| April 2011

Martovska nevera

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Valjevci procenjuju: „Biće gore'' * Među milionerima i penzineri * Palmine izletnice *  Vajna „sedma sila'' * Džanu uskraćena nagrada grada * Preoravanje Karađorđeve * Tešnjarska riznica

1. Na Međunarodnom sajmu turizma u  Beogradu  društvo „Njild Serbia” predstavilo avanturističke mogućnosti Valjevskih planina * Na Tamnavi u  Crvenoj Jabuci izgradnja  mosta dugog 32 metra * U  Osečini i Peckoj  škola glume beogradske „Scene mladih” za  osnovce.

2. Od Vlade osam miliona dinara za aktivnu politiku zapošljavanja, koliko je izdvojio i grad * Tri pesme Dejana Bogojevića u Antologiji svetske haiku poezije.

3. Osečina odabrala 11 novih stipendista a dve studentkinje medicine dobile stipendije za nedostajuće kadrove * Udruženje „Tešnjarska riznica” predstavljeno izložbom starih zanata u Narodnom muzeju * Dvanaest uspešnih studenata arhitekture u Beogradu u semodnevnoj studijskoj  poseti Valjevu.

4. Zbog nemira u Africi i Aziji ugrožen „Krušikov” izvoz vredan 34 miliona dolara * U Valjevskoj gimnaziji istoričar Miroslav Perišić o evropskoj vertikali srpske istorije u 19. veku” * U Biblioteci predavanje dr Dobrosava Stojnića „Moje Valjevo” * Uhapšena dvojica provalnika koji su od jeseni poharali 40 valjevskih stanova.

5. Veče legata književnika Radovana Belog Markovića i njegove supruge Emilije. Lajkovačkoj biblioteci zaveštali 1.472 knjiga,  rukopise,  literarnu građu i umetničke predmete * U Poljoprivrednoj školi susret stanara đačkih domova iz sedam gradova.

7. Gradsko veće odobrilo poskupljenje vode i iznošenja smeća, ali ne i grejanja zbog teških socijalnih problema * Javna preduzeća za dugove tužila oko 7.500 građana našeg kraja * U Tehničkoj školi počela izgradnja zatvorenog bazena * „Kolubara” objavila 15. svesku „Biografskog leksikona Valjevskog kraja” sa ličnostima na slovo P.

8. Ljiška skupština vanredno osudila „zlonamerne i neutemeljene napise” o ovoj opštini u listu „Tabloid” * Grad preplavljen cvećem i drugim osmomartovskim darovima, ali se, osim ljubavi, skromno dariva. Drugi su porivi kavaljerstva Palmine stranke Jedinstvena Srbija sa kojom 550 Valjevki praznično izletuje u Jagodinu.

9. U eksploziji tečnog gasa u skladištu ovog goriva u Divcima stradao vozač iz Jagodine * Češka donacija za cevovod od Toplane do Valjevske bolnice, što će omogućiti priključenje i četiri okolna stambena naselja * Uz tribinu  o značaju transplantacije i darivanja vitalnih organa 34 Valjevca zaveštala svoje organe, među njima gradonačelnik Zoran Jakovljević, prvi čovek zdravstva dr Ilija Tripković,  novinari...

10. Ljiški livci štrajkuju skoro mesec dana tražeći četiri zaostale plate i uplatu doprinosa za 13 meseci * U Matičnoj biblioteci razgovor uz knjigu Aleksandra Veljića „Istina o novosadskoj raciji” * U Muzeju koncert valjevskih flautista * Skromna revija filmova sa Festa.

11. Lajkovačka skupština utvrdila Strategiju održivog razvoja do 2015. Uz ostalo, predviđeni gasifikacija, izgradnja obilaznice, agro-biznis centra, staračkog doma * Januarska plata u Valjevu 24.934 dinara, ljiška od 16.518 dinara najniža u Srbiji a na vrhu  lajkovačka od 65.592 dinara * U Muzeju zlatovezom oslikani pejzaži Savete Mihić.

12. Maturanti osnovne škole „Desanka Maksimović” neće subotom da nadoknađuju izgubljene časove zbog nastavničkog štrajka * U Muzičkoj školi Susreti flautista „Tahir Kulenović” sa 130 takmičara iz Srbije i susedstva * Prvi ubski sajam peradarstva sa više od sto izlagača iz Srbije.

13. Celodnevna umetnička radionica u holu Doma kulture – nadahnuti art dokumenti  sunčanog pretprolećnog dana.

14. Počelo preuređivanje (naizgled preoravanje) Karađorđeve ulice * U Gradskoj toplani montaža novog kotla od 50 kilovata * U Domu kulture izložba fotografija i razgovor o arheološkom blagu Srbije * Zbog neisplaćenih zarada bivšim radnicima počela sudska plenidba imovine TV Valjevo. Aleksandar Ranković odneo link i opremu za montažu i  onemogućio emitovanje programa.

15. Povodom Dana Valjeva takmičenje osnovaca u poznavanju prošlosti grada * U Valjevskoj gimnaziji Radovan Beli Marković sa romanom „Gospođa Olga”.

16. Gradsko veće pokrenulo izradu Studije o uticaju brane i akumulacije Stubo-Rovni na životnu sredinu * Mionička skupština utvrdila budžet od  360.165.000 dinara * Monografija Dragana Babića o glumcu Voji Brajoviću predstavljena u gimnaziji za koju je 1965, poslovično samouveren, prvi put stao na scenu * U  galeriji Doma vojske u Beogradu izložba kosmičkih slika Slobodana Jevtića Pulike.

17. Od Evropske unije 100.000 evra za promociju Divčibara * Iz Ministarstva odbrane najava da će do juna zaštitna zona u Valjevu sa 1,5 kilometara biti sužena na 300 metara, a ne zadugo vojno skladište Boričevac-Belo Polje biće iseljeno * Nastavljeno emitovanje (poodavno šturog) programa Televizije Valjevo, pošto je vlasnik izmirio dug pleniocu imovine.

18. Na dugom i povremeno incidentnom zasedanju Gradska skupština usvojila lokalne planove za mlade i upravljanje otpadom, kao i programe javnih preduzeća i ustanova. Vladajuća koalicija je u svemu bila jedinstvena i nadmoćna, osim u slučaju odbijanja kvalifikovanih predloga da nagradu grada dobije i novinar Branko Vićentijević. Toliko o  „sedmoj sili” * U izdanju Ubske biblioteke posthumno objavljena monografija Milutina Đoke Jovanovića o KUD „Abrašević” * U Domu kulture izložba fotografija Dragana Đurđevića „Moje Valjevo”.

19. Na svečanosti povodom Dana Valjeva nagrade „Krušiku” i njegovom istraživačkom „Top timu”, Goranu Bojičiću, direktoru OŠ „Sestre Ilić”, kao i njenom nastavniku fizičkog vaspitanja Milanu Koraću, studentkinji elektrotehnike Mariji Janković, arhitekti Milanu Maksimoviću, dr Ireni Matić, glumcu Branku Antoniću. Specijalne nagrade doajenu valjevskog glumišta Veroljubu Andriću i speleologu Ivanu Nastiću * Prva generacija dobrovoljnih vojnika u Valjevu položila zakletvu * U Muzeju izložba „Znamenja prošlosti” – obeležja sa kule Nenadovića.

21. Republika izdvojila 14 miliona dinara za otvaranje 117 novih radnih mesta u Valjevu, Ubu, Osečini i Lajkovcu * Najveći prošlogodišnji prihod u Valjevu prijavljen za porez je 7,8 miliona dinara. Među 83 milionera 20 je bez zanimanja, među njima ima i penzioneri.

23. Prva mesečna priznanja grada za šest najboljih policajaca *  Indikativan puls valjevskog javnog mnjenja: povodom statističke procene da je Valjevo najnepovoljniji grad za život, na upit Radio Patka hoće li ove godine biti bolje – 23 odsto anketiranih misli da neće a  61 odsto da će biti i gore. U anketi portala U gradu info koji je od datuma prikladniji za obeležavanje Dana Valjeva – 61 posto učesnika smatra da je to donedavni 15. septembar a 39 odsto je za 20. mart.

24. Sećanje i opomena na žrtve i teško razaranje grada tokom bombardovanja 1999.

25. Na protestnom skupu u Beogradu  i 200 nastavnika iz Valjeva koji štrajkuju od januara. Premijer im poručio da pune plate sleduju kad odrade propuštenu nastavu.

26. Valjevo u svetskoj akciji zaštite prirode jednosatnim gašenjem osvetljenja. Ovde i inače ne blješti * Svetski dan pozorišta uz mladalačku predstavu „Parkić”.

28. Uz otvaranje knjižare „Službeni glasnik” knjige za najbolje valjevske studente, izložba karikatura laureata nagrade „Pjer” i predstavljanje knjige Milisava Savića „Sećanje i rat” * Uoči završnih pregovora sa Vladom u većini škola skraćeni časovi. Valjevska gimnazija ne radi, ali je priredila veče  o nobelovcu Ivu Andriću.

29. U februaru valjevske plate oko 30 hiljada dinara. Nešto bolji je ubski prosek a upadljivo poboljšane zarade u Ljigu, sa 16,5 na 26 hiljada dinara * U Valjevskoj gimnaziji koncert solo pevanja Ljudmile Gros Popović i pijaniste Vladimira Gligorića.

30. Uhapšeni pomoćnik ministra Milorad Ilić i okružni načelnik Miloje Obrenović.

Stid me je što mesecima ne umem da izdvojim koju svetlu, ohrabrujuću boju naših ovdašnjih života, ali odasvud smo zasuti ružnim događajima, zlovoljom i nevericim. Samo još da zalelečemo. Trebalo bi se ponaosob zapitati gde smo mi u toj priči, i ugledati se na čudesne Japance  satrte zemljotresom i cunamijem. Mirko Kovač kaže da nema više satire. Umesto ruganja sada se kuka, a to je već poslednji stadijum. Breht je davno rekao da je kuknjava predfašističko stanje.

Komentari

Martovska nevera | 22.07.2012 u 18:20

Upišite svoj komentar