| April 2010

Balkansko ludilo

Branko Vićentijević (Foto: Sreten Pantelić)

Gostovanje košarkaških veterana „Zbogom pamet” iz Slovenije u Valjevu podsetilo na „zlatno doba” tog sporta u bivšoj SFRJ, selekcija Kolubarske lige pobedila sa 96:91

(Foto: Ljuba Ranković)

Zaljubljenici u košarku, okupljeni oko rekreativne Kolubarske basket lige (KBL), priredili su Valjevcima, 27. marta, priliku da se podsete nekih srećnih vremena iz bivše nam SFRJ. Toga dana su, u Hali sportova, gostovali slovenački veterani okupljeni u ekipi „Zbogom pamet” iz Kopra. Kažemo okupljeni jer su u toj ekipi, uz Koprane (ili kako bi oni rekli Koperčane), i nekadašnji prvoligaški igrači i reprzentativci Slavko Kotnik iz Maribora, te Zlatko Šantelj i Mitja Muha iz Postojne.

Specijalni gost „Zbogom pameti” bio je Mika Poček, nekada sjajni plejmejker prvoligaškog Metalca i juniorski državni reprezentativac, koji je sada trener u Sloveniji. Nije nezanimljivo ni to da je valjevski gradonačelnik Zoran Jakovljević, svojevremeno kao mlad košarkaš Studenta, na Kadetskom prvenstvu Jugoslavije u Čačku, igrao protiv Muhe, koji je sa Olimpijom osvojio titulu državnog prvaka, Student je bio sedmi, a za čačanski Borac igrao je sada svetki priznati trener Želimir Obradović.

Selekcija Kolubarske lige, sastavljena od mlađih igrača od Slovenaca, pobedila je sa 96:91 (22:28, 20:18, 29:26, 25:19). Za istoriju, neka ostanu i sastavi ekipa!

„Zbogom pamet”: Flego, Poček 6 (2x3), Buršič 5 (2-1), Muha, Šantelj 34 (11-7), Kotnik 21 (10-7), Radin 5 (1-1), Rojc 3 (1-1), Fišer 11 (3x3), Klasek 2, Grižon.

Selekcija KBL: Zoran „Srba” Avramović 4, Žikica Lazić, Ješa Erčić, Dragan Đorđić 2, Željko Filipović 3 (2-1), Zoran Jakovljević 1 (2-1), Dragan Meda Stojanović 8, Vlada Ilić 11 (1x3), Radomir Simić Simbe 24 (4-4, 2x3), Slavko Gavrilović 5 (4-3), Goran Tešić Goša 4 (3-2), Duško Obućina 22 (3-3, 1x3), Nemanja Preki Radosavljević 14 (1-1, 1x3), Goran Marković. Trener: Milovan Beli Teofilović.

Odlično su sudili mladi valjevski arbitri Mizdrak, Uskoković i Petrović, nekadašnji igrači Studenta.

Na toj utakmici podeljena su priznanja za najbolje u KBL – pobedila je ekipa TVA/Radio 014, ispred Kladionice Brazil, Gradske direkcije za izgradnju i uređenje Valjeva i Kruga prijatelja košarke. Poredak je odlučen posle plej ofa, a te četiri ekipa bile su najbolje, među deset, u ligaškom delu (18 kola, dvokružni bod sistem).

MVP je Aca Janković Gure, a u najboljoj „petorki” našli su se i Miloš Kaljević, Duško Obućina, Slavko Gavrilović i Vlada Ilić, dok je najbolji defanzivac Laza Gojković.

Razmenjeni su i pokloni predstavnika ekipa (istarsko vino za domaću rakiju Slavka Đurđevića), a najsrećniji čovek na terenu, a i šire, bio je Goran Tešić Goša (55), najstariji domaći igrač, kome je Muha poklonio svoj dres ljubljanske Smelt Olimpije sa brojem 14, dok mu je Mika Poček darovao trenerku!

Metalac  superligaš

Pobedom u poslednjem kolu Prve lige Srbije, nad OKK Beogradom u Valjevu, Metalac je i ove sezone izborio plasman u Superligu, gde će se, od 10. aprila, za titulu državnog prvaka nadmetati sa Partizanom, Crvenom zvezdom, Hemofarmom, FMP-om, Radničkim KG, Borcem i Tamišom. Igra se 14 kola, po dvokružnom bod sistemu.

Metalac ima težak raspored: gostuje u Kragujevcu, dočekuje Hemofarm, ide u Železnik, igra sa Crvenom zvezdom u Valjevu, gostuje u Čačku i Pančevu, pa dočekuje Partizan. Četiri najbolje ekipe igraju plej-of, a u sezoni 2010/2011. predstavljaće Srbiju u Jadranskoj NLB ligi.

Većina ekipa se pojačala, prelazni rok traje do 7. aprila u 14 sati, u Metalcu stalno najavljuju pojačanja, kojih, bar u vreme nastanka ovog teksta, 31. marta uveče, još nema. Doduše, početkom aprila ponovo je angažovan prošlogodinji kapiten Jovan Teodosić, koji je pun pogodak kao i Vlada Panić ili Aca Tanasković Džabar. Tu je i centar Mile Ilić (25, 217), nekadašnji reprezentativac iz Železnika, trener je i dalje Dragan Gale Simeunović.

Da nešto, ipak, ne štima pokazuje i incident, koji se dogodio na prijateljskoj utakmici sa selekcijom Filipina, 30. marta uveče. Već u 7. minutu, nezadovoljan suđenjem, Vlada Panić je bez potrebe nasrnuo na glavnog arbitra Dula Milovanovića. Udario ga je laktom, pa šutnuo nogom, a veći incident sprečila je klupa Metalca. Milovanović je napustio teren, pozvao policiju, pa je Panić dao izjavu, a iz SUP-a, posle gledanja snimka VTV-a, protiv njega najavljuju krivičnu prijavu zbog „nasilničkog ponašanja na sportskim terenima”! Utakmica nije bila prijavljena MUP-u, nije bilo redara ni policije, pa će protiv „odgovornog lica” (predsednika kluba, advokata Duška Đukanovića) biti podneta prekršajna prijava.

 

Slovenci su bili oduševljeni „velikom posetom”, potpisnik ovih redova, pak, smatra da se Valjevo obrukalo polupraznim tribinama (i više od toga) na kojima je bila koja stotina gledalaca. Uzimajući u obzir verski praznik Lazarevu subotu (Vrbicu), kao i kišu pred početak utakmice, za takvu posetu krivi su i lokalni mediji, kao i dopisnici beogradskih redakcija, koji se nisu baš pretrgli u najavi i izveštavanju sa utakmice!

Dakako, posebno zanimljivo bilo je „treće poluvreme”. Gosti iz Slovenije stigli su u Valjevo u petak uveče, 26. marta. Noćni život u Tešnjaru nisu mogli da „promaše”, završilo se jutarnjim burekom, a na prijemu kod gradonačelnika Jakovljevića, u subotu pre podne, ocenili su: „Bilo je naporno!”. To im, međutim, nije smetalo da budu „zapaženi” na pikniku uz Gradac, kod Konjičkog kluba u Deguriću, gde je, posle kupusa iz zemljanog lonca, čuvenog aščije „malog Đere”, koji je „planuo”, služen roštilj. „Žuta” i pivo su se podrazumevali!

Posle utakmice, zajednička večera u „Zlatiboru”, na kojoj je bio i najbolji valjevski košarkaš svih vremena Branko Kovačević, jednu sezonu član Olimpije. Lom i urnebes uz muziku po želji, grmelo je uz „Igra rok en rol cela Jugoslavija” ili „Od Vardara, pa do Triglava” (Balkansko ludilo). Ostalo se do zore, dolazila policija zbog komšijske zavisti izazvane prejakom muzikom. Opet se išlo na jutarnji burek, pa na Stari zeleni pijac za kajmak i sir!

Ekipu „Zbogom pamet”, koja je do sada imala dosta uspeha na evropskim i svetskim prvenstvima veterana, pratila je ekipa TV Kopar, koja je snimala utakmicu, a komentator je događnja u Hali sportova zabeležio na nivo najvećeg sportskog događaja. Kada mu je to rečeno, odgovorio je: „Nisam plaćen da loše radim!”.

Za kraj, odgovor na pitanje, kako je odabrano ime ekipe slovenačkih košarkaških veterana „Zbogom pamet”. „Sve je, videćete, logično. Igrali smo sličnu utakmicu u Zagrebu, pa u zoru došli u hotel gde smo odseli. Nigde nikog, samo čistačica. Koji ste vi, gospon? – pita. Zbogom pamet, odgovaramo! Ona veli – To bu videl i sama, ne, kojim ste poslom u Zagrebu?!” – pričao je Đani Flego, podstaknut novinarskom znatiželjom, na prijemu kod valjevskog gradonačelnika.

Upišite svoj komentar