| Avgust 2010

Julske tmuše i ozarenja

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Izgradnja autoputa * Stečaj „Valjevske pivare” i „Jablanice” * Seljaci osnivaju sindikat * Prirodna umetnost festivala „Raskršće” * Zašećerene letnje večeri * „Ne bleji”

1. Za pripremu izgradnje Regionalne deponije u Kaleniću Španska vlada obezbedila 200.000 evra * Veče u Valjevskoj biblioteci sa tri sjajne i samosvesne pesnikinje – Radmilom Lazić, Mirjanom Stefanović i Danicom  Vukićević.

2. Šteta od poplava na Ubu oko 200 a u Lajkovcu 150 miliona dinara. Vremenske nepogode sve silovitije a samo jedan odsto Valjevaca osigurao imovinu * Novi rekord:  pedesetogodišnjak vozio sa 3,32 promila alkohola u krvi i u centru grada izleteo na trotoar.

3. Valjevo među 19 gradova Srbije u projekatu turizma u funkciji razvoja sela* Vrujačko kulturno leto – veče pesnika Dobrice Erića, Srbe Ignjatovića, Radomira Andrića, Adama Puslojića * Letnji kampovi u Istraživačkoj stanici Petnica.

5. Sukob autobuskih preduzeća „Lasta” i „Evropa bus” oko prilaza stanicama. Grad je podigao autobusku stanicu nekadašnje „Strele” i da je pameti ona bi služila svim javnim prevoznicima * Spot „Ne bleji” udruženja „Dobri ljudi” prvonagrađen na evropskom takmičenju za promociju  društvene aktivnosti građana.

6. Roditelji uznemireni vešću da najesen u valjevskim obdaništima neće biti nove dece, jer ih već ima 2.225, dvostruko više nego što je propisano. Izgleda da nemamo problem nataliteta, uz podatak da je tokom juna ovde rođeno 118 beba * U Novom Sadu izložba „Med i krv” likovnih umetnika Valjeva i Atine *  Praćenju Svetskog fudbalskog prvenstva u video-bimovima i kafeima priklonili se čak i Narodni muzej i Centar za kulturu.

7. Zbog lošeg vremena do Ivandana požnjeveno tek tri odsto od 6.500 hektara pšenice znatno slabijeg prinosa i kvaliteta * Ubski gimnazijalaci pobednici  takmičenju učenika u očuvanju prirode.  Oni su očistili i uredili svoje parkove.

8. U prvom upisnom roku popunjena sva mesta u Tehničkoj i Medicinskoj školi.  Ostalo još 29 mesta u Gimnaziji, Poljoprivrednoj i Ekonomskoj školi u Valjevu, kao i 39 mesta u isturenom odeljenju u Osečini. Slobodna mesta i u Lajkovcu, Ljigu i Ubu * U dvorištu Valjevske biblioteke  Sreten Ugričić sa romanom „Neznani junak”.

9. Otvoren stečaj  Valjevske pivare koja samo za poreze duguje više od milijardu dinara * U Valjevu svečani prijem za 93 đaka generacije Mačvanskog i Kolubarskog okruga koje su nagradili „Politika” i Ministarstvo prosvete * U Narodnom muzeju dobra izložba  crteža Pece Rajkovića „Beleške iz Novog sveta”.

11. U Valjevskoj Kamenici počeli Petrovdanski dani * Na sajtu „U gradu info”  mladi fotograf Adam Radosavljević ukazao na bruku sa divljački ižvrljanom skulpturom Gjusa Rubruka „Evropa na biku” u parku kod pijace.  

12. Za potrebe Narodne kuhinje sa 350 korisnika iz Ministarstva poljoprivrede stigle 24 tone brašna * U „Gradcu” počela isplata davno zaostalih zarada * Pobednik Petrovdanskog sabora violinista u Ribnici je Miloš Vasiljković iz Moravaca * Sa dobrim, pretežno pozorišnim programom, traju Ubske večeri. Do Kosidbe i šarene Ljiške  večeri.

13. Tamnavski ratari požnjeli pšenicu prosečnog prinosa od  dve i po tone po hektaru. Rodnih godina bio je četiri tone * Norveškom donacijom u Osečini podignuto malo sportsko igralište.

14. Izložba  Škole fotografije za 25 talentovanih osnovaca. Znalci iz Foto kluba su ih lepo poučili, jer  živopisne dečje „fotke” mogu biti uzor i odraslima * Počelo makar i prizemno zaprašivanje od komaraca koji vampirišu i u sred dana.

15. U Galeriji „34” izložba „Med i krv” likovnih umetnika Valjeva i Atine * Art grupa „Crna mrlja”  strip-panoima oživljava fasadu Doma kulture * U bibliotečkom dvorištu predstavljena jedinstvena edicija Radovana Popovića o velikanima srpske književnosti.

17. Mišićevi dani u Mionici – sećanje na Vojvodu i koncert etno-ansambla „Balkanika” * Ljubitelji ekstremnih sportova na pohodu „Valjevski izazov” od  Divčibara i Gradca  do Drine i nazad.

18. Radoš Kotlaja iz Pljevalja, pobednik Kosidbe na Rajcu, za tri i po minuta  pokosio ar livade * U Osečini obnovljena folklorna smotra „Potam-povam preko Drine”, ali 18 miliona dinara duga firme „Intemin” za otkupljenu šljivu preti da blokira predstojeći Sajam šljive.

20. Gradska skupština prihvatila programe sa kojima konkuriše kod Republike: obdanište u Gradcu, obnova Doma vojske, urgentna odeljenja u zdravstvu i završetak škole u Brđanima. Biće ispitano kako je „Lasta” sa „Strelom” preuzela i pet hektara gradskog zemljišta. Ako dokaže da je oštećen, grad bi preuzeo autobusku stanicu kao svoje javno preduzeće, a i drugu olako otuđenu imovinu * U Petnici izložba  fotografija Dragana Krunića * Za pola godine Valjevski muzej razgledalo 15.000 posetilaca. Muzejski menadžeri čak izračunali koliko su posredno privredili gradu.

21. Multimedijalnom izložbom 15 autora „Priroda i umetnost”  otvoren Festival mladih „Raskršće” sa tri kreativne radionice i ekološko-umetničkim kampom na Gradcu koji  vodi Božidar Mandić * Najava da će „Gorenje” u  sklopu industrijske zone otvoriti Centar za reciklažu elektronskog i elektičnog otpada, vredan više od milion evra i posla za 80 Valjevaca.

22. Prosečna junska plata u Valjevu oko 30.000 dinara. Najniža  u Osečini – oko 25.000, a najviša u Lajkovcu – 49.300 * Veče u Biblioteci sa novinarskom legendom – Slavoljubom Đukićem  uz knjigu „Političko groblje”.

24. Planinarska akcija „Povlenski vrhovi” sa oko 300 planinara iz cele Srbije * U klubu Muzeja  izložba akt-fotografija  Adama Radosavljevića.

25.  Protest malinara i kupinara  u Valjevskoj Kamenici zbog niskih otkupnih cena i monopolskog vladanja hladnjačara koji, navodno, imaju 30 posto veću zaradu od voćara. Pokrenuto osnivanje sindikata poljoprivrednika.

26.  Zbog havarije u „Krušiku” velika količina mazuta izlila se u  kanalizaciju i oštetila postrojenje za preradu otpadnih voda * Ministarstvo ekologije potvrdilo da firma „Kemis” ima dozvolu za prikupljanje a ne i skladištenje opasnog otpada u Valjevu,  ali se ne stišava bura sumnji  od prošlonedeljne posete ministra Olivera Dulića * Otvorena Letnja basket liga na „Studentu”.

27. Građevinsko preduzeće „Jablanica” palo pod stečaj zbog višegodišnje prezaduženosti od 209 miliona dinara * Počela obnova magistralnog puta Valjevo-Loznica * Maloletnik u Valjevu umalo ubio taksistu * Filmom „Veliki majstori praistorije” u Narodnom muzeju otvorena Međunarodna smotra arheološkog filma.

28. Uz proslavu 140 godina Valjevske gimnazije Letnji naučni skup njenih nekadašnjih đaka, desetak uglednih naučnika i istraživača iz zemlje i sveta * U Belotiću kod Osečine arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika i Bruklin koledža iz Njujorka  istražuju ostatke naselja  bronzanog doba.

29. U Nepričavi počela izgradnja autoputa Beograd-Južni Jadran, deonice od Uba do Lajkovca * U dvorištu Biblioteke susret sa Vladimirom Arsenijevićem uz njegov  roman „Predator” * Albanski hakeri napali sajt Društva istraživača „overivši” njegovu naslovnicu svojom zastavom i potpisom. To se, uostalom, već desilo i sajtu Vlade Srbije.

30. Uz slavu Lajkovca – Ognjenu Mariju, nagrade najboljim učenicima i studentima * Mionica častila  svoje vukovce, 20 osnovaca i dva srednjoškolca, letovanjem u Grčkoj.

Jul pamtimo po rekordnom padu vrednosti dinara i (ne)očekivanom ignorisanju Međunarodnog suda i svetskih moćnika našeg stava o otcepljenju Kosova. U međuvremenu, nudi nam se „južnjačka uteha” uglavnom osrednjih, već viđenih letnjih večeri. Muharem Pervić kaže da čak i u prestonici preovlađuju kulturni sadržaji koji koji se uklapaju u filozofiju života zvanom gluvarenje. Da nam prođe život kao da je nešto što treba da gubimo, a ne da stvaramo.

Komentari

Julske tmuše i ozarenja | 28.03.2011 u 18:52

Upišite svoj komentar