| April 2008

Arhitektonski uspesi

Ljiljana Ljiljak

Projekat zgrade socijalnog stanovanja u centru Novog naselja u Valjevu, delo arhitekata Zorana Abadića i Dušana Milovanovića, osvojio je Gran pri, glavnu nagradu 30. Salona arhitekture Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu. Saradnica na izradi projekta bila je arhitekta Olja Jovanović, poreklom Valjevka a izvođačka dokumentacija realizovana je u birou Modul d.o.o. arhitekte Milorada Miška Obradovića, takođe Valjevca.

Projekat je realizovan prošle godine nakon što je 2005. godine osvojio prvu nagradu na konkursu za objekte na dve lokacije u Valjevu koji su raspisali Opštinska stambena agencija i Društvo arhitekata Valjeva. U obrazloženju Žirija se o nagrađenom projektu između ostalog kaže da su stanovi, „iako malih površna, prostrani” da se „na fasadi koriste uglavnom isti otvori ali na različitim mestima tako da je izbegnuta monotonija” i da projekat odlikuje”arhitektonski minimalistički i savremeni jezik”.

Za najviše priznanje Salona konkurisali su autori sa 220 radova. Za izložbu pa prema tome i za nagrade Žiri je izdvojio 140 projekata. Upućeni kažu da je ovakva odluka za sve predstavljala iznenađenje ali se i konstatuje da je dobro što je ponovo vraćen značaj projektovanju socijalnih stanova. U tom poslu su se potvrđivala i najveća imena svetske arhitekture. Za arhitektu je ta tema veliki izazov jer mora da se uklopi u limitirani budžet i ispoštuje rigorozne uslove investitora.

Valjevcima je, inače, ovogodišnji Salon više nego berićetan: od četiri preostala moguća pripala su im još dva priznanja: Mileniji i Darku Marušiću za projekat Metals banke u Novom Sadu, već veoma hvaljene za kopleksno i zahtevno ostavrenje a u oblasti publicistike Milanu Maksimoviću za nedavno objavljenu knjigu „Arhitektura i”.

Među 140 radova ovogodišnjeg Salona u galeriji Muzeja primenjene umetnosti uvršten je i projekat Toplane u Valjevu, rad Jasne Lojanice, i projekat zgrade socijalnog stanovanja u Naselju „Sretena Dudića” dvojice autora koji su osvojili „Gran pri” ovoga Salona.

Upišite svoj komentar