| April 2012

Martovsko zagrevanje

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Dan grada bez nagrada / Lajkovački budžet od 1,3 milijarde i rekordna srpska plata / Osečina sa 27 umesto 10 planiranih stipendista / Memorijalni turnir „Luka Stančić“

1. Najzad sluti na proleće.  Procvetale visibabe i kaćuni, kafedžije pripremile  bašte * Slika naših privrednih (ne)prilika valjevska čarapana „Vali“ italijanske firme „Golden lejdi“ među najvećim srpskim izvoznicima.

2. Uhapšen Anton Valiov, direktor „Nove Srbijanke“, osumnjičen da je državu oštetio za 29,2 miliona dinara poreza i doprinosa * Na investicionoj konferenciji o razvoju Divčibara ozbiljne kritike zbog odsustva pravog domaćina. Ni primamljivih 100.000 evra Evropske unije za „Studiju izvodljivosti za novi proizvod Divčibare“  nije probudilo  umešnost i poslovnost udruženih  Valjeva, Kosjerića i Mionice.

3. U toku nadgradnja 150 kvadrata novog prostora Osečinske biblioteke.

4. U polupraznoj dvorani Centra za kulturu filomom Pedra Almodovara „Koža u kojoj živim“ otvoren Mini fest. Izbor filmova za Valjevce  je ovog puta solidan.

5. Na projekciji filma Nanija Moretija „Imamo papu“  samo 35 gledalaca. Težak je i dug put povratka  u bioskop.

6. Tužilaštvo i Prekršajni sud u Valjevu dobili izvrstan prostor bivše Valjevske banke * U Biblioteci grada Beograda predstavljen Zbornik radova  o književnom delu Radovana Belog Markovića.

7. Gradskoj toplani odobreno da prihvati kredit nemačke razvojne banke  od 3,15 miliona evra za proširenje toplovodne mreže.

8. Uobičajno otužni šareniš osmomartovskog darivanja. Dečak na ulici saleće majku da mu da ne malo para za poklon učiteljici: „Ali, majka, svi daju!“ * U Domu kulture, u „Fotousputnicama“ Branka Pirgića, vremeplov kroz nekadašnje i skorašnje časove valjevske dokolice,  lepe i okrepljujuće za razliku od ovdašnjih gluvarenja.

9. Bruka na sednici Gradske skupštine: vladajuća većina nije donela odluku o gradskim javnim priznanjima zbog „proceduralne greške“. Sva je prilika da se radi o  političkoj sujeti.

12. Za 10 osečinskih stipendija konkurisala 34 studenta od kojih je 27 ispunjavalo uslove pa je odlučeno da svi budu stipendisti * Među pobednicima Susreta flautista „Tahir Kulenović“ u Valjevu i Zorana Matić iz škole „Živorad Grbić“.

13. Lajkovačka skupština  rebalansom utvrdila stotinak miliona veći budžet, od 1,328 milijardi dinara .

14. Delegacija Valjeva u trodnevnoj poseti Mariboru, novoj evropskoj prestonici kulture * Slikar Ljuba Popović podržao ideju naše kuće o kandidovanju Valjeva za Evropsku prestonicu kulture.

15. Popust od ukupno 5,5 miliona dinara na februarske račune za struju ostvarilo 18.200 Valjevaca, u prvom redu  socijalno ugroženih, ali i onih koji su za 15 posto umanjili potrošnju struje u vreme ciče zime.

16. Otvoren Memorijalni košarkaški turnir „Luka Stančić“, sva je prilika najznačajniji program povodom Dana grada * Uhvaćen lopov  koji je krao i bakarne kandelabre u centru grada.

18. Na studijskom putovanju u italijanskoj oblasti Veneto boravilo 45 valjevskih poljoprivrednika * „Partizan“ pobednik turnira „Luka Stančić“ * U galeriji „Dadanti“ u Splitu izložba stripa Dejana Bogojevića * Ivana Jakovljević, maturantkinja Valjevske gimnazije, drugonagrađena na konkursu Srpskog sociološkog društva za studiju o zapošljavanju mladih.

19. Predstavljeno dopunjeno izdanje knjige istoričara Vladimira Krivošejeva „Valjevo- postanak i razvoj grada“.

20. Na Dan Valjeva otvarena muzejska postavka u obnovljenoj Kuli Nenadovića * U Valjevu 69 prijava za oporezivanje ukupnih primanja, 20 posto manje nego prošle godine.  Milioneri su većinom stariji od 30 godina, pretežno oni između 50 i 60 a neretki i do 80 godina.

21. Iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku najavljen nastavak gradnje Doma za stare u Gradcu * Dok stranke uveliko kroje svoje izborne liste, u „Grandu“ tribina  o tome kako stranke odgovaraju na prioritete građana svojim izbornim programima. Generalno,  neubedljivo i samoreklamerski.

22. U pogonu novi kotao Gradske toplane, snage 50 megavata, tako da je moguće grajati skoro milion kvadratih metara stanova i poslovnog prostora * U Valjevskoj biblioteci Slobodan Tišma sa NIN-ovim romanom godine „Bernardijeva soba“ * U beogradskoj galeriji Nova izložba slikara Đorđa Stanojevića „Rast“.

23. Počela izgradnja supermarketa francuske kompanije „Intereks“ * U Muzeju izložba tradicionalnog veza našeg kraja.

24. Beovoz za Valjevo bio u kvaru od 17 sati do posle ponoći. U predizbornoj skepsi neki se tome ne čude, pa na valjevskom portalu komentarišu: „ Pa šta, država je u kvaru mnogo duže“ .

26. Obnovljen treći sprat i potkrovlje gradskog Doma zdravlja sa novih 711 kvadratih metara prostora.

27. Februarska plata u Valjevu 31.800 dinara, bolja na Ubu- 36.200,  rekordna od 75.000  u Lajkovcu a najniže u Osečini –  24.000 dinara.

29. U 14 javnih radova ove godine biće angažovano 92-oje nezaposlenih u svih šest opština našeg kraja * Iz donacije EU  Valjevo dobilo opremu za pouzdanu dijagnozu raka debelog creva.

30. U Domu kulture fotografije Sretena Pantelića i Dragana Babovića o svetlosti i lepoti života, potom  koncert violinistkinja Angeline Milićević i Mine Mladenović uz klavir Ane Kokić.

31. Astronomi valjevskih istraživača na Desankinom vencu, u svetskoj akciji jednosatnog gašenja gradske rasvete u korist čistog neba.

Na sneg i studen smo očas zaboravili. Pritisak raste od predizborne buke u kojoj svi najavljuju đurđevdanski preokret ka miru i blagostanju. Birači su, međutim, skeptičniji nego ikad, što se vidi i na prvim stranačkim mitinzima. Jer, kako bi rekao Temistokle: „Zaista, deco, mi bismo propali da već nismo propali“.

Komentari

Martovsko zagrevanje | 19.04.2012 u 09:48

Боже Господе, ја какве ли дрскости садашњих властодржаца али и опозиције, будући да је и она, додуше у мањем обиму,одговорна за стање у које је доведен наш народ јадни и гладни, кад се усуђују да обећавају да ће након избора доћи до благостања. Па што то благостање нисте обезбедили за осам година владавине, а сад ћете то постићи чим дођете поново на власт. Којешта, море!

Јован С. Илић | 19.04.2012 u 09:48

Upišite svoj komentar