| Avgust 2011

Porta novog Hrama

Ljiljana Ljiljak

Pod naslovom „Arhitektonski ispad” pisali smo u  novembarskom, 199. broju „Kolubare” o ponuđenom rešenju arhitekte Predraga Ristića za uređenje platoa u okruženju hrama Vaskrsenja Gospodnjeg na Ušću. Objavili smo tada i pismo Ljubice Bošnjak, projektanta hrama, u kome objašnjava zašto to rešenje nije odgovarajuće.

U međuvremenu valjevski vladika Milutin i Crkvena opština zatražili su od Anđelke Mandić Milutinović da ona uradi projekat. Njeno rešenje dobilo je  veoma brzo sve saglasnosti. Zaokružujući ovu važnu temu, koja kazuje o budućem izgledu najvrednijeg gradskog prostora, duhovnog i javnog, upoznaćemo se sa najvažnijim obeležjima prihvaćenog projekta koji će najvećim delom biti realizovan tokom ove godine.

(Foto: Ljuba Ranković)

Ovog leta radiće se prostor  pred  glavnim ulazom, a to je 1.660 metara kvadratnih, nešto manje od polovine celokupnog placa koji pripada Hramu. Od saobraćajnica, deliće ga zeleni pojas, bez ograde, dok će sam plato porte krasiti drveće nevelikih krošnji, raspoređenih na bočnim stranama platoa. Centralno obeležje  biće krst visok pet metara koji se uzdiže iz vodenog ogledala (8,5 sa 7,5 metara) sa konstantnim, prelivnim tokom vode. U  prostoru pred hramom  planirano je mesto za badnjak.

(Foto: Ljuba Ranković)

Rasveta je kombinacija podne i na stubovima koji vode ka ulazu u hram. Niz klupa pod krošnjama  takođe čini i koridor do stepeništa ka glavnom ulazu. Na podestu stepeništa planiran je podni motiv koji će uraditi arhitekta Ljubica Bošnjak, glavni projektant hrama. 

Porta će biti  popločana ljiškim dacitom a  „trake” su predviđene od  impala, afričkog kamena. Stepenište će biti od talijanskog rosso-beta kamena. Na predlog vladike Milutina, metalna konstrukcija krsta će biti obložena belim mermerom sa Tasosa.

(Foto: Ljuba Ranković)

Radovi na sistemima odvodnjavanja, rasvete, vodovodne instalacije za krst i podno ogledalo te drugi radovi, prethodiće samom činu popločavanja. Za nastavak uređenja porte, na bočnim stranama hrama i njegovom zaleđu na samom ušću, projekat je već spreman. Njim je predviđena veza tog prostora sa Ulicom Mirka Obradovića, mostom preko Kolubare, takođe i primeren parking i toalet. Ceo prostor izuzev popločanih celina oko hrama,  biće ozelenjen.

Kada se poslovi završe pokazaće se da je ponuđeno rešenje u saglasnosti sa arhitekturom hrama i da ceo koncept daje odgovore kako bi trebalo urediti prostore oko novih katedralnih hramova u gradovima.

(Foto: Ljuba Ranković)

Izgled porte, platoa oko hrama Vaskrsenja Gospodnjeg, osmislili su Anđelka Mandić Milutinović sa timom ANA-Projekta, zelenilo je delo pejsažnog arhitekte Slavka Gavrilovića, vodovodni sistem Miodraga Čomića, električne instalacije firma „Boma” a saobraćaj Slavko Džida.

Upišite svoj komentar