| Avgust 2012

Stanko Terzić

Zdravko Ranković

Stanko Terzić

Stanko Terzić

Bivao je, u svojih 60 godina, valjevski osnovac i gimnazijalac, profesor matematike u Poljoprivrednoj školi i pomoćnik njenog direktora, savetnik za matematiku u Pedagoškom zavodu, programer u SDK, predsednik Izvršnog saveta SO Valjevo, načelnik Kolubarskog okruga, direktor Doma kulture, prvi predsednik Opštinskog odbora SPS, zamenik valjevskog gradonačenika...

Od ovog jula Stanko Terzić je gradonačelnik Valjeva, 61. u dugom nizu, uspostavljenom u leto 1839. godine.

Značajno iskustvo što ga je sticao na dosadašnjim raznorodnim poslovima i političkim dužnostima pruža obilje mogućnosti da bude pamćen po onome što će se u Valjevu uraditi tokom njegovog mandata. Ili neće biti urađeno. Za sve dobro što bude činjeno, zasluge će deliti sa drugima; za loše – on će poneti najveći teret.

Polaže Terzić najteži, najdelikatniji ispit u svom životu. Da bi ga i položio, moraće pre svega da se opredeli šta mu je važnije – interesi Valjeva ili interesi političke grupacije iz koje potiče. I da ima u vidu i sledeće – sve što je dobro za Valjevo i Valjevace dobro je i za njegov SPS-a. Nije tako kad se gleda u obrnutom smeru i smislu.

U vrline rukovodećih dužnosnika spada, u ponekim situacijama, i spremnost na ostavke. Takve odvažnosti i čovečnosti ne beše u ponekih Terzićevih skorijih prethodnika.

Nalazeći se na gradonačelničkoj dužnosti Stanko Terzić bi, kao i svi drugi kad se zateknu u toj stolici, trebalo da vode računa i o tome da se njegovim gradonačelnikovanjem ponose njegovi unuci i praunuci a ne da ga se stide.

Novinari, oni koji to uistinu jesu, i te kako će mu na svoj način pomagati. Opominjaće ga kad uoče da se štogod u Valjevu i među Valjevcima ne radi kako bi trebalo i moralo.

Upišite svoj komentar