| Avgust 2014

Ćutanje

Branko Vićentijević

Foto: Đorđe Đoković

Foto: Đorđe Đoković

Staro je pravilo u Srba, moguće i šire, kako je ćutanje često jače i od gromoglasne galame. Povod za ove redove su dešavanja nakon 8. jula i incidenata na performansu NVO „Žene u crnom“ održanom na Gradskom trgu. Niko se od gradskih čelnika, ili u ime valjevske vlasti, nije oglasio tim povodom. Niko ni od političkih stranaka, čak ni onih što se deklarišu građanskim, prodemokratskim ili antifašističkim, recimo.

Znači li to da je ćutanje odobravanje? Da li valjevska vlast i narečene stranke žale što skup nije bio obnarodovan, pa da im (tim „Ženama“) „Valjevo pokaže šta misli“, kako se čulo od „patriotski“ nastrojenih bundžija, koji su uspeli da, uprkos policijskom obezbeđenju sa sve pojačanjem, kada je sve već bilo gotovo, nekoliko gostiju iz Beograda „posade na glavu“, na njihovom uobičajenom proputovanju za Potočare u BiH, i to u delu grada, koji se godinama zvao Titov trg.

Bilo bi takođe zanimljivo kada bi neko od ovdašnjih pravnika pojasnio javnosti kako je moguće da policija privede 11 momaka, koji su bili najžučniji u protestima, da Osnovni sud, posle zadržavanja u policiji po nalogu osnovnog tužioca, odredi pritvor do 30 dana, a da Drugostepeno vanraspravno veće tog suda, po žalbi pritvorenih, ukine prvostepeno rešenje zbog toga što je, kao jedini pritvorski razlog, navedeno uznemiravanje javnosti, a to u skraćenom postupku nije relevantna činjenica po važećem ZKP-u.

Kako bilo, Valjevu ne služe na čast ni događanja na Gradskom trgu 8. jula, a pogotovo potonje ćutanje vlasti i gradskih čelnika!

Upišite svoj komentar