| April 2010

Martovske (pro)mene

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Kosovo ili Evropa * Kršenje prirodnog poretka * Igre sa otkupom akcija * Penzioneri milioneri * Ubski ratari u Parizu * „Abrašević” u Zvezdara teatru * Pulikin „Alfabet zvezda” * „Metak za sve” Dušana Spasojevića u Rijeci * Video saobraćajci

1. Upravni odbor i Savet Valjevske eparhije na svom zasedanju minulog vikenda izrazili zabrinutost zbog pada nataliteta. Prošle godine kršteno je 2.195 novorođenčadi a opojano 3.442 umrlih. Sveštenstvo upozorava da zamiru sela od kojih će se neka uskoro ugasiti * Valjevske flautistkinje su najbolje na upravo završenom Susretu flautista „Tahir Kulenović”. Najbolja među studentima je Ana Marija Banović a Nina Radić i Radica Đedović su apsolutne pobednice Susreta flautista.

2. Povodom prošlonedeljnih poplava, nadiranja podzemnih voda i pokretanja klizišta inženjer šumarstva Dragić Tomić upozorava na masovno nepoštovanje prirodnog poretka: „Ne pravi se kuća na depresivnom terenu (u močvari), ne seku se prirodni tokovi vode. Kuće su se nekad gradiule na stranama a ne na plodnom zemljištu” – kaže inženjer Tomić. Uz to, gde se dedoše nekadašnji gorani, jer se šume masovno seku, umesto da štite od erozije i klizišta * Odlazak majstora fotogrtafija Đorđa Bukilice, Valjevca od kojeg smo mogli da se učimo odmerenosti i gotovo filigranskoj perfekciji u umetnosti, u gestu, pisanju i govoru.

3. Posrednici neidentifikovanih agencija u Valjevu nude po hiljadu evra za otkup NIS-ovih akcija. Do sada je svoje akcije ponudilo više od 4.000 Valjevaca * U kakvom to vremenu živimo kad nam deca teško govore. U lajkovačkom vratiću od 336 dece čak 207 ima govorne smetnje a 164 je upućeno na vežbe kod logopeda * Pri kancelariji za mlade u Osečini pokrenuto je osnivanje „Našeg pozorišta”. Još 1933. godine u kafani „Jadar” odigrana je prva pozorišna predstava u Podgorini.

4. Zanimljiv događaj u valjevskom obdaništu: povodom Osmog marta održana je prva radionica za očeve. Deca su sa očevima pravila poklone za mame * U saobraćajnom prestupu može i da nas omane policija, ali neće video nadzor postavljen na svim gradskim raskrsnicama.

5. Celodnevno zasedanje Gradske skupštine na kojoj je od 40-ak tačaka dnevnog reda okončano tek deset, među kojima i odluka o nagradama za Dan grada * U dvonedeljnoj poseti Poljoprivrednom sajmu u Parizu bila 24 poljoprivrednika Tamnave * U Riječkom pozorištu premijera predstave „Metak za sve” mladog Valjevca Dušana Spasojevića, u režiji Nemanje Rankovića.

6. U Galeriji „Le petit Consulat” Društva za ulepšavanje sopstvene okoline „3 kocke” izložba grafika Ivana Jovanovića „Zbogom oružje” * U Osečinskoj biblioteci vajarska radionica za mlade koju vode akademski skulptori Vesna i Marko Crnobrnja.

7. Tročlana porodica tragično stradalog radnika „Elmonta” Dragana Milosavljevića useljena u novi dvosoban stan kupljen od dobrovoljnih priloga opštine, preduzeća i građana.

8. Uobičajeno osmomartovsko darivanje žena, ipak nešto skromnije nego prethodnih godina. U Valjevskoj biblioteci, na tribini o ženskoj (ne)ravnopravnosti, iznet, uz ostalo, podatak da su Valjevke vlasnice manje od 15 odsto nekretnina, što nije neobično s obzirom na to da su muževi tradicionalni imenski i imovinski titulari porodice * U Valjevskoj gimnaziji veče šansona uz gitaru Ilije Čelara iz Osijeka.

9. Valjevska privreda u januaru ostvarila prihod od izvoza vredan skoro 30 miliona dolara * U Osečini 30-ak poljoprivrednika podržalo inicijativu za osnivanje zemljoradničke zadruge (posle propasti zadruge u Komiriću, Lopatnju i Osečini). Inicijativu je podržala i „Podgorina fruht”.

10. U Valjevu će za tri godine biti završeno 60 stanova za izbeglice i otkupljeno 20 seoskih domaćinstava. I posle više od 15 godina ovde je 4.294 izbeglice i 585 interno raseljenih građana * Poslednji rok za legalizaciju bespravno podignutih objekata. Od septembra do kraja februara podneto je 740 zahteva a početkom marta čak trostruko više – skoro 3.000 zahteva za legalizaciju.

11. Na Ubu predstavljena knjiga novinarke Marine Rajević Savić „Dok anđeli spavaju”.

12. Porez na ukupan prihod u prošloj godini 77 Valjevaca. Najveći oporezovani prihod je 5,75 miliona dinara. Među valjevskim „bogatašima” ima ljudi svakojakih zanimanja, ali i tri penzionera * U Muzeju izložba fotografija o leptirima, jednoj od plemenitih vrsta koje su ekološki ugrožene.

15. Do ponoći nastavak sednice Gradske skupštine. Uprkos mnogim zamerkama, usvojeni su programi javnih komunalnih preduzeća. Sindikat fabrike vijaka „Gradac” traži podršku Skupštine za poništenje privatizacije (gazdu do sada niko nije ni video), a Udruženje „Gračanica” zahteva obustavu izgradnje vodoprivredne brane „Rovni” * Gosti Valjevske gimnazije 28 đaka i dva profesora gimnazije iz danskog grada Roskilda. Tinejdžeri sa obala sivog Baltika rekoše da im se činimo mnogo siromašnim, ali da smo ih očas osvojili druželjubivošću i gostoprimstvom.

16. Romske osnovce Valjevska opština počastila jednodnevnim izletom u Beograd * Vukašin Arsenijević iz škole „Andra Savčić” najbolji recitator među valjevskim osnovcima.

18. Đački parlamentarci u Valjevu rešili da se udruže u Gradski đački parlament kako bi se lakše izborili za uvažavanje svojih stavova i potreba * U Valjevskoj gimnaziji predstavljena knjiga Dejana Stojiljkovića „Konstantinovo raskršće”, za koju je dobio nagradu „Miloš Crnjanski” * Osečinska skupština pokrenula izgradnju srednjoškolskog učeničkog doma.

19. Svečana akademija povodom Dana Valjeva. Najviša priznanja uručena preduzeću „Bosis”, Branku Goloskokoviću, direktoru Tehničke škole, Mladenu Radojeviću, desetkašu elektrotehničkog fakulteta, psihijatru Tomislavu Gajiću, ekologu Zoranu Mijatoviću, ekipi Hitne pomoći, Gudačkom kvartetu MISS, košarkašu Milošu Teodosiću i Modernoj Galeriji, dok su specijalne nagrade pripale slikaru Slobodanu Jevtiću Puliki i Bošku Đokoviću, vođi Podmlatka Društva istraživača * U Muzeju je otvorena likovna izložba Zorana Tairovića „Umetnost nomada”.

20. U Valjevskoj gimnaziji, posle višegodišnjeg odlaganja, otvorena izložba slika Slobodana Jevtića Pulike „Alfabet zvezda”. Aukcijom 10-ak slika obezbeđeno je više od 200.000 dinara za Narodnu kuhinju.

21. Umro arhimandrit Mojsije (Stanislav Žarković), iguman manastira Hilandara, rodom iz Kamenice * Škola „Nada Purić” domaćin Regionalnog takmičenja lutkarskih predstava iz Požege, Lipovačkog Šora, Zemuna, Rume, Dračića, Divaca i škole domaćina * Košarkaši „Metalca” pobedom nad OKK „Beogradom” ponovo se plasirali u Superligu.

23. U Domu kulture izložba astrofotografija Evropske svemirske agencije * Uhvaćen ubski maloletnik koji je krajem februara lažno alarmirao tešku saobraćajku sa ekološkom katastrofom i požarom koja se tobože dogodila kod Osečine.

24. Uz učešće najviših vojnih zvaničnika u Valjevu je obeležena 12. godišnjica početka Nato bombardovanja Srbije. Sa ministrom Draganom Šutanovcom utanačen dogovor o otkupu Doma vojske, uz obavezu izgradnje vojnih stanova u vrednosti od 52 miliona dinara * U Beogradu predstavljena Antologija pesnika Valjevskog kraja „Cvetna duša”.

25. Gradsko pozorište „Abrašević” na sceni Zvezdara teatra u Beogradu izvelo predstavu „Kako nastaje pozorište”, u režiji Miroslava Trifunovića.

27. Učenici Tehničke škole iz Valjeva završili šestomesečnu obuku u matičnoj fabrici „Gorenje” u Velenju, što im stvara uslove za zaposlenje i dalje usavršavanje * U Domu kulture svečanosti povodom Svetskog dana pozorišta * Hor Valjevske gimnazije, pod rukovodstvom Nede Simić, dobio drugu nagradu na festivalu srednjoškolskih horova u Novom Sadu.

28. U Valjevskoj crkvi na Cveti tradiocionalni koncert Hora „Hadži Ruvim”...

Srbija nije htela na balkanski samit u Sloveniju jer ne priznaje nezavisno Kosovo. Ministar spoljni je između Evrope i Kosova očas odabrao Kosovo. Guverner Jelašić je podneo ostavku pa je dinar počeo da jača, što nije ni stvarno ni dobro. Moja susetka neće ovog proleća zasaditi omiljeni cvetnjak, jer njen muž mesecima ne prima platu a sam Bog zna kako izdržavaju dvoje studenata. Samo zaljubljeni ne mare za pare. Grafitom na Gimnaziji mladić oglašava ljubav jednoj Milici koju, kaže, budan sanja. Samo da ljubav pretekne.

Komentari

Martovske (pro)mene | 7.04.2010 u 18:48

Kako je divan ovaj, savesno pripremljen, raport iz Valjevskog kraja, koji nam pokazuje ne tako ruzicastu sliku tako lepog kraja Srbije, naseljenom prstranim ljudima, kako istice, s pravom, veliki pesnik i akademik Matija Becković, kojeg ste vidim imenovali na celo Odbora za proslavu jubileja Gimnazije. U osvrtu na opste stanje u nasoj lepoj Srbiji prcizno ste pronasli uzrok svih nedaca u nasem drustvu;Guverner NBS Radovan Jelasic je podneo ostavku pa je dinar poceo da jaca, zakljucili ste da to, nije ni stvarno ni dobro.Bravo Ljiljo.U Valjevskoj Petoj sam zavrsio 1963 godine osnovnu skolu. Razredni nam je bio Mija Konstadinovi!

Jovan Ilic | 7.04.2010 u 18:48

Upišite svoj komentar