| April 2009

Martovske obznane krize

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Za popunu budžeta moguć i dodatni porez na plate i penzije * Za sad bez većih otpuštanja radnika * Treće ubistvo, pljačka banke i pošte a SUP bez načelnika * Nevolje sa rezervistima * „Top je bio vreo” * Mini Mini Fest * „Putujuće pozorište Rikoti” i jubilej Vece Andrića

1. Dobro i kreativno osmišljeno predstavljanje valjevskih turističkih atrakcija i ponuda na Sajmu turizma i hortikulture u Beogradu. Među valjevskim domaćinima bio i džez saksofonista Jovan Maljoković * Od danas u Valjevu skuplje grejanje i komunalije * Prosečna januarska plata ovde je 20.350 dinara, čak 35 odsto manja od decembarske zbog tzv. trinaestih plata. U Lajkovcu je 39.212, Ubu oko 26.000, Mionici 22.700, Ljigu 21.412 a u Osečini 16.870 dinara * U nedeljno podne u Klubu „Abrašević” predstavljena knjiga priča Slobodana Simića „S.O.S”.

2. Svečana akademija povodom 200. godišnjice Okružnog suda u Valjevu, uz dokumentarno-igrani film u režiji Miroslava Trifunovića * Počelo zvanično emitovanje programa Radija „Istočnik”, glasila Valjevske eparhije * U voćnjaku Dragoša Andrića kraj Gradca neki zlobnik posekao oko 150 stabala šljive * Košarkašima „Metalca” u Super ligi pridružila se američka „crna zvezda” Redži Frimen.

4. Razgovori predstavnika grada Valjeva i privrednika o zajedničkoj borbi za prevladavanje svetske ekonomske krize. Osim stranih preduzeća („Vali”, „Gorenje”, „Novi Elind”), učestvovali i vlasnici 20-tak ovdašnjih preduzeća * Uoči Uskrsa prvi put se pričestilo se više od hiljadu valjevskih predškolaca.

5. Valjevski rezervisti, koji mesecima protestuju, puna dva sata onemogućavali redovno zasedanje Gradske skupštine. U nastavku, uprkos mnogim osporavanjima opozicije, usvojeni izveštaji o poslovanju svih javnih preduzeća i ustanova, kao i predlog za dodelu opštinskih priznanja * Otvoren „Resurs centar” namenjen kreativnim radionicama za mlade Valjevce * U Poljoprivrednoj školi obuka 30 mladih poljoprivrednika * U Valjevskoj biblioteci predstavljen Zbornik radova o prozi Radovana Belog Markovića.

6. Iz Nacionalnog investicionog plana za Valjevo odobreno 182 miliona dinara, najviše za akumulaciju Rovni, ali i pripreme za otvaranje Industrijske zone * U jeku ekonomske krize iz Službe zapošljavanja tvrde da nema više otpuštanja radnika, osim onih na određeno vreme, što je posebno karakteristično za „Gorenje” * U muzejskoj galeriji izložba fotografija Milana Veselinovića.

7. U Muzičkoj školi u toku 11. susret flautista „Tahir Kulenović”, nažalost u polupraznoj koncertnoj dvorani.

8. Valjevski kavaljeri za Osmi mart u prilici da svoje najmilije počaste odlaskom na koncert Kemala Montena u Domu kulture ili pak džezerke Tanje Jovićević sa „Rich Bitch” bendom u Central klubu, već prema vrsti sentimentalnosti.

9. Mini Mini fest u Valjevu sa samo tri filma * Zbog dugotrajne kiše nevolje sa poplavama, naročito u Tamnavi.

10. U Valjevskoj bolnici održan Regionalni seminar u menadžerskom upravljanju u zdravstvu, prema iskustvu iz Japana koje se uveliko primenjuje u Valjevskoj bolnici * U Galeriji „Pariski krug” u Beogradu slikar Ljuba Popović otvorio izložbu „Portret između realnosti i imaginacije”, prenetu iz valjevske Moderne galerije.

12. Pomen ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću * U Gradskoj bibioteci razgovor valjevskih strastvenih čitalaca o smislu biblioteka i čitanja, bez kojih bi nam dan često počinjao pitanjem: „Da li da se umijem...” * Za zbirku industrijalizacije Narodni muzej otkupio uz pomoć Valjevske pivare, prvobitni automat za točenje piva „Braća Goldner” iz Subotice.

13. Gradsko veće uz dosta polemike i prigovora razmatralo programe ustanova kulture kojima je opredeljeno tek 5,2 odsto budžeta. Gradski većnici se slažu da je prioritet nova biblioteka, ali je nemoguć u doba krize. Kritike Omladinskom centru zbog jednostranih društvenih tribina * Povodom 40 godina legata Hristifora Crnilovića u Narodnom muzeju izložba „Istraživanje – profesija ili strast”.

15. U sačekuši u centru grada ubijen valjevski biznismen Dragoslav Labović. Od početka godine tri ubistva i bezbroj krađa i razbojništava * Valjevski ribolovci proslavili 70 godina svog udruženja.

16. U Valjevu susret sa hrvatskim privrednicima iz Riječke županije * Otvorena Kancelarija USAID odseka za lokalni ekonomski razvoj u Valjevu, koji će se starati o otvaranju novih radnih mesta.

17. Rezervisti blokirali opštinsku zgradu od 11 do 15 sati * Zbog uveliko poremećene bezbednosne situacije u Valjevu, opštinsko rukovodstva insistira kod MUP-a Srbije da konačno imenuje načelnika SUP-a u Valjevu.

18. Filmska pljačka Čačanske banke u Valjevu sa kidnapovanjem blagajnika Nikole Madžarevića. Lopovi iz kase odneli 2,6 miliona dinara i 7.000 evra * Policija ovog puta onemogućila rezerviste da ponovo blokiraju opštinsku zgradu.

19. Učenici valjevskih seoskih škola u prvoj poseti Narodnom muzeju * Povodom Dana Valjeva veče valjevskih pisaca Radovana Belog Markovića, Janka Levnaića i Saše Obradovića * U Modernoj galeriji izložba stalne kolekcije slika do sada predstavljenih autora.

20. Svečana akademija za Dan Valjeva. Opštinska priznanja dodeljena su Istraživačkom timu „Krušika”, „Ingrap-omniju”, dr Zoranu Jokiću, profesorki violine Suzani Radovanović, književniku Janku Levnaiću i direktoru KK „Metalac” Dušku Đukanoviću, a specijalne nagrade prim. dr Bošku Đukanoviću i Istraživačkoj stanici u Petnici. Dr Jokić odrekao se svoje novčane nagrade u korist KUD „Abrašević” i Društva istraživača a Duško Đukanović u humanitarne svrhe. Za Dan Valjeva i izložba Foto kluba Valjevo * Jutros treći put za kratko vreme opljačkana pošta u naselju Kolubara dva a ženi u Pantićevoj ulici oteta tašna sa više od 6.000 evra.

21. Prva u nizu predstojećih svečanosti povodom 40 godina Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda” i izložba fotografija sa prve letnje akcije „Durmitor 1969” * Koncert obnovljenog KUD „Krušik” sa gostima iz francuskog društva „Arka”.

24. Desetogodišnje sećanje na veliko stradanje Valjeva u NATO bombardovanju: venci na spomenik pilotu Milenku Pavloviću i svim žrtvama ratova 90-tih godina, parastos koji je služio vladika Milutin i večernje polusatno oglašavanje crkvenih zvona.

25. Gradsko veće iznelo na javno izjašnjavanje predlog za idejno rešenje grba Valjeva po zamisli arhitekata Zorana i Slobodana Stanića * S večeri obznanjeno da će plate i penzije veće od 12.000 dinara biti oporezovane šest posto * U Osečini zbog silovanja maloletnice uhapšen poznati lokalni biznismen, sa sinom i još jednim saučesnikom.

27. Veliki skup kardioloških hirurga Srpskog lekarskog društva u Valjevu * Po upola jeftinijoj ceni 74 voćara kupila 10.000 najboljih sadnica šljive i 800 sadnica jabuke * Na Svetski dan pozorišta prikladna 20. premijera pozorišta „Mala scena” sa predstavom „Putujuće pozorište Rikoti”, u režiji Miroslava Trifunovića. Prilika da Veroljub Veca Andrić obeleži 60 godina glumačkog rada, nažalost pred prilično proređenim gledalištem.

28. Književno veče sa Vladimirom Kecmanovićem, autorom kontroverznog romana „Top je bio vreo”.
30. U Domu kulture koncert popularnih pesama i operskih arija u izvođenju soprana Suzane Šuvaković i tenora Slavka Nikolića * Prijateljski susret košarkaša „Metalca” i reprezentacije Filipina (sa trenerom Rajkom Toromanom).

31. U Valjevskoj biblioteci svečano uručenje članskih karata za 700 najboljih osnovaca.
 
Sada smo i zvanično u krizi. Vlada je očito u grdnoj iznudici odlučila o oporezivanju plata i penzija za šest odsto. Ko zna šta nas još čeka, samo da ne bude bankrota i masovne besposlice. Na malo i još manje smo svikli. Ali se i u krizi, ili baš zbog krize, svima nama mora obezbediti red, mir, sigurnost i optimum duhovnosti i kulture bez kojih bismo izgubili individualnost, ljudsku lepotu i dostojanstvo.

Upišite svoj komentar