prva strana

Petak, 26. April 2024.

Revija KOLUBARA - Jun 2007 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

kultura

prošlost

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Majski šokovi

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Strah od radikala isforsirao dogovor o Vladi * Temeljac za Gradsku toplanu * Valjevci šampioni Novosadskog sajma * Nebeska tuča uništila letinu * Valjevska noć muzeja * Dečja igra bombom * Trinaestogodišnji narkoman * Valjevski šardone u Burgundiji * Lilly u hotelu „Brankovina”...

1. Lepi a spontani prvomajski uranci, naročito uz Gradac. Veliki povratak izletnika i na Divčibare, gde je iznova otvoreno dečje odmaralište „Mladost”, sada „Vujić”.

3. Neprijatno iznenađenje za više stepene obrazovanja pri Univerzitetu „Singidunum” i Višoj ekonomskoj školi u Valjevu, koji su dobili samo uslovne akreditacije * U Leliću obeležena slava Sv. Nikolaj srpski, istovremeno i slava Opštine Osečina * Uz dečjeg pisca i animatora Rašu Popova na Gradskom trgu otvoren (ipak skroman) Karavan knjiga Udruženja srpskih izdavača * Mnogo povike na „Gorenje” povodom isteka ugovora sa 136 radnika. Valjevci zapeli pa čitavu godinu ranije premašili proizvodni plan, a prosečne plate su im tek oko 150 evra.

4. Dvestotinak maloprivrednika na Komorinoj prezentaciji mikrokredita Fonda za razvoj, bez kojih malo ko može da započne i održi sopstveni biznis. Lane u našem kraju investirano oko 570 miliona ovih kredita, znatno manje nego u susednoj Mačvi * U Valjevskoj gimnaziji sećanje na pilota Milenka Pavlovića * Drogerija „Lilly” za 75 miliona dinara kupila „Divinu” poslovnu zgradu, nekadašnji hotel „Brankovinu”.

7. Privremeni organ Valjevske opštine razrešio dosadašnje direktore javnih preduzeća i ustanova i izabrao tek vršioce dužnosti * Na Evropskom prvenstvu u modernom plesu u Rusiji drugonagrađen Baletski studio ubskog Doma kulture * U galeriji „Bukva” izložba dve slike Radmile Golubović Leman.

8. Dramatično dvodnevno skupštinsko nadgornjavanje oko formiranja Vlade okončano hirovitim izborom radikala Tomislava Nikolića za predsednika parlamenta! * Na Sajmu tehnike u Beogradu zapažen novi program „Krušikovih” inovatora: automatizovana raketna rampa za protivgradnu zaštitu i automatski uređaj za gašenje požara * Dizajneru Dušanu Arseniću druga nagrada Trijenala pozorišnih plakata uz Sterijino pozorje u Novom Sadu na kojem će učestvovati i „Atelje 212” sa predstavom Dušana Spasojevića „Odumiranje”.

9. Netom ustoličeni predsednik parlamenta Tomislav Nikolić na RTS-u najavio mogućnost uvođenja vanrednog stanja i odlaganja izbora * Borci NOR-a u Valjevu obeležili Dan pobede nad fašizmom, otkrivši iznova spomen-bistu heroju Stevanu Filipoviću kod Doma kulture * U Jabučju obeleženo 165 godina seoske škole, jedne od najstarijih u Srbiji, danas sa 300 đaka * S večeri tihi odlazak Zorana Tripkovića, novinara, prvog urednika i direktora Radio Valjeva kojeg smo voleli i poštovali jer je on bezrezervno voleo, verovao i podržavao nas.

10. Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu dve titule apsolutnih šampiona valjevskim stočarima: Direkciji za robne rezerve iz Valjeva za ovčarstvo i Centru za poljoprivredu u Lajkovcu za govedarstvo. Šampioni i proizvođači: Čedomir Đurđević iz Rađevog Sela za kolekciju ovaca, Dragiša Jeremić iz Popučaka za ovna a krava Maca, Marka Milosavljevića iz Dučića, i dalje prvakinja.

11. U Ekonomskoj školi dvodnevni Sajam obrazovnih profila. Budući srednjoškolci sve više se trezveno opredeljuju za stručne škole * U Kulturnom centru u Mionici predstavljen novi dvobroj godišnjaka „Selo Sanković” * Novi pomor ribe u Banji Vrujci. „Sinalko” i dalje odriče krivicu, ali je protiv njega podneta krivična prijava, jer bez dozvole ispušta otpadne vode u Toplicu * U Galeriji „34” budući stručnjaci za cvećarstvo iz Poljoprivredne škole priredili cvetnu izložbu.

12. Sinoć najzad dogovor DS, koalicije DSS-NS i G17 plus o formiranju zajedničke Vlade sa zahtevom za ostavku (ili razrešenje) Tomislava Nikolića * U Internacionalnom umetničkom studiju izložba mladog slikara iz Meksika, Edgara Kana Lopeza.

13. Dan za danom dva Ravnogorska sabora, najpre SDPO a danas SPO * Vrelo, danas čak 33 stepena.

15. Posle ostavke Tomislava Nikolića, Skupština u poslednji čas izglasala i novu Vladu. Ministar kulture Valjevac, Voja Brajović * U Valjevskoj gimnaziji pobednicom 15. konkursa „Desanka Maksimović” proglašena Gloria Novović, gimnazijalka iz Niša.

16. U Brankovini pesniku Slobodanu Zubanoviću uručena velika nagrada „Desanka Maksimović” * U Valjevu počeli Dani dečje kulture * „Šardone” Milijana i Marka Jelića iz Valjeva drugonagrađen na Svetskom kupu ovog vina u njegovoj postojbini Burgundiji * U Kazneno-popravnom zavodu u Valjevu održan Drugi festival književnog stvaralaštva osuđenika * Odlazak gospodina Branka Lome, jednog od poslednjih kojima smo se klanjali.

18. Valjevska delegacija u slovačkom gradu Prijevicu potpisala sporazum o partnerstvu * Na međunarodnom takmičenju muzičkih talenata u Ljubljani apsolutni pobednik Valjevac, Aleksa Mirković, učenik harmonike iz klase profesora Zorana Rakića * Drami Dušana Spasojevića „Odumiranje” nagrada publike na nedavnom Festivalu malih scena u Rijeci.

19. Evropska „Noć muzeja” i u Valjevu. Centralni događaj otvaranje nove postavke Narodnog muzeja, uz mnoštvo pratećih pozorišnih, muzičkih i likovnih događaja * Završena dvodnevna Republička smotra recitatora na kojoj su ubedljivo najuspešniji bili takmičari iz Vojvodine.

20. U Zadužbini „Ilija Kolarac”, u Beogradu, premijera filma Nenada Ilića o Justinu Popoviću, u produkciji manastira Ćelije * Folkloristi „Abraševića” na turneji po severnoj Italiji * Treći dan hladno i kišno. Spas za usahle useve sa stotinak litara kiše.

23. Uoči svoje slave valjevska policija obznanila da je bezbednosna situacija stabilna, ali zabrinjava udvostručen maloletnički kriminal. Udeo u tome ima porast narkomanije među mladima. Do oktobra prošle godine pomoć u Valjevu tražilo više od 50 zavisnika, od kojih najmlađi ima samo 13 godina!

24. Malo sunca, malo kiše. Na nevolju, sve češće pada i grad zbog kojeg su večeras u okolini Valjeva ispaljene čak 283 rakete * U Galeriji „Bukva” bajkovite slike Katarine Marinković.

25. U Valjevu postavljen kamen temeljac za Gradsku toplanu sa koje bi grejanje moglo početi već u oktobru * Uz Dan lajkovačke škole i Festival dečjeg stvaralaštva srećno izbegnuta tragedija dečje igre bombom u sred školskog dvorišta. Dečak doneo bombu iz bogatog kućnog arsenala svog oca u Slovcu!

27. Grad veličine i kokošijeg jajeta potukao letinu, pa i šume, u Zlatariću, Rađevom Selu, Bukovici, delu Grabovice i Kotešice, a nije pošteđeno bilo ni Valjevo. Iz 60-tak stanica ispaljeno svih 257 protivgradnih raketa ali se od takve tuče sa visine od devet kilometara i ne može braniti.

28. Sabiranje štete od grada za koju je već stiglo 300 prijava. Strepnja da novi grad ne padne barem do sutra kada stižu nove rakete * Donet Prostorni plan Mioničke opštine * Druge trojice – slava grada Valjeva * U Donjoj Toplici sabor „Prela i posela” * Po povratku iz Italije koncert „Abraševića” u Ljubljani.

29. Na trodnevnom Festivalu pozorišnog stvaralaštva osnovaca u Valjevu pet predstava: dve Prve osnovne škole, potom škola „Vladika Nikolaj” i „Desanka Maksimović”, kao i škole „Ilija Birčanin” sa Stava * U Valjevskoj gimnaziji predstavljena fotomonografija Ljiga, delo Dragoslava Marjanovića.

31. U Valjevskoj biblioteci i Gimnaziji program „Kultura ćirilice” – dečja kaligrafska radionica, izložba grafičke i kaligrafske ćirilice i tribina kako sačuvati naše pismo...

Nikad žešće, primitivnije i rizičnije političari su se ovog maja poigrali našim životima, može biti i našim sudbinama. Neki su i posle formiranja Vlade u „foto finišu” i konstituisanja Skupštine nastavili da se igraju. Podvizi naših devojaka na Evroviziji ili svetskim teniskim turnirima više su, nažalost, učvrstili našu kolektivu narcisoidnost na kojoj bi se, kako reče Emir Kusturica, mogle napraviti dve-tri hidrocentrale.