Projekat Valjevo u štampi 1914 u Srbiji i svetu

Pruge koje nekuda vode

piše Revija Kolubara 15.01.2021

Prug Beograd-Bar, koja prolazi i kroz Valjevo, jedno je od postignuća jugoslovenskog graditeljstva. Ipak, postojala je, bar u planovima, i pruga koja je trebalo da ide i kroz naš grad i to do – Kotora.

Dalje

Zraci svetla 2020. godine

piše Revija Kolubara 19.12.2020

Ova godina, bez trunke sumnje, bila je izuzetno teška. Za veliki deo sveta, pa i za Valjevo. Za 2021, uprkos želji za optimizmom, nema previše razloga očekivanju da će biti drastično bolja. Ipak, kako god bilo, vreme je pred praznike, želimo da osvetlimo ono što je u ovoj godini ipak bilo dobro.

Dalje

Solidarnost

piše Revija Kolubara 23.11.2020

Valjevci su toliko puta pokazali solidarnost, zašto da sada bude izuzetak?

Dalje

Iznureni grad

piše Revija Kolubara 17.11.2020

Dva autora, Valjevac Filip Stanković i Nikola Pavlović Sova su posle pet godina digitalnog objavljivanja ovog stripa došli i do njegove papirne verzije. Ovog meseca zvanično je na srpskom u štampi objavljen strip Radionice stripa i animacije Valjevo - "Ibrahim Kojl."

Dalje

Seoska domaćinstva

piše Revija Kolubara 4.11.2020

Ova godina, najviše u vreme vanrednog stanja i zabrane kretanja, a verovatno i one naredne, sa problemima zagađenja i raznih drugih društvenih problema, ukazala je na to koliko je bitno sačuvati seoska imanja i imati svoje sigurno utočište.

Dalje

Okrugle decenije

piše Revija Kolubara 26.10.2020

Godina 2020, vanredna po mnogo čemu, ipak ima nešto zajedničko sa onim pređašnjim – to da je okrugla decenija. Nakon što smo o 2000. peć podsetili, prisetimo se i nekih ranijih ‘početaka od nule’ u XX veku.

Dalje

Online tribine: Valjevski gimnazijalci

piše Revija Kolubara 29.09.2020

U nemogućnosti da se susreti učenika, profesora i prijatelja Valjevske gimnazije sa svojim najznačajnijim učenicima organizuju uživo, Izvršni odbor jubileja je odlučio da organizuje seriju online tribina pod radnim nazivom "Valjevski gimnazijalci"

Dalje

Godina 2000. Revolucija, nada, zebnja (III deo)

piše Revija Kolubara 24.09.2020
(foto: Wikimedia)

Opisujući za Reviju Kolubara od 1994. pa sve do 2014. godine dešavanja koja su – dnevno - obeležavala život Valjeva i okoline iz meseca u mesec, novinarka Ljiljana Kecojević je svakog meseca pisala i kratak lični osvrt na prethodni mesec.

Ti zapisi, pročitani zasebno, sada posle dve decenije daju veoma upečatljivu sliku tadašnjeg života i stanja u društvu, i želim da ih prestavimo kao zasebno štivo, zanimljivo, literarno upečatljivo i dokumentarno.

Dalje