| April 2008

Martovska raskršća

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Raspuštanje Vlade i Skupštine * Izbori 11. maja * Orden svetog Save Valjevskoj gimnaziji * Kuća za izbeglice i beskućnike u Valjevu najlepša u Srbiji * Posvađani gradački ekolozi * Ko koči prodaju i obnovu Doma vojske?

1. Lep uspeh valjevskog pozorišta „Abrašević” sa „Gospođom ministarkom” na Danima Milivoja Živanovića u Požarevcu: Vesni Milić-Katić za ulogu Ministarke dodeljen Milivojev štap a Branku Antoniću Povelja Milene Pavlović Barili.

2. Štand Udruženja domaćina seoskog turizma iz Valjeva proglašen najlepšim na Sajmu turizma u Beogradu. Danas bogato predstavljene turističke mogućnosti i ponude Valjevskog kraja.

3. Uoči početka sezone odbrane od grada iz Repubičkog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da manjka protivgradnih raketa * U Valjevskoj gimnaziji prvi koncert u okviru Nacionalne muzičke sezone izveli maestro Dejan Mlađenović na violi i pijanistkinja Milica Sekulić.

4. Za prerano otvorenu ski stazu na Divčibarama biće potrebno uložiti još 190 miliona dinara. Pravo skijanje na njoj tek iduće zime.

5. Uprava BID zone u Knez Miloševoj ulici najavila do maja 16 video kamera i rampu kod sata * U Valjevskoj biblioteci predstavljena romaneskna trilogija Miroslave Đurić „Provincijalka” čija prva knjiga nosi naziv „Valjevka”.

6. U Valjevu otvorena Regionalna kancelarija Centra za ruralni razvoj * Učenici Ekonomske škole obezbedili 89 humanitarnih paketa za samohrane majke kojih je čak 604 * Stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode u Valjevu upozorili na ozbiljan problem odumiranja lešinara. U Srbiji više nema nijednog para orlova bradana.

7. Januarske plate u Valjevskom kraju za petinu niže od decembarskih, prosečno oko 32.000 dinara, dok su u Valjevu oko 29.000, ili 10.000 manje od republičkog proseka * Učestalo zlostavljanje i pljačka usamljenih žena u selima našeg kraja. U Bobovi silovana 70-togodišnja starica * Banalna čarka oko parkiranja istaknutih članova dveju političkih stranaka začudo udarna tema lokalnih televizija.

8. Inflatorne tendencije: danas poskupeo benzin, nedavno struja, hleb, gas, uskoro će i ulje... Evro ovih dana 84,30 dinara * Stogodišnjica Dana žena obeležena tradicionalnim izlivima muške pažnje i darežljivosti, kao i tugaljivim dečjim programima. Malo ko se osvrnuo na upozorenje aktivistkinja ženskih organizacija u Valjevu da smo još daleko od ravnopravne podele posla i odgovornosti.

9. U Muzičkoj školi „Živorad Grbić” svečano otvoreni Deseti susreti flautista „Tahir Kulenović” sa 105 takmičara iz Srbije, Makedonije i Republike Srpske. Na promotivnom koncertu Simfonijskog orkestra mladih nastupilo i 10 učenika muzike iz Valjeva.

10. Na Ubu otkriven kriminal visokih tehnologija: četvoro radnika Telekoma oštetilo svoje preduzeće za 10,7 miliona dinara, zloupotrebom 16 telefonskih brojeva za besplatne razgovore do mile volje * Na koncertu u prepunoj sali Gimnazije Brams sa violine Ivane Aćimović-Žikić i klavira Natalije Lavrik-Mladenović.

11. Završeno asfaltiranje regionalnog puta od Vlašića do Donjeg Crniljeva, najkraća veza Podgorine sa Tamnavom i Mačvom * Među najboljim učesnicima Susreta flautista je osmoro Valjevaca. Najuspešnije su Radica Đedović, Mina Radić i Tijana Tadić.

12. Pacijenti se učestalo žale da zakazivanje pregleda kod lekara specijalista odlaže lečenje i po dva meseca. Put do kardiologa dug sedam nedelja a do endokrinologa čak dva i po meseca * Za pet miliona dinara lajkovačkog Fonda za unapređivanje poljoprivrede konkurisalo čak 349 poljoprivrednika, najčešće stočara.

13. Ozvaničeno raspuštanje Vlade i Skupštine Srbije a izbori zakazani za 11. maj * Upravni odbor udruženja toplana Srbije Valjevsku toplanu nazvao podvigom. Prilika da se najavi isključenje još 25 starih kotlarnica duž Karađorđeve i Pantićeve ulice od iduće grejne sezone.

14. Kompanija Si end Si u Vrujcima postavila kamen temeljac za novu fabriku vode vrednu 11 miliona evra i namenjenu izvozu na tržišta Jugoistočne Azije. Ipak, još nejasni odnosi sa novim vlasnikom Doma vode Vladom Divcem, a nisu obezbeđene ni odgovarajuće dozvole * Zoran Marković, privrednik iz Šapca, novi predsednik Regionalne privredne komore u Valjevu. Dosadašnja predsednica Vida Džagić odlazi na mesto potpredsednice Republičke komore * Ništa novo na višesatnoj svakodnevnoj jadikovki tribine Omladinskog centra o valjevskoj kulturnoj politici, jer nje zapravo i nema. Nedostaje, kažu, makar gradski sekretar za kulturu * U Valjevskom muzeju otvoren Klub i izložba muzejskih suvenira.

17. U Zdravstvenom centru ozvaničen početak rada aparata sa magnetnom rezonancom, vrednog oko milion evra.

19. Ministarstvo za ekonomiju obnovilo socijalni program za oko 200 radnika „Stefila”, sa povezivanjem staža do kraja aprila * U Zdravstvenom centru montiran uređaj za sterilizaciju opasnog medicinskog otpada * U Zlatariću najzad završeno prihvatilište za napuštene pse * U Galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu otvorena izložba magistra slikarstva Đorđa Stanojevića, poreklom iz Osečine. Nešto ranije tu je izlagala i mlada Snježana Torbica, studentkinja slikarstva iz Valjeva.

20. Svečana akademija povodom Dana Valjeva. Opštinske nagrade za privrednika Vidoja Vujića, agronoma dr Radosava Vujića, Zdravstveni centar, dramskog pisca Dušana Spasojevića, profesoru Životi Filipoviću (posthumno), novinaru Draganu Todoroviću, plivačici Anđelki Petrović i specijalna nagrada matematičaru Mladenu Radojeviću.

21. Uveliko u toku stranački i međustranački dogovori o nastupu na lokalnim izborima. * Trgovinsko preduzeće „Diva trejd” za 132 miliona dinara kupio beogradski advokat Predrag Janjić * U Valjevskoj gimnaziji veče sa Miletom Prodanovićem i njegovom knjigom „Agnes” nagrađenom Vitalovom nagradom.

22. U Valjevskoj kasarni svečanu obavezu dala martovska klasa mladih vojnika. Prilika da ministar odbrane Dragan Šutanovac opovrgne kritike zbog navodnog kočenja prodaje Doma vojske, koja kasni zbog zastoja u obezbeđivanju dokumenata kod suda u Valjevu.

23. Vanredna Izborna skupština Ekološkog društva „Gradac” za čijeg je predsednika jednoglasno izabran Ješa Erčić. Protivnička strana bivšeg Predsedništva društva spori legalnost Skupštine i zakazuje redovnu za 29. mart. Ima nešto vrlo neekološko među gradačkim ekolozima.

24. Objavljen konkurs za grb i zastavu Valjeva sa nagradom od hiljadu evra * Vinarija „Jelić” iz Bujačića u srpskoj vinarskoj reprezentaciji na Sajmu u Tokiju sa izgledima na osvajanje novih tržišta * U Valjevskoj gimnaziji koncert violiniste Ivana Kundičevića i pijaniste Ukija Ovaskaiena (koje mlada TV novinarka pita šta su svirali?!)

25. Na predlog vladike Milutina Valjevskoj gimnaziji uručen Orden svetog Save SPC. Na svečanosti i znameniti valjevski gimnazijalci – pesnik Matija Bećković, reditelj Dejan Mijač i glumac Vojislav Brajović, ministar kulture.

26. Agromreža i Udruženje domaćina na tribini o evropskoj standardizaciji seoskog turizma. Zasad kategorisano 25 objekata, od kojih je 12 sa punim kapacitetima.

27. „Merkator” potvrdio da će u Valjevu otvoriti tržni centar sa 200-tinak radnika * Svetski dan pozorišta u Valjevu uz predstavu Male scene „Zverinjak” * Na Beogradskom salonu arhitekture Gran pri Zoranu Abadiću i Dušanu Milovanoviću za projekat stambene zgrade UN Habitata u Valjevu. Lepa kuća za izbeglice i druge beskućnike.

28. Novi vlasnici „Krušikove” fabrike akumulatora pohvalili se uspešnom prvom godinom poslovanja sa prihodom od 200 miliona dinara * Presretanjem vozila službe obezbeđenja lopovi s večeri u Valjevu opljačkali dva miliona dinara * U ubskoj galeriji „Sveti Luka” izložba slika glumice Eve Ras.

29. Sa lepim izgledima za useljenje u novi Dom, Skupština Društva istraživača u Valjevu za predsednika izabrala Andriju Marjanovića * Gradački ekolozi udaraju utuk na utuk. Danas na Redovnoj skupštini za predsednika Ekološkog društva izabran dr Vladimir Janevski * U Lajkovcu Regionalna smotra dečjeg folklora.

Razlazi i zavade oko Kosova i evropskih integracija podsećaju na dosetku o ludom i zbunjenom. Možda će majski izbori nešto pokrenuti? U svakom slučaju, budući da smo šesti među najstarijim narodima u svetu, sa prosečno 41-ogodišnjacima, ima smisla poslušati dr Iliju Tripkovića iz Pokreta za Valjevo: „Roditelji, pitajte svoju decu za koga da glasate!”

Komentari

Martovska raskršća | 29.03.2011 u 08:53

Upišite svoj komentar