prva strana

Utorak, 19. Mart 2024.

Revija KOLUBARA - April 2007 > kultura

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

ex libris

Valjevski fotografski letopis 1952–2006

(2)

Zdravko Ranković

1972, 30. septembar – Po dve fotografije Dragiše Medenice i Miroslava Jeremića i jedna Nikole Milanovića izložene u Beogradu, na 18. oktobarskom salonu fotografije. Deo te izložbe, najveće fotografske izložbe u Jugoslaviji, ponovljen je potom i u Valjevu, u sklopu programa Susreta amatera „Abrašević”.

1973, 14. avgust – U Omoljici, selu kod Pančeva, završen Treći Žisel. Na izlobi fotografija sa seoskom tematikom učestvovali su od Valjevaca Miroslav Jeremić i Đorđe Bukilica. Etnolog dr Milorad Brevinac izložio je u Omoljici nekoliko fotografija snimljenih u Valjevskom kraju.

1973, 25. oktobar – U valjevskom Muselimovom konaku otvorena izložba fotografija Mirka Lovrića iz Beograda. Ta izložba je pre Valjeva naišla u beogradskoj Galeriji Grafičkog kolektiva na neuobičajeno interesovanje likovne kritike i dobijala laskava priznanja. Izložbom u Muselimovom konaku Lovrić je obeležio dvadesetu godišnjicu umetničkog rada na fotografiji.

1974, 2-9. novembar – Prva samostalna izložba Dušana Jovanovića. U Muselimovom konaku je prikazan 51 njegov rad, u većini pejzaži Valjevskog kraja.

1974, jesen – Novembarski umetnički salon u Valjevu okupio najuspešnije likovne stvaraoce Valjevskog kraja. Fotografije su izlagali: Aca Vojinović, Vojislav Đinđić, Dušan Jovanović, Đorđe Obradović i Miroslav Radojičić.

1975, 22. februar – Izložba „Zima 75” Nade Vladović, Dušana Jovanovića i Vojislava Jovanovića, članova foto-sekcije Gimnazije „V. I. Lenjin”.

1975, 23. februar – Održana vanredna skupština FKK „Valjevo” kojom je obnovljen njegov rad, sada na znatno višem nivou.

1975, 12. april – Otvorena u Valjevu 23. republička izložba amaterske fotografije. Iz Valjeva su se među učesnicima nalazili: Miroslav Jeremić i Dragiša Medenica. O fotografiji kao likovnoj disciplini govorio je Branimir Debeljković.

1975, 25. maj – 1. jun – Prva izložba radova fotografa Valjevskog kraja. Učestvovali: Foto-kino klub Valjevo, foto sekcije Valjevske gimnazije, Poljoprivredne škole i Osnovne škole „Nada Purić” i Obrad Nićiforović iz Mionice. Kao gosti pridružili su im se Foto klub „Beograd” i dve sekcije fotoamatera iz Kopra. Prva nagrada za kolekciju – Miroslavu Jeremiću, za pojedinačnu fotografiju – Bošku Đokoviću.

Dragiša Medenica, Dušan Jovanović i Miroslav Jeremić, oko 1975.

Dragiša Medenica, Dušan Jovanović i Miroslav Jeremić, oko 1975. (Foto: Ljuba Ranković)

1975, novembar – Srebrnom plaketom sa likom Koste Abraševića nagrađen na Jugoslovenskim susretima amatera „Abrašević” Đorđe Obradović iz Valjeva za fotografije „Mašinist 2” i „Akt 24”. Prethodno je u Kraljevu, na smotri umetnosti radnika industrije i rudarstva „Susreti drugarstva”, dobio zlatnu medalju za najbolju kolekciju fotografija. Obradović je u Kraljevu predstavljao fabriku „Krušik”.

1976, 25. maj – Otvorena u Valjevu međuklupska izložba fotografija „25. maj”. Za učešće je konkurisalo 248 autora iz cele Jugoslavije sa 1.615 radova. Selektor Tomislav Peternek je odabrao 218 fotografija koje, uglavnom, predstavljaju realistične vizije sveta. Veliki odziv i postignuti kvalitet iznenadili su i same organizatore. Rešeno je onda da se ubuduće za svaki Dan mladosti organizuju takve smotre jugoslovenskog fotografskog stvaralaštva, što je narednih godina rađeno sa još boljim rezultatima.

1976, jun – Intervju Gorana Malića sa fotoreporterom „Politike” Dobrivojem Uroševićem ispunio čitave dve strane u Foto kino Reviji (broj 5-6). „Počeo sam – pričao je Urošević – tako reći slučajno, u valjevskom Foto-kino klubu. Bilo je to u vreme kad su se organizacije narodne tehnike tek razvijale. Te, 1950. godine, u Valjevu se tek osnivao klub kada sam mu, s grupom svojih drugova gimnazijalaca pristupio... Posle nekakvog osnovnog kursa fotografije, koji smo mi gimnazijalci pohađali, uspeli smo, doduše početnički, da priredimo izložbu svojih fotografija, prvo u gimnaziji, a kasnije i u gradu”.

1976, novembar – Među fotografima, učesnicima Jugoslovenskih susreta amatera „Abrašević” zastupljeno i pet Valjevaca: Aca Vojinović, Đorđe Obradović, Vojislav Đinđić, Dušan Jovanović i Tihomir Pejić.
1976, 10-30. decembar – Izložba postera Radivoja Vicana Vicanovića u galeriji novosadskog Kulturnog centra „Sonja Marinković”. U katalogu tekst Mome Kapora i koncizna autorova autobiografija: „Rođen sam 13. 1. 1948. u Valjevu. Fotografijom sam počeo da se bavim nakon gledanja filma Blonj up. Zaposlen sam u I.P.C. „Vjesnik”. Novine su onda tvrdile da je dotadašnji tiraž Vicanovićevih postera dosegao 20 miliona primeraka.

Radivoje Vican Vicanović (snimio Đorđe Bukilica 1966.)

Radivoje Vican Vicanović (snimio Đorđe Bukilica 1966.) (Foto: Ljuba Ranković)

1977, 22-30. jun – Prvu jugoslovensku izložbu srednjoškolskih fotografskih ostvarenja Foto sekcija Valjevske gimnazije („postoji već dvadeset godina”) organizovala u zajedništvu sa Foto-kino klubom „Valjevo”. Učestvovali su mladi stvaraoci iz Mirne (Slovenija), Ljubljane, Zagreba, Osijeka, Novog Mesta i Valjeva (Ivan Vučićević, Vojislav Jovanović).

1977, novembar – Priređene u Valjevu, u okviru Jugoslovenskih susreta amatera „Abrašević”, dve izložbe. Jedna je svedočila o Titovim susretima sa amaterima, a druga prikazala amatersko stvaralaštvo u dva tematska kruga: „Radom u budućnost” i „Slobodna tema”.

1978, maj – Stojan Kerbler iz Maribora, Željko Šapić iz Osijeka, Ivica Maguar iz Zagreba i Predrag Mihailović iz Kragujevca dobili glavne nagrade na izložbi fotografija „25. maj” u Valjevu. Za izlaganje je konkurisalo 248 autora sa 1.438 radova.

1978, 4. avgust – Zdravko Lazić predstavio u „Napredu” opširnim člankom fotoreportera zagrebačkog „Vjesnika” Vicana Vicanovića.

1978, septembar – Priređena u Valjevu, za Dan oslobođenja grada, izložba fotografija „Raj pod Triglavom” Jake Čopa iz Jesenica, sa Valjevom zbratimljenog grada. Njegova dominantna, do tada gotovo poluvekovna fotografska preokupacija bili su prizori sa Triglava, Bohinja, Planice i drugih tamošnjih predela. Čop je član jeseničkog Foto-kino kluba „Andrej Prešern”.

1978, novembar – Na Jugoslovenkim susretima amatera „Abrašević” organizovana debata o temi „Fotografija kao vid amaterske aktivnosti”. Uvodno izlaganje imao je Tomislav Pinter iz Ljubljane. A na izložbi u okviru programa te manifestacije učestvovali su klubovi: „Stiv Naumov” (Beograd), „Zagreb”, „Sarajevo”, „Janez Puhar” (Kranj), „Čair” (Skoplje), „Vančo Prke” (Štip), „Edelvajs” (Prilep), „Males” (Berovo), „Branko Bajić” (Novi Sad), „Priština” i „Radoje Dakić” (Titograd).

1978, jesen – Na beogradskom salonu „20. oktobar” prvu nagradu za pojedinačnu fotografiju („Vujinovača 105”) dobio Dušan Jovanović, a drugu nagradu za kolekciju Dragiša Medenica.

1979, 24. februar – Desetogodišnjica Društva mladih istraživača „Vladimir Mandić Manda” obeležena izložbom istraživačke fotografije koja je tada organizovana četvrti put.

1979, maj – Na izložbi „25. maj” glavne nagrade dodeljene Beograđanima Danilu Cvetanoviću, Dušanu Milovanoviću, Milanu Aleksiću i Zoranu Piperskom.

1979, jul-avgust – Velika studijska izložba teorijske prirode u beogradskom Muzeju savremene umetnosti „Teme i funkcije medija fotografije”. U toj selekciji Ješe Denergija predstavljena su i trojica Valjevaca: Đorđe Bukilica, Vojislav Đinđić i Dušan Jovanović.

Aca Vojinović (snimio Đorđe Bukilica)

Aca Vojinović (snimio Đorđe Bukilica) (Foto: Ljuba Ranković)

1979, 15. septembar – Izložba Đorđa Bukilice u Domu kulture. Na otvaranju je govorio Tihomir Pinter iz Ljubljane.

1979, oktobar – Na Oktobarskom salonu fotografije u Beogradu iz Valjeva su sa po dve fotografije bili zastupljeni braća Dušan i Vojislav Jovanović i Vojislav Đinđić, a Miroslav Jeremić i Slavko Savić sa po jednom. Đinđiću je pripadala treća nagrada za pojedinačnu fotografiju na slobodnu temu.

1979, novembar – Šaban Memagić iz Banovića nagrađen u Valjevu Bronzanom plaketom sa likom Koste Abraševića. Među dobitnicima ostalih nagrada bili su Nino Vranić iz Zagreba i Momir Matović iz Titograda. Učestvovali su ovde na izložbi priređenoj u okviru Susreta amatera „Abrašević”.

1979 – Na sedmom Kupu jugoslovenske fotografije u konkurenciji 41 klupske selekcije, Foto-kino klubu „Valjevo” pripalo je četvrto mesto.

1980, početak aprila – Izložba tridesetak fotografija sa ORA „Podrinje-Kolubara” Voje Jovanovića, priređena u valjevskom Domu kulture. Uz informaciju o tome Foto-kino Revija je zabeležila da se Jovanović bavi fotografijom pet godina, ima zvanje fotoamatera prve klase i već je učestvovao na mnogobrojnim izložbama.

1980, septembar – Osamdesettrogodišnji fotograf Obren Jovanović dobio Septembarsku nagradu Valjeva.

1980, novembar – Na Susretima amatera „Abrašević” organizovana izložba „Tito u jugoslovenskoj fotografiji”. Na počasnom mestu snimci Žorža Skrigina.

1981, 10-24. april – U okviru manifestacije „Dani kulture Valjeva” priređena u Prilepu izložba valjevskog fotografskog stvaralaštva u prethodnom četrdesetogodišnjem razdoblju. Na toj izložbi prvi put su se u javnosti pojavile četiri fotografije koje je snimio partizanski heroj Žikica Jovanović Španac. Prvim sveobuhvatnim prikazom najnovijeg valjevskog fotografskog stvaralaštva objedinjeni su radovi 27 autora.

1981, novembar – Fotografi Risto Šapkar iz Ohrida i Dragoslav Mirković iz Beograda dobili nagrade na Jugoslovenskim susretima amatera „Abrašević” u Valjevu.

1981 – Knjigom „Tito u jugoslovenskoj fotografiji”, koju je objavio Foto savez Jugoslavije, obuhvaćeni su i radovi trojice Valjevaca: četiri Miroslava Jeremića, dva Dušana Jovanovića i jedan Obrena Jovanovića. Sve te fotografije snimljene su prilikom Titovih boravaka u Valjevu.

(Nastaviće se)