| April 2010

„Abrašević” u Zvezdara teatru

Miroslav Trifunović

Nedavno objavljeni letopis o 150 godina od prve pozorišne predstave u Valjevu obogaćen je još jednim dragocenim podatkom. Na Velikoj sceni Zvezdara teatra u Beogradu (na čijem čelu je već više decenija jedan od najznačajnijih srpskih pisaca Dušan Kovačević) prikazana je 25. marta beogradska premijera pozorišne predstave „Kako nastaje pozorište” Karela Čapeka (režija Miroslava Trifunovića). U pitanju je izvedba ansambla valjevskih profesionalnih glumaca (koji igraju na eminentnim scenama pozorišnih kuća Beograda i Novog Sada), okupljenih oko Abro-festa (alternativno-internacionalnog teatarskog projekta) koji je proglašen za kulturni događaj 2009. godine u Valjevu.

Veoma uspešna premijera, brojni aplauzi na otvorenoj sceni prepunog gledališta, bili su dokaz ne samo kvalitetne profesionalne predstave nastale u Valjevu, već i još jedan dokaz da ovaj grad u umetničkom smislu ima svoje profesionalno pozorište iako u statusno-formalnom smislu ono još ne postoji.

Komplimenti niza umetničkih ličnosti – dobijani od iskusnih reditelja Predraga Bajčetića i Bore Draškovića (utemeljivači i profesori fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i Novom Sadu), Slavka Milanovića, Željka Jovanovića, Dimitrija Jovanovića (dramaturg i reditelj Narodnog, Jugoslovenskog dramskog i Pozorište na Terazijama), Slobodana Radovića i Slobodana Šuljagića (reditelj RTS i Pink televizije), Milene Stojićević (direktorka Belefa), novinara Slobodana Stojićevića, Nenada Ristića, Radmile Lazić i Dragana Jovanovića Danilova (pesnici), dr Raška Jovanovića, dr Zorana T. Jovanovića, Miroslava Radonjića (pozorišni istoričari i kritičari), plejade glumaca (Nebojša Milovanović, Branka Pujić, Andrijana Videnović) do desetina mladih stvaralaca tek nedavno diplomiralih umetnika na akademijama dramskih i primenjenih umetnosti Beograda i Novog Sada, kao i značajan medijski prostor na RTS-u i B-92, u Politici, Blicu i Večernjim Novostima – govore o važnosti ove umetničke premijere.

Svakako, treba pomenuti i prisustvo gradonačelnika Valjeva Zorana Jakovljevića, mnogih predstavnika svih važnijih ministarstava Vlade Republike Srbije, što može biti značajan podsticaj hrabrijem iskoraku ka instituciji profesionalnog teatra.

Ako podsetimo da je i predstava „Leptirica”, u produkciji iste kuće i ansambla, već nagrađena na profesionalnom festivalu nacionalnih teatara u Trebinju, jasno je da Valjevo poseduje nesumnjivi umetnički potencijal. Pitanje je ima li grad organizacione i finansijska snage i vizije da prati ono što je istinski „živo” – kad je i samo održavanje Abro festa 2010, bez obzira na prošlogodišnji kulturni događaj godine, već pod znakom pitanja!?

Svakako, ne na kraju, treba reći da su glumačkim ostvarenjima beogradsku premijeru krunisali diplomirani profesionalni glumci, poreklom iz Valjeva, Katarina Vićentijević, Zoran Ćosić, Stefan Trifunović, Igor Ilić, Katarina Ilić, Aleksandar Lazić, Aleksandar Marković, Andrijana Gavrilović, Bogdan Trifunović i Ognjen Petković.

Premijera u Zvezdara teatru je prvo gostovanje jedne pozorišne predstave nastale u Valjevu na sceni tog pozorišta.

Za ponos i za zapitanost?

Upišite svoj komentar