prva strana

Petak, 29. Mart 2024.

Revija KOLUBARA - Maj 2007 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Aprilijade i nade

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Suša * Ruženje grada * Privremeno razvrstavanje kadrova * Frežis nad Valjevom? * Bugarska „Srbijanka” * Oproštaj od Amerikanaca * Virtuelna biblioteka * Olimpijac Mladen Radojević * „Zapisi sa kamena o Tamnavi” * „Gospođa ministarka”

1. Masovan pomor ribe u Banji Vrujci. Sumnja na „Sinalko”, ali i Novu banju i hotel da su ispustili otrove u Toplicu * Trodnevno uživanje Valjevaca u promenadama nekoliko hiljada folklorista, učesnika Smotre „Zlatni opanak”. Najboljim proglašen ansambl „Ras” iz Novog Pazara * Na Cveti u Valjevskoj crkvi duhovni koncert hora „Hadži Ruvim” * Na Gradskom trgu devet mladih rok-bendova.

2. Na Svetski dan dečje knjige u Valjevskoj biblioteci Aleksandar Tešić iz Dračića nagrađen za najlepšu priču a Vera Vukosavljević iz Donjih Leskovica za najlepšu pesmu * Na Međunarodnoj izložbi fotografske minijature u Novom Beogradu najbolja je kolekcija Valjevca Predraga Miloradovića.

3. Dogovoreno obrazovanje Fondacije „Milorad Karamarković” kako bi Valjevo, posle skoro sto godina, ostvarilo pravo na korišćenje zadužbine svog zemljaka u Požarevcu koju je zaveštao Valjevskoj bolnici * Godišnja nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta Valjevki Jasmini Avramović za ulogu Veštice u predstavi „Brod ludaka”.

4. O izazovima genetike u Valjevu govorio svetski stručnjak dr Miodrag Stojković * Završena trodnevna smotra recitatora u Valjevu. Najbolji su Dragica Tomašević iz Prve osnovne škole, Nikola Petrović iz škole „Nada Purić” i gimnazijalka Milica Milić.

5. U Tamnavi počela setva kukuruza i drrugih prolećnih kultura na 14.000 ha (70.000 ha u Okrugu) * Uz Regulacioni plan Divčibara saopšteno da će biti srušeno 18 objekata bespravno podignutih u poslednje četiri godine * U Galeriji SANU koncert 17-togodišnjeg pijaniste Nikole Zdravkovića iz Valjeva.

7. U preduskršnjim noćima vandali oskrnavili spomenik Desanki Maksimović. Još štošta narušili i izlomili duž pešačke zone Knez Miloševe pričinivši štetu od 3.000 evra * Mladi istraživači uskršnji raspust provode na Mravinjcima.

8. Uskršnja Tucijada u Oglađenovcu * Za Svetski dan Roma u Valjevu priređen koncert * Urbani romski rok grupe „Kal” u beogradskom Domu omladine.

10. U Gunjacima kod Osečine Vladika Milutin osveštao temelje nove crkve * Za dva meseca u Okružnom sudu rehabilitovano 14 nepravedno osuđenih Valjevaca * Na Ubu predstavljena knjiga Snežane Radić „Agrarna reforma”.

11. Senzacionalistički tekst u listu „Blic” o navodnoj opasnosti koja Valjevu preti od buduće brane Rovni. Pretpostavke o mogućnosti provale brane i bujice od 50 miliona kubika vode zasnovane samo na površnom iskazu geologa Dragana Petrovića * U Valjevu počeo Četvrti sajam privrednih dostignuća „Spreg”.

12. Na četiri fakulteta i Višoj ekonomskoj školi u Valjevu biće 880 novih brucoša a školarine su od 750 – 1.200 evra * Elektrodistribuciji u Valjevu vraćen regionalni status * Posle Beograda i Uba i u Valjevu velika pohvala knjizi istoričara mr Miloja Nikolića „Zapisi sa kamena o Tamnavi”, bez koje se ubuduće ne može izučavati srpska istorija početka 19. veka. „Srbi su u doba ustanaka bili pismen, hristijanizovan i porodičan narod” – kaže prof. dr Miroslav Timotijević * Izašao Godišnjak „Selo Sanković”.

13. U Tamnavi će ove godine biti okončan postupak vraćanja nepravedno oduzete zemlje. Svoje posede već povratilo 410 vlasnika a nerešeno još samo 13 zahteva * U parku Pećina svečano otvoreno uređeno dečje igralište u koje je Valjevo sa donatorom IRD uložilo 64.000 dolara. Ipak, igralište još nije ograđeno a poluodrasli derani su gotovo istog dana uništili neke sprave za dečju igru.

16. Čačanskoj firmi „Slovas” poverena izgradnja Valjevske toplane, vredne 3,8 miliona evra * Valjevac Mladen Radojević i ove godine biće na Matematičkoj olimpijadi i to u Vijetnamu.

17. Privremeni organ u Valjevu razrešio sve direktore i upravne odbore javnih preduzeća i ustanova prilagodivši novopostavljene strukturi Vlade * U Ljigu seminar Prve srpske virtuelne bibliotečke mreže, posvećen dečjim i zavičajnim bibliotekama u NjEB i elektronskom okruženju. Za doprinos tome nagrađena prof. dr Aleksandra Vraneš a prilika i za legat prof. dr Slobodana Ž. Markovića od 8.000 knjiga za ljišku Dečju biblioteku.

18. „Srbijanku” za 330 miliona dinara kupila bugarska firma „Medijasvjat” * Od krađe imovine nisu imuna ni privatizovana preduzeća, pa je tako mionička „Fima” ostala bez osam alatki od po 100 kg vrednih četiri miliona dinara * Po Valjevu niču novi drvoredi * U Domu mladih u Lajkovcu Sanja Domazet sa romanom „Ko plače”-

19. Valjevska direkcija ponudila opštinama našeg kraja, takođe i Obrenovcu i Barajevu zajednički projekat magistralnog gasovoda * Studenti turizma na Univerzitetu „Singidunum” u Valjevu predstavili svoje zamisli o dobro osmišljenom vikendu u Valjevu i okolini sa boravkom u seoskim domaćinstvima.

20. Popodnevnom žurkom kod belog mosta američki donatori IRD se oprostili od Valjeva gde su se najviše i angažovali na uređenju pešačke zone. Džesi Banč žali što se nisu ostvarile zamisli o većoj pomoći deci, omladini i siromašnima * Industrijska zona Lajkovca predstavljena u Beču, na skupu posvećenom takvim zonama u regionu * Trodnevni skup speleologa Srbije u šumi Rastilo pod Povlenom * U Galeriji Narodnog muzeja izložba „Pejzaži i boje grada” slikara Zorana Andrića.

22. Izvanredan koncert pijaniste Aleksandra Serdara i flautiste Ljubiše Jovanovića u sali Valjevske gimnazije * Sirotom radniku ubskog „Tamnavca” pred vikend lopovi oteli 3.000 evra tek podignutog kredita. Policija, na sreću, ubrzo ušla u trag razbojnicima * U Peckoj Regionalna smotra mladih folklorista Belanovice, Krupnja, Valjeva, Iverka, Osečine i domaće „Mladosti”.

23. Ratari isprepadani da bi im dugotrajna suša mogla poništiti trud uložen u prolećnu setvu. Iznova pitanje zašto još nemamo sisteme navodnjavanja? * U lajkovačkoj „Obnovi” novi vlasnik („Kolubara-Građevinar”) pokrenuo proizvodnju zaštitne opreme * U Ljiškoj banji dubinskim bušotinama potvrđene rezerve tople vode (48 stepeni).

24. U selu Ba otvoreno postrojenje za prečišćavanje vode – kraj dugogodišnjim mukama Ljižana sa zamućenom vodom * Premijera „Gospođe ministarke” AP „Abrašević” u režiji Miroslava Ćiše Trifunovića sa sjajnom Vesnom Katić Milić u naslovnoj ulozi * Valjevski Foto-klub najbolji u Srbiji a među 10 najuspešnijih autora čak četiri Valjevca * Na Kolarčevom univerzitetu u Beogradu predstavljena Fotomonografija „Ljig” Dragoslava Cila Marjanovića.

25. Valjevo propustilo priliku za donaciju Evropske unije od tri miliona evra za vodovod na Divčibarama, jer nije na vreme obezbedilo svoje učešće od 120.000 evra! * Za pomoć deci sa posebnim potrebama u Valjevu najavljena evropska donacija od 10.000 evra * U Valjevskoj gimnaziji pretpremijera TV emisije iz serije „Zaboravljeni umovi Srbije” o etnopsihologu Vladimiru Dvornikoviću * Najzad jaka kiša sa prvim slabim gradom. Premalo za isušenu zemlju.

26. Iz UN „Habitata” upozorili da ukoliko Valjevo ne obezbedi 30 miliona dinara za opremu lokacije neće biti izgradnje prva 44 od 76 stanova za izbeglice i druge beskućnike * Valjevo dobilo kredit od 2,15 miliona evra od Rajfajzen banke za svoje učešće u izgradnji Gradske toplane * Preko mobilnih telefona Valjevci od danas mogu da prate i TV programe! Problem je što mnoga sela još nemaju ni obične telefone. „Telekom” najavljuje oko 850 priključaka u Poparama i na Belegu.

27. Vrhovni sud dao pravo bivšem direktoru i uredniku „Napreda” Jovanu Bugarskom da raspolaže zaštitnim žigom lista * Na Okružnom takmičenju recitatora u Mionici najbolji su Milica Radojević iz škole „Nada Purić” u Valjevu, Jelena Nestorović iz Mionice i Marijana Pejatović iz Valjevske gimnazije * U Valjevu skup najboljih hirurga Srbije.

29. U Gornjem Crniljevu osmogodišnji pomen pilotu Milenku Pavloviću.

Ne vredi se osvrtati na opšte (ne)prilike sa kojima smo životarili i tokom aprila. O svemu čemu se nadamo i predugo iščekujemo još se ništa ne zna: ni o Kosovu, ni o Vladi, ni kad ćemo među svet. Još bi se moglo desiti da se i Zoran Đinđić samoubio.