prva strana

Četvrtak, 25. April 2024.

Revija KOLUBARA - Jun 2007 > prošlost

prijava | registracija

revija

stav

prilike

kultura

prošlost

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

album

Šegrt Mile

Aleksandar M. Milovanović

(Foto: Ljuba Ranković)


Pogledajte ovu fotografiju, snimljena je 1938. godine u Beogradu: 15-godišnji šegrt Miodrag – Mile Pavlović, bos na sred Terazija reklamira robu svoga gazde.

Govoreći o ovoj „slici” koja je uvrštena u fotomonografiju „Ljig” Dragoslava Cila Marjanovića, Nikola Mirković je rekao: „On ne može da propadne, ili još tačnije on mora da uspe!”

I uspeo je.

Po završetku zanata vratio se u Ljig i posle rata (1955. god.) od oca Živorada (1884-1967) preuzeo vođenje voskarske i liciderske radnje (radionica i prodavnica).

Pametan i vredan, kako ga je Bog dao, razvio je radnju i proširio proizvodnju tačno onoliko koliko su ondašnje vlasti dozvoljavale privatnicima. A bio je privatnik u najteže vreme. Ipak, lepo se zaimao: sagradio je kuću na sprat sa novom radionicom, oženio se i dobio sina Dragana (1965) koji danas vodi tu radnju. Dragan ima dva sina, Miodraga i Miroslava, pa bi bilo normalno da neko od njih kao četvrta generacija preuzme radnju.

I još nešto. Mile je bio veliki kavaljer – nije žalio da potroši. Ako ide u kafanu, onda to mora biti najbolja kafana, na primer, beogradski „Mažestik”. Nemade samo sreće da malo duže poživi (umro je 1986) i uživa u plodovima svoga rada.