| Avgust 2009

Julska raskršća

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Javni radovi za nezaposlene * Stečaj šest preduzeća * Kasne socijalni stanovi * Grad tukao 22 dana * Trovanje gljivama * Festival mladih „Raskršća” * Obnova „Abrofesta” * Događanja u dvorištu i Duhovnoj biblioteci * „Budimo ljudi” * Istraživači na Durmitoru i Bebića Luci * Crvena mašna na spomeniku Stevanu

1. U Valjevu potpisani ugovori za javne radove kojima će se u našem kraju na pola godine (možda i duže) steći 265, uglavnom mladih ljudi. U Valjevu posao za 112 nezaposlenih uglavnom u zdravstvu (kućna nega), „Eroziji”, „Vidraku”, u Biblioteci i Muzeju * Valjevo konkurisalo za kredite Evropskog investicionog biroa radi završetka izgradnje škole „Milovan Glišić” u Brđanima * Mladi pesnik Aleksandar Tomić novi direktor Omladinskog centra.

2. Dok na sve strane pljušte pokude na račun prosvetnog ministarstva zbog ignorisanja finansiranja Istraživačke stanice u Petnici (na Internetu veliki odjek i iz inostranstva), ministar Žarko Obradović i dalje tvrdi da je sa parama sve u redu, jer je obezbeđeno 20,6 miliona dinara * Stečaj krečane „Kolubara AGM” kod Lajkovca, koja je gotovo godinu dana u blokadi. Još jedna u nizu neuspešnih privatizacija * Na Događanjima u bibliotečkom dvorištu zanimljiv razgovor sa Dragoljubom Dragojlovićem o paganizmu i hrišćanstvu kod Srba * U Narodnom muzeju počeo Festival arheološkog filma.

3. Pri kraju otkup malina čiji su proizvođači užasnuti lošom cenom, jer je prodavana i samo za 50 dinara a sada 70 – 110 dinara * Još gore je sa kupinom, pa neki proizvođači preporučuju da je ne bi trebalo ni brati.

4. Silna kiša poplavila Popučke, Đerdapsku i slične ulice u gradu. Potopljeno oko 100 kuća u prigradskim četvrtima i naseljima zbog izlivanja rečica Ljubostinje, Krivošije i Perajice, ali i zato što su svojevrsne deponije smeća * Zbog kiše kvalitet i prinosi pšenice u Tamnavi umanjeni i 50 odsto.

6. Italijanska vlada protestuje zbog novog odlaganja završetka izgradnje kuće za socijalno ugrožene na Petom puku, čiji je ona donator u programu UN Habitat. Te stanove već dve godine čeka 41 porodica. Zbog kašnjenja Valjevo će morati da plati tri i po miliona dnara za završne radove.

7. Dvestotinak partizanskih starina i socijalista u Beloj Crkvi obeležilo 68. godišnjicu Ustanka u Srbiji * „Vozi, Miško!”: pod teretom kamiona srušio se odavno ruševan most na Obnici koji povezuje Belo Polje sa Jovanjom i Sedlarima.

8. Dva popodneva zaredom olujno nevreme sa gradom na području Valjeva i Uba. U Miličinici stradali grdni voćnjaci iako su ispaljene sve raspoložive protivgradne rakete. Od početka sezone 22 dana sa gradom.

9. Dan za kulturna dešavanja: u bibliotečkom dvorištu bio pesnik Petar Pajić sa zbirkom „Posle sutona među knjigama”. U muzejskoj galeriji izložba nekadašnjih i predloga novih razglednica Valjeva čije su autorke Katarina Plećić i Aleksandra Simić, studentkinje turizma na univerzitetu „Singidunum” * Na sceni Doma kulture trupa studenata pozorišne akademije iz Los Anđelesa izvela zanimljivu predstavu „International”.

10. U Narodnom muzeju izložba japanske grafike prikupljena iz pariskih privatnih zbirki * Koncertom etno muzike u izvođenju grupe „Balkanske žice” oglašen skori početak Ubskih večeri.

11. Lep i moguće dalekosežan gest valjevskog gradonačelnika Zorana Jakovljevića koji je ugostio sedmoro Valjevaca, uspešnih mladih stručnjaka, naučnika i menadžera uglednih ustanova i firmi u Beogradu * Po lošem vremenu otvoreni Petrovdanski dani u Kamenici i Susret planinara Srbije na Divčibarama.

12. Uz takmičenje ribolovaca i etno programa na Petrovdan u Kamenici, Treći sabor violinista „Ćemane” u Ribnici. Među 18 takmičara titulu najboljeg poneo je Vladan Petrović iz Grabovice.

13. Među 75 društvenih preduzeća koja uskoro idu u stečaj su i „Stefil” i „Geobiro” iz Valjeva, „Pobeda” iz Lajkovca, „Ubljanka”, „Podgorka” i poljoprivredno preduzeće „Mionica” * Nisu se usrećili ni oni čija su preduzeća privatizovana, pa tako radnici „Nove Srbijanke” opet štrajkuju zbog od marta neisplaćenih zarada i doprinosa.

14. Počela obnova valjevske obilaznice ka Užicu. Najavljena i obnova puta ka Loznici * Reorganizacijom sudova u našem kraju broj sudija biće smanjen sa 61 na 42 * Otvoreni dani iranske kulture u Valjevu * Na Ubu ozvaničen početak Letnjih večeri sa kabareom „Putuj Evropo”, fotografijama Slaviše Jezdimirovića, sremskim tamburašima... * Na Duhovnoj tribini manastira Ćelije predstavljena knjiga Jovana Janjića o patrijarhu Pavlu „Budimo ljudi” * Lepše od svega je to što je jedan mladić na spomenik Stevanu Filipoviću vezao veliku crvenu mašnu i pismo za svoju devojku: „Draga Mašo, poklanjam ti ovaj spomenik koji nikome ne treba. Tvoj Raša”. Na gradskim sajtovima pljušte dopune zaboravljenih znamenitosti: Dom vojske, ski staza, kasarna „Kadinjača”, fontana „kod Desanke”... Blagotvorna mladalačka samoironija.

15. Izvrsnom izložbom petnaestak slikara iz Grčke, Beograda i Valjeva otvoren Prvi festival umetnosti mladih u Valjevu. Za tu priliku iznenađujuće dobro je pristao prostor nekadašnjeg dućana Kožare.

16. Na Festivalu mladih „Raskršće” dobro osmišljene radionice dokumentarnog filma, vizuelne umetnosti, fotografije, kratke priče... Valjevo najzad dobilo dobar Vodič kulturnih događaja ovog leta. Valjevcima ovo leto nije dosadno i pusto * Gost u Dvorištu Milo Gligorijević sa knjigom „Građevina životopisa” * Vrelo, 36 stepeni.

17. U Mionici otvoreni Mišićevi dani sa skromnim programom * Sjajna mlada grafičarka Ana Stanković otvorila radionicu na sred Knez Miloševe ulice, pa su prolaznici mogli da učestvuju u kreiranju grafika * KUD „Đerdan” sa Međunarodnog festivala u Češkoj doneo prvu nagradu publike.

18. Dobra sezona gljiva, ali opasnost vreba neuke berače. Za manje od mesec dana gljivama se otrovalo 20-tak Valjevaca, od kojih je šestoro u kritičnom stanju. Misleći da su zeke, jeli otrovnu pupavku.

19. U Jabučju počela izgradnja nove škole za 280 đaka, umesto stare osnovane 1842. godine * Lep dan za Kosidbu na Rajcu  čiji je pobednik Radmilo Đuković iz Pljevalja * Koncertom etno grupa „Vrelo” i „Razvigore” okončan festival „Raskršće”.

20. U Bebića Luci počeo Letnji kamp za više od stotinu mladih istraživača * U Narodnom muzeju otvorena nova postavka eksponata iz antičnog doba pod nazivom „Svi putevi vode u Rim” * U slavu starog dobrosusedstva stanari jedne zgrade u Kolubari dva proslavili 20 godina zajedničkog života.

22. Na Vojno-medicinskoj akademiji od posledica trovanja gljivama umrlo dvoje Valjevaca * Na igralištu „Student” počela Letnja basket liga.

23. Premijerom Glišićeve „Leptirice”, u režiji glumaca Zorana Ćosića i Stefana Trifunovića, otvoren obnovljeni „Abrofest” * U bibliotečkom dvorištu predstavljena studija dr Miroslava Perišića „Od Staljina ka Sartru ili formiranje jugoslovenske inteligencije na evropskim univerzitetima”.

24. Vreo dan na skoro 40 stepeni. Neretki potražili lekarsku pomoć * Na „Abrofestu” Čapekova predstava „Kako nastaje pozorište” u režiji Stefana Trifunovića.

25. Osnivački skup Asocijacije vojnih veterana Srbije u Valjevu, sa realnijim pogledima na prava učesnika ratova 90-tih godina * Na „Abrofestu” Gotandova „Balada o Jokio”, rediteljski debi Marije Đekić i Ivana Pantelića.

26. Konac „Abrofesta” sa „Klinčom” Alekseja Slapovskog u režiji Ivana Pantelića * Grupa valjevskih osnovaca i kvartet MISS bili osam dana u gostima građana Pfafenhofena.

27. Prosečna valjevska plata u junu 26.700 dinara (5.000 manja od republičke), dok je okružni prosek zarada oko 27,5 hiljada dinara.

28. Najavljen nastavak izgradnje škole u Brđanima. Đački internat Poljoprivredne škole najzad završen i u njega će se s jeseni useliti 112 učenika.

29. Društvo istraživača „Vladimir Mandić Manda” na jubilarnoj memorijalnoj akciji na Durmitoru.

30. Ministar energetike Petar Škundrić oglasio završetak brane Rovni krajem 2010. * O srpskom psihu i modernoj literaturi u bibliotečkom dvorištu kazivali mladi pisci Željko Obrenović i Aleksandar Ilić.
 
Valjevsko leto promiče malo živahnije nego obično u potrazi za izgubljenim i novim kulturnim raskršćima. Istina, malo smušeno i u ponečem uskogrudo i samoljubivo, ali, ipak, na dobrom tragu. Najvažnije je da se mnogi vredni stvaraoci ovde osete pozvanim i dobrodošlim.

Upišite svoj komentar