| April 2012

Predizborni kupleraj

Branko Vićentijević

Vojislav Jovanović na promociji URS (foto: patak.co.rs)

Vojislav Jovanović na promociji URS (foto: patak.co.rs)

Zbog čega nisu dodeljene Godišnje nagrade Valjeva za 2011 / Kako je Voja Jovanović (URS) postao zvezda političkog prelaznog roka / Ko sa kime koalira, zbog čega se stranke muče da skupe potpies podrške za odborničke kandidate / Ko stalno podgreva priču o načinu dolasku Gorenja u Valjevo / Kako je Lukin memorijal u košarci spasao obeležavanje 20. marta – Dana grada

Poslednja sednica gradskog parlamenta u Valjevu održana je na gotovo identična način kao i sve prethodne u ovom četvorogodišnjem mandatu u kojem su perjanice koalicije na vlasti bila “dva oka razroka”, DS i SPS. I pored ničim objašnjivog pokušaja da na dnevnom redu ne bude predlog odluke o godišnjim nagradama Valjeva za 2011, uz konsultacije u stranačkim vrhovima u Beogradu, ta tačka se ipak našla na dnevnom redu, a voljom moćnika među socijalistima i demokratama doneta je odluka da nagrada ne bude! DS je, uostalom, mnogo ranije, od mesnih zajednica do državnog vrha, faktičku vlast bez borbe predao SPS-u.

Skandalozno je, međutim, shvatanje kako je to (nedodeljivanje nagrada), valjda, manja bruka za odavno zapuštenu varoš nego da su priznanja poneli i „nepodobni”: bivši gradonačelnik Dušan Mihajlović, nekada vodeći SPS-ovac Stanko Ješić, kao vlasnik PP Vega, pa Vlada Krivošejev i Tehnička škola (odlukom skupštinske Komisije za nagrade, smatarali su moćnici, našli su se u „pogrešnim kategorijama”), kao i potpisnik ovih redova (što i nije neka novina). Kako predloga za oblast arhitekture i urbanizma nije bilo, a komisija je smatrala da predloženi kandidati za oblast umetnosti nisu ispunjavali kriterijume, kolateralna šteta bili su kardiolog dr Danica Milosavljević, student Aleksej Drino, penzioner Vladisav Milivojević i prof. Branko Matić sa VIPOS-a.

Posebno perverzan bio je pokušaj da se sva krivica svali na Komisiju za nagrade, čija se predsednica Tatjana Tanasković (DS) nije ni pojavila na sednici gradskog parlamenta! Podsećanja radi, ona je na to mesto izabrana umesto Gordane Dikanović (DS), koja je podnela ostavku u znak protesta zbog sličnog skandala viđenog na prošlogodišnjoj sednici, sličnom prigodom organizovanoj.

Svi, međutim, prećutkuju činjenicu da je tada, pravnim nasiljem istih moćnika iz DS i SPS, uz asistenciju Nikole Ilića (DS), sekretara Gradske skupštine, ali i prećutnu saglasnost (bar) nekoliko pravnika sa položenim državnim (ili pravosudnim) ispitom, koji su u sali sedeli kao načelnici ili donačelnici pojedinih službi i odeljenja, „raspakovan paket” predloga za nagradu kako bi „nepodobni novinar” (potpisnik ovog teksta) bio diskvalifikovan.

Gospodo – drugovi, hvala na pažnji – niste me opoganili!

Ovoga puta, Dragan Jeremić Poćuta (SPS) i „poćutanci” među novinarima, po sistemu „ne ujeda se ruka koja hrani”, potrudili su se da, koristeći podatke „izvora bliskog koaliciji” (kad zažmurim, koje mi je oko manje), u pripremi sednice (Škendija je to sa tri teksta učinila post festum) objasne kako „od nagrada neće biti ništa”. Svakom na obraz, vazda je bilo.

Elem, opelo ovom sazivu održali su oni, koji su se i najviše trudili da rad Gradske skupštine sve vreme učine besmislenim: predsednik Goran Lučić (DSS), Veliki Štrumf Milovan Marković (DS) i najstariji odbornik Aleksandar Marinković – Leka Džokej (PUPS). “Ajvašluk” (javašluk), što bi drug Džokej rek’o u vreme samoupravljačkog uzleta u Elind - Teuru.

Kupleraj

Gradska skupština će se, moguće je, sastajati, iako su za 6. maj raspisani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji, ukoliko bude neophodno da se donesu odluke o izgradnji nove fabrike Gorenja u Valjevu i sl.

Bilo kako bilo, predizborni kupleraj, oprostite na izrazu, uveliko je započeo – od koalicija ukrčkanih u Beogradu, do onoga što se dešava u Valjevu. Potrudio se da ne iznostane ni Rasim Ljajić (SDPS), pa na republičkom nivou koalira sa demokratama, a na pokrajinskom i lokalnom sa SPS-om (daj šta daš). A valjevski odbori, kao i diljem Srbije, toliko su samostalni da šutke i klimoglavo poštuju „demokratski centralizam” Josipa Broza, pa niko ni da pisne. Svako bi da čalabrcne malo vlasti, valjda od toga i neke koristi bude.

Zvezda prelaznog roka u Valjevu za sada je Voja Jovanović, kandidat za gradonačelnika URS-a i poslanički kandidat grupacije Mlađana Dinkića. Dal se trijumfalno „vratio u političku priču posle osam godina”, ili su ga neke druge muke naterale, ostaje da se vidi. Jovanović je bio potpredsednik SO Valjevo u DOS-ovoj vlasti 2000-04, ali je i moguće jedini predsednik Pokreta za Valjevo ND (LS), koji je na ovakav način izdao dojučerašnje saborce!

Obrukali su se i naprednjaci (SNS), zajedno sa Novom Srbijom (NS). Njihovom predizbornom skupu, po lepom vremenu na Desankinom vencu, prisustvovalo je do 300 ljudi, a govorili Toma Nikolić i Veljo Ilić! Moguće je da će im braća Jokić - Aleksa je vidno ljut stajao na bini, a Mika bi trebalo da bude na odborničkoj listi te koalicije - pojasniti kako se to u kampanju ide kada se ruši vlast (kakva god da je).

Ni radikali (SRS) nisu bolje prošli, šaka jada na Gradskom trgu, zarad podrške Šešelju a protiv NATO i EU, zbog, kako to pojasni advokat Veran Panić, represije vladajuće klike (ajd da se zajebajemo). Veran, doduše, može biti zadovoljan – Šef iz Haga je poručio da se sa poslaničke liste skinu Dragan Todorović i Gordana Pop Lazić (za sada samo oni), čije su ražalovanje poodavno tražili upravo valjevski radikali. Vjerica Radeta je ovo vučenje preživela.

SPS, sa koalicionim partnerima i podmlatkom iz PUPS-a,  kadi po selima, a u Valjevu, kako se čuje, predizborni skup sprema u Hali sportova. Nejasno je jedino da li im je Dom kulture mali ili bi im prelaz iz zadružnih domova u varošku građevinu teško pao. Ne mere NNKZO, Glavni baja valjevski, da opravi kuće onima za koje sam proceni da je neophodno, politički isplativo i korisno.

DS se još ne izjašnjava, Boris bi Tadić mogao da dođe u Istraživačku stanicu „Petnica” ali novi objekti još nisu završeni. No, ne mora to da bude problem, ni Kula Nenadovića nije baš nacaklijana do kraja, pa je ipak otvorena za 20. mart – Dan grada, kao jedino što se imalo na meniju posle propasti svečane sednice čerez nedodeljenih godišnjih nagrada Valjeva!

Potpisi

Muka je velika i kako skupiti potpise podrške odborničkim listama. U Valjevu su, do 31. marta, potvrđene tri (DS, LDP-SPO, URS), kao i u Lajkovcu (DS, DSS, SRS); na Ubu jedna (DS), u Osečini i Ljigu takođe (URS bio najvredniji)…

SRS se u Valjevu debelo muči, zbog čega je ispustio svoj beogradski broj 2, SNS dokumentaciju priprema i u NS i kod Mikinih narodnih socijalista. Pune liste izgleda neće imati DSS, Pobeda dr Slobodana Gvozdenovića, Pokret za Valjevo… Za 51 odbornika u Valjevu treba 1.530 validnih potpisa (svaki odbornik po 30 potpisa), u okolnim opštinama Kolubarskog okruga (osim Uba) po 200 potpisa punoletnih građana ukupno jer one imaju manje od 20.000 stanovnika, ali ni to nije lako.

URS se upinje da popravi rejting u Valjevu, urušen pričom o novoj fabrici Gorenja, upornim guranjem teze da je Mlađan Dinkić tu slovenačku kompaniju doveo u Valjevo. Ko je iole pratio zbivanja u ovoj nahiji zna da su Gorenje, Vali i Austroterm dovedeni od 2000. do 20004, kada su na čelu SO Valjevo bile demokrate iz DOS-a, Toma Milanović i Žarko Kovač. Nova Srbija, sa dr Jovanom S. Tomićem na čelu, ponešto je od tih poslova dovršila (2004-08), a i izgradnja Gradske toplane u Goriću, čime se posebno diče, osmišljena je i započeta za vakta Tome i Žarka!

Da li sve ovo do sada viđeno znači da se narodu smučilo i da ga izbori previše i ne zanimaju, što bi bilo dobro, ili su se građani već opredelili za koga će glasati, pa ih ove formalnosti i ne interesuju, znaće se na Đurđevdan, 6. maja.

Kandidati

Na poslaničkim listama, potvrđenim do kraja marta, prema podacima RIK-a, iz Kolubarskog okruga nalaze se knadidati: DS – 32. Milovan Marković (Valjevo), 93. dr Svetlana Stojaković Milovanović (Lajkovac), 116. Nebojša Andrić (Beograd), 137. Duško Rakić (Va), 144. Slađana Ranković (Mionica), 191. Milan Ristivojević (Kozelj, Ljig), 209. Slađana Maletić (Ub), 244. Milan Urošević (Ub); SRS – 40. Zoran Popović (Ljig), 57, Biljana Nikolić (Mionica), 171. Veselinka Milinković (Va), 181. Rade Radovanović (Lajkovac), 214. Miroslav Krsmanović (Osečina), 226. Zoran Đelmaš (Ub); URS – 32. Nenad Stevanović (Osečina), 44. Slavica Janjić (Ljig), 110. Vojislav Jovanović (Va), 224. Dragan Tabaković (Va); LDP-SPO – 34. Dragan Mojsilović (Va), 164. Ruža Stojković (Va), 207. Milan Milović (Ub), 216. Radmila Novaković (Va); SNS-NS – 80. Darko Glišić (Ub), 112. dr Dobrivoje Grujičić (Va), 150. Persida Kurtić (Mionica), 166. Aleksandar Davidović (Va), 212. Dragan Lazarević (Ljig), 216. Zlatija Miličić (Osečina); DSS – 9. Milica Vojić-Marković (Va), 28. Nemanja Petrović (Lajkovac), 30. Marijana Marjanović (Ub), 112. mr Duško Ranisavljević (Va), 157. Bogdan Rafailović (Mionica), 189. dr Branka Antić (Va); SPS-PUPS-JS – 31. Đorđe Milićević (Va), 63. Milana Ninković (Va), 117. Darinka Kandić (Mionica), 240. Živorad Bojičić (Lajkovac), 248. Blagoje Conić (Ub); DVERI – 17. Zoran Bušić (Ljig), 21. Stana Đekić (Va), 47. Vladimir Čarapić (Mionica), 126. Vesna Šutuljić (Mionica), 192. Jelka Panić (Ub).

U najboljoj pozijici je Milica Vojić-Marković (DSS), kojoj bi ovo mogao biti četvrti mandate, pa bi iz Narodne skupštine gotovo dupke mogla u penziju! Ostali se (ne)mogu nadati, novina je to što preskakanja mesta na listi, zavisno od broja mandata, sada ne može biti, a i mandati su vlasništvo poslanika (odbornika) iako su izbori po proporcionalnom sistemu (izuzev pokrajinskih u Vojvodini, gde se poslanici biraju i po većinskom sistemu).

Memorijal

Dan Valjeva, u punom smislu te reči, obeležio je juniorski “Memorijal Luke Stančića” u košarci. Tri dana su se momci iz španskog Alikantea, Splita, Zagreba, Ljubljane, Sarajeva, Beograda, Novog Sada i Valjeva nadmetali “k’o u stara dobra vremena”. Pobedio je Partizan, drugi je Split, treća Vojvodina, četvrta Olimpija, peti Metalac (kapiten je bio Stančićev unuk Luka Ćuk), šesta Cedevita, sedma Bosna, a osmi Alikante. Plasman jeste bitan, ali će svako ko je gledao utakmice priznati da je na konačan redosled uticao i sistem takmičenja, kao i činjenica da su pojedine ekipe, među njima i Metalac, igrale sa mladićima starijim od onih u drugim ekipama. Od pratećih manifestacija, u Domu kulture prikazan je film o legendarnom Radivoju Koraću, a u Valjevskoj gimnaziji bila je tribina o Luki, uz učešće Janeza Drvariča iz Ljubljane i Ivana Ćana Đorđevića, kapitena ekipe Metalca koja se 1972/73. plasirala u Prvu saveznu ligu SFRJ. Lepo je bilo videti Ljubu Brankovića, Bracu Budimirovića, Desimira Maksimovića, Slobodana Đukića, pa dva Rajka, Markovića i Borisavljevića, Voju Cerovića, Džimija Savića (neka se ne uvrede oni koji su eventualno zaboravljeni)…

Kako se ne bi zaboravilo, najveći teret ponela je grupa košarkaških entuzijasta sa Dušanom Selakovićem i Draganom Žeravčićem na čelu, koje su podržali gradonačelnik Zoran Jakovljević i Dragan Đilas, predsednik KSS. Neka ostane zabeleženo i to da je najmanje pomoći bilo od KK Metalac, što takođe ne iznenađuje.

Inače, Metalac je u upravo završenoj Košarkaškoj ligi Srbije (KLS) izborio 11. mesto i opstanak. Predstoji rekonstrukcija ekipe, izbor novog trenera i njegovih saradnika, određivanje kursa kojim bi klub trebao dalje da ide.

Upišite svoj komentar