; primarijus dr Ilija Tripković, hirurg, direktor Zdravstvenog centra Valjevo; Miroslav Jeremić, fotograf.